Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Om syskonens namn

20 december 2009 (11:46) | Babytiden, barn | av: Ludmilla

Annika undrade vad de andra barnen heter i andranamn!

Jag själv heter Anna Ludmilla Johanna. Egentligen hette jag bara Anna Ludmilla från början. Men Johanna var ett så vackert namn tyckte jag att jag la till det när jag var 11 år. Det var i samband med att jag döptes. Jag döptes nämligen inte när jag var liten för mina föräldrar tyckte att jag skulle få välja själv om jag ville bli döpt eller inte. När jag var 11 år hade jag en religiös period där jag bland annat läste hela bibeln. Jag valde då att döpas samtidigt med en av mina småsystrar (som då var baby).
Ludmilla är ett ryskt namn som betyder ungefär ”en som tycker om alla människor” eller ”älskad av folket”. Min pappa var tysk och min mamma svensk. När jag föddes bodde vi i Tyskland (fast jag är född i Filipstad i Värmland där vi hade en stuga) eftersom mina föräldrar läste medicin där och de hade inte bestämt var de skulle bo sen. Därför ville de inte ha ett ”landsbundet” namn. De hade då en bekant som hette Ludmilla som de tyckte var ett fint namn, och därför fick jag det.

Emelie som är född 1987 fick alldeles för många namn : ) Det tog många år innan hon kunde komma ihåg dem…
Anna – för att det är ett släktnamn. Många har det som ett andranamn, bland annat jag själv.
Emelie – för att det var ett gammalt ovanligt namn. Både jag och hennes pappa har ovanliga namn. Sedan blev ju det ett av de vanligaste namnen…
Ludmilla – efter mig. Det hette hon inte från början, för hennes pappa ville inte det… men jag la till det efter att vi hade separerat.
Lisa – efter hennes farmor
Charlotta – efter min syster, hennes moster.

Linnéa föddes 1993. Hennes pappa ville egentligen att hon bara skulle ha ett namn, men jag tyckte det var viktigt att hon fick ett persiskt namn också för att bekräfta den sidan av arvet. Det var nog klokt för hon kallades istället sitt persiska namn många gånger i de sammanhangen.
Linnéa – för att det är den vackraste blomman som finns.
Shabnam – betyder daggdroppe.

En daggdroppe på en Linnéablomma. En underbart vacker bild.

Jonas föddes 1998.
Carl – ett fint traditionellt namn.
Jonas – ett av de finaste pojknamnen jag visste. Kanske för att jag var väldigt förälskad i en Jonas i tonåren. Jonas farfar heter Hans-Jonas också.
Oscar – ett fint traditionellt namn.

Oscar föddes 2000.
Oscar – ett fint traditionellt namn.
Eric – ett fint traditionellt namn.
Johan – efter pappa.

Lillasyster föddes 2009. Kanske har hon fått sina namn nu…
x –
x –
x –

🙂

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Lena B
20 december, 2009 kl 20 december 2009 (12:54)

…och vad lurad jag blev nu då! Hahaha, trodde av rubriken på inlägget att du skulla avslöja namnet på Bäbs R, men tji fick jag.
Men jag tror nog att det kommer snart, eller hur?

Ha en trevlig söndag

Kommentar från O
20 december, 2009 kl 20 december 2009 (13:15)

Ja, mig lurade du också! Nyfikenheten är på topp haha.

Kommentar från Ludmilla
20 december, 2009 kl 20 december 2009 (13:21)

; )

Kommentar från Linda
20 december, 2009 kl 20 december 2009 (13:32)

Men äsch då! Lurad här också.
Värsta cliffhangern ju.

Kommentar från Annica
20 december, 2009 kl 20 december 2009 (20:51)

Ida betyder ”den flitiga, den idoga eller den verksamma.”
Amanda ”’den älskvärda’, ordagrant ’hon som bör älskas’.”
Ellen ””lysande” eller ”fackla”.”

Har följt din blogg väldigt länge.. Och jag tycker du är en stark person!

/ annica

Kommentar från J
20 december, 2009 kl 20 december 2009 (21:05)

Nu får du ju ta och berätta snart! 🙂 Jag är jättenyfiken!!!

Kommentar från Misan
20 december, 2009 kl 20 december 2009 (21:17)

Vore det inte fint om lillasyster fick ett blomnamn, för att visa på samhörigheten med Linnéa: Viola, Rosa, Pyrola, Iris, Jasmine…

Kommentar från Annika
21 december, 2009 kl 21 december 2009 (17:35)

Tack för din berättelse om alla namnen, intressant läsning!
” Daggdroppe”, vilket vackert namn, vet att persiska namn betyder något speciellt , har en kollega från Iran . Min mamma hette Margit, har fått för mig att det har persiskt ursprung och betydelsen ” pärla”. Hon var en verklig pärla, födde 6 barn, varav 2 tvillingpar, och utbildade sig till språklärare när vi, de yngsta , var 8 år.
Margit Lydia Elisabeth, jag hoppas hennes namn kommer att leva vidare i någon senare generations flicka!

Tack, Ludmilla! ALLA i din familj har vackra namn!

Kram

Annika

Kommentar från Carina
22 december, 2009 kl 22 december 2009 (22:54)

Ludmilla, hur länge ska du hålla oss på sträckbänken Anna Isabelle är ju mitt val, blir det en överraskning den 24/12 kanske, hoppas på det. Kram.

Kommentar från Ludmilla
23 december, 2009 kl 23 december 2009 (16:22)

Ja… jag håller er inte på sträckbänken med flit…
Vi har kommit av oss. Tillbaka på ruta ett.
Sorry!

Kommentar från Hanna
5 januari, 2010 kl 5 januari 2010 (18:20)

oj.. jag tänkte på just johanna när jag såg bilden av henne.. 🙂 hon är fin!

Skriv någonting