Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Familjens värdegrund

19 mars 2010 (14:29) | barn, tonåringar | av: Ludmilla

Har du funderat på vilken värdegrund som finns i din familj?

Vad är det för grundläggande värderingar som du vill att dina barn ska få med sig i livet?

Det är så lätt att vara på väg mot något hela tiden att man glömmer att det är NU som livet är. Barnens tideräkning går ju dessutom så mycket fortare så det är lätt att det som bara är en passage för föräldrarna blir hela barnens uppväxt.

Det är ju inte ovanligt att familjebildandet och karriären ska ske samtidigt i livet. Det blir så tokigt.
Det kanske blir ett antal ”hundår” som man sliter för att ”sen” få det bättre. Men, då är det kanske under dessa slitsamma år som man jobbar mycket som är den tid som barnen växer upp.

Ja, hur ska man lösa det? Svårt. Många olika intressen och behov att balansera.

Under vår sista resa med Linnéa, oktober-november 2007 lyssnade vi på en föreläsning i Florida. Den handlade bland annat om att man ska tänka till NU hur man vill ha sitt liv NU. Inte hur man vill ha det SEN, för SEN kanske inte finns.

På flyget hem satt Johan och jag och funderade ut hur vi ville omprioritera i vårt liv. Vi hade redan innan dess mycket tid med familjen (alltid ledig alla lov, hämta tidigt från skolan m.m.) men det kunde ju bli ännu bättre.

Samtidigt funderade vi kring familjen som en enhet. Precis som i företag som arbetar mot ett gemensamt mål så är det ju bra om man i familjen är överens om viktiga grundpelare.

Följande punkter satte vi upp som familjens gemensamma värdegrund:
-Man ska kunna stå för det man tycker
-Man måste själv ta ansvar för sitt eget liv (inte skylla på någon annan att man inte har det man vill)
-Man ska respektera alla, även barn
-Man ska respektera andras känslor
-Man kan alltid räkna med stöd från familjen

Vilka grundpelare eller värdegrunder har ni i er familj?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Catarina
19 mars, 2010 kl 19 mars 2010 (16:00)

Jag kan bara nicka och hålla med att dessa punkter du skrivit här är en bra grund. Har dessa själv. Och som du skriver detta med att leva nu inte sedan. Innan jag blev skadad hade jag ett liv där det bara rullade på. Ett rätt ytligt liv kan jag tycka idag några år klokare *fniss* Men jag lärde mig livet när jag låg på rehab för min nackskada. Det var först då man fick sig en törn att livet löper inte bara på, rätt vad det är händer något, rätt och slätt inget är förgivet. Att bli sjuk/skadad gav insikten att leva varje minut, lära sig njuta av det lilla då allt det man förr tyckte var självklart togs ifrån en . Men egentligen vad var det som man förlorade? Just då tyckte man det men idag flera år senare har jag vunnit massor. Exempel, idag kan jag inte planera inte ens för en timme framåt för jag vet aldrig hur jag mår men jag har fått förmånen att göra saker när jag kan för jag har fått privilegiet att rå min tid alldeles själv och bara det!!! Då blir det gjort med kvalitet, njutning och alla sinnena påkopplade och det är värdefullt. Så elände kan ge goda saker också det där lilla lilla som för endel inte ens finns men är guld värt när man finner det.
.-= Catarina´s last blog ..Äntligen fredag och vila =-.

Kommentar från Marina
19 mars, 2010 kl 19 mars 2010 (21:50)

Vår värdegrund vilar på följande ”pelare”
– försök alltid göra ”rätt”, dvs moraliskt och juridiskt riktigt, inte luras eller tillskansa sig fördelar man inte bör ha eller inte har förtjänat
– alla människor, barn som vuxna, är lika mycket värda och ska ha lika mycket att säga till om
– Behandla människor, djur och natur så väl som du kan
– respekt förtjänas
– man blir aldrig straffad om man erkänner att man gjort något dumt och ber om ursäkt.

Kommentar från Anna
19 mars, 2010 kl 19 mars 2010 (22:15)

Hej Ludmilla! Ordet inre kraft får en ny dimension när jag hörde om din cancerdiagnos.

Grattis till din underbara lilla Sophie, jag förstår att hon ger dig lite av kraften tillbaka. Vi människor är som vippdockor som på något otroligt sätt för det mesta hamnar med huvudet uppåt trots allt vi går igenom!! Tänker på dig! Kram Anna
.-= Anna´s last blog ..Puben…. =-.

Kommentar från Emelie
19 mars, 2010 kl 19 mars 2010 (22:54)

Den familj jag är uppväxt i hade ingen direkt värdegrund, utan ständigt en rädsla över att inte räcka till eller vara bra nog i andras ögon. Det viktiga var hur det såg ut utåt även om det inre var i sönderfall.

Min egen önskan för min (förhoppningsvis) framtida familj handlar om respekt och kärlek. Jag tror man kommer långt på det, och så givetvis att prioritera varandra och att vara tillsammans. Jag saknade så mycket att vara med mina föräldrar när jag var liten så om jag en dag får barn vill jag vara med dem. Dessutom vill jag att familjemiljön ska vara tillåtande, en plats där nyfikenhet och känslor kan prövas och där man vet att man är älskad för den man är. Det vill jag ge mina eventuella framtida barn.
.-= Emelie´s last blog ..sagt i kyrkan =-.

Kommentar från Leena
19 mars, 2010 kl 19 mars 2010 (23:26)

Hej Ludmilla,
Mina tankar om värdegrund:
* människans lika i värde och rättigheter
* bemötande, respekt mot andra människor, kulturer, bakgrund
* lyfta fram det positiva, visa kärlek, empati och omtanke
* våga stå för våra värderingar, våra ord och handlingar, ”tycke”, våga vara det vi är!

Kramar
.-= Leena´s last blog ..Klokt sagt… =-.

Kommentar från A
20 mars, 2010 kl 20 mars 2010 (3:06)

Hej Ludmilla, jag måste kontakta dig, men jag vet inte hur, det har tagit mig nästan 7 månader att kontakta dig. Skulle uppskatta om du skrev till min mejl.
Massa kramar. A – tjej 18 år.

Kommentar från Sofie
20 mars, 2010 kl 20 mars 2010 (8:39)

Det är något man ska diskutera och tänka på INNAN man skaffar barn,om man lika värdegrunder, för har man inte det blir det jobbigt för barnen just för att vi som föräldrar inte är tydliga i vårt budskap till dem. Jag har tre barn med två pappor, den första och jag hade inte alls lika, däremot min man idag och jag har samma värdegrunder och det ger barnen trygghet. Själva värdegrunderna är så lika de du har.

Kommentar från clara
20 mars, 2010 kl 20 mars 2010 (15:54)

jag har ingen familj utan lever som singel men själva tanken om en värdegrund inspirerade mig att göra en vad gäller vänskap. Där har jag många gånger upplevt att det blivit fel o missförstånd o man har blivit sårad kanske just för att man inte är tydlig med vad som är viktigt för en själv och kanske inte kunnat prata om saken med varandra, så jag gjorde en för vad jag känner är viktigt för vänskap:
-Man ska respektera varandras tankar, känslor & upplevelser
-Man ska inte snacka illa om varandra bakom ryggen utan våga ta upp det med varandra så att man tillsammans kan lösa det
-Man ska visa omtanke, hjälpsamhet och visa att man tycker om och bryr sig om varandra
-Man ska få stöd och feed-back från varandra och kunna glädjas i varandras framgångar och vara ett stöd i motgångar
-Man ska hålla det man lovar, stå för det man säger, vara någon man kan lita på och räkna med
-Man ska ha gemensamma intressen o göra olika saker tillsammans
-Man ska inte använda varandra som terapeuter eller dörrmattor utan respektera o uppskatta varandra som vänner
-Man ska visa sig schysst och mänsklig o kunna slappna av och vara sig själv utan att tappa stilen och börja uppföra sig tråkigt
-Man ska känna sig fri att fråga o fri att våga säga nej utan att den andre surar eller manipulerar eller att man säger ja men drar sig undan..
-Båda är lika värda o lika viktiga

Kommentar från Hanna
20 mars, 2010 kl 20 mars 2010 (17:56)

Har ingen familj men mina egan värdegrunder är:

1. Ha inga fördommar, lär känna personen innan du dömmer den
2. Var dig själv och ingen annan
3. Visa ingen respekt mot de som inte förtjänar det

Kommentar från Marie
21 mars, 2010 kl 21 mars 2010 (19:08)

Ingen är skyldig någon någonting…(…life is a gift)

Kommentar från Maria
22 mars, 2010 kl 22 mars 2010 (16:17)

ang. Hannas punkt 3. Jag anser att ALLA ska bemötas med respekt oberoende vad man gjort eller inte gjort. Att välja att inte respektera vissa människor leder inte till en bättre värld. Jag tror och försöker visa varje person jag möter respekt, även om det inte alltid är det lättaste. Och med respekt menar jag att varje människa är värd att behandlas som just en människa, varken mer eller mindre.
/Maria

Kommentar från Ludmilla
22 mars, 2010 kl 22 mars 2010 (19:01)

Marina: Din punkt ”- man blir aldrig straffad om man erkänner att man gjort något dumt och ber om ursäkt” är också en del i vår värdegrund och ska skrivas in. Tack!

Skriv någonting