Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Illamående och cellgiftsbehandling

21 mars 2010 (20:11) | Cancern, sjukdom, sjukvård | av: Ludmilla

Igår när jag skulle sova tänkte jag på att det snart är dags för en ny kur.
Imorgon är det nämligen start för kur 6.

Jag tänkte då på de svarta plastförpackningarna som maten serveras i. Det är någon typ av vacuumförpackning som ska bevara smak och färg. Det är Sodexho som står för maten.
Jag kände att jag började må illa.

Jag förstod då att jag drabbats av betingat illamående. Jag har kopplat ihop utseendet på matförpackningarna med illamåendet som jag haft vid tillfällen jag ätit ur dessa, så bara tanken på matförpackningarna så börjar jag må illa.

Betingat illamående drabbar 20-60% av patienter som får cellgiftsbehandling. Det är ett inlärt beteende.

Illamående är den vanligaste biverkningen av cellgiftsbehandling. Förr var detta ett mycket stort problem och hindrade patienten att kunna ta emot behandlingen. Idag har man mycket bra läkemedel som förhindrar det mesta av illamåendet.

Cellgifter skadar cellerna i mag-tarmkanalens slemhinna, vilket leder till ett läckage av ämnet serotonin som retar vagusnerven i halsen och matsmältningsorganen. Vagusnerven skickar sedan en signal till det område i hjärnan som utlöser illamående och kräkningar.

Akut illamående
Det akuta illamåendet kommer efter ett par timmar efter att man börjar få cellgifterna och sitter i 1 – 2 dygn.

Fördröjt illamående
Det illamående som kommer efter 24 h efter att man avslutat cellgiftsbehandlingen kallas fördröjt illamående. Detta har sin topp efter 3 – 5 dagar men kan sitta i upp til 20 dagar efter att man fått behandling.

Olika cellgifter har olika mycket illamåendeeffekt.

Behandling mot illamående
I Sverige används idag fyra olika serotoninhämmare:
• Aloxi (palonosetron)
• Kytril (granisetron)
• Navoban (tropisetron)
• Zofran (ondansetron)

Serotoninhämmarna kan även kombineras med andra läkemedel för att få bättre effekt, till exempel:
• Antihistaminer (Postafen)
• Benzamider som metoklopramid (Primperan)
• Fentiaziner som prokloperazin (Stemetil) och butyrofenoner, till exempel haloperidol (Haldol)
• Kortison kan förstärka effekten av serotoninhämmarna vid akut illamående och
har också visat sig ha en mycket god effekt mot det fördröjda illamåendet.
• NK1-receptorblockerare (Emend)

Här kommer några bra råd som jag hittade på Västra Götalands Landstings hemsida:

Råd vid nedsatt aptit och ofrivillig viktnedgång
-Passa på att äta när det är möjligt.
-Ät ofta, ca varannan – högst var tredje timma. Det kompenserar att du inte äter så mycket vid varje tillfälle.
-Lägg upp små portioner på tallriken.
-Frisk luft stimulerar aptiten.
-Försök att göra det så trivsamt som möjligt vid måltiden och ät i lugn och ro.
-Köp gärna färdiglagad mat.
-Undvik lättprodukter, välj t ex standardmjölk.
-Drick energirika drycker istället för vatten t ex saft, juice, mjölk och lättöl.
-Tillsätt extra fett i maten t ex grädde, smör eller olja.
-Avsluta gärna måltiden med en efterrätt.
-Ibland smakar inget bra, men försök att äta ändå. Du behöver all näring du kan få.

Råd till den som mår illa och kräks:
-Ät små mål men ofta.
-Ta små portioner.
-Drick hellre mellan måltiderna än till maten. Mycket mat och dryck spänner ut magsäcken och kan orsaka kräkningar.
-Lite extra fett i maten är nyttigt men var försiktig med alltför fet mat om du mår illa och kräks. Det tar längre tid för sådan mat att lämna magsäcken.
-Drick klara drycker, t ex juice, måltidsdricka, läsk och citronvatten.
-Välj kokt eller ugnsstekt mat, eller kalla rätter. Stekt mat ger matos som kan upplevas som obehagligt.
-Använd köksfläkten och vädra före måltiden.
-Undvik att laga mat själv. Be om möjligt någon närstående. Det är bra att ha färdiglagad mat i frysen.
-Vila efter måltiderna, gärna med huvudet högt.
-Salt mat kan dämpa illamående, till exempel ansjovis, kaviar, buljong, salta kex, popcorn och jordnötter.
-Prova att äta torr och knaprig mat, t ex rostat bröd eller kex, innan du stiger upp på morgonen.

Råd vid cytostatikabehandling:
-Undvik stora måltider under behandlingen och timmarna innan.
-Ät bara när du själv vill.
-Begär mindre portion om de känns för stora.
-Kall och lätt mat kan kännas mer tilltalande, t ex filmjölk, fruktyoghurt, omelett, kräm, glass, smörgås, varm eller kall soppa.
-Undvik din favoritmat. Det finns risk för att du senare omedvetet kopplar ihop illamåendet med den mat du ätit.
-Eftersom illamåendet ofta hänger ihop med upplevelsen av lukter kan det vara bra att vädra lite oftare än vanligt.
-Får du regelbunden cytostatikabehandling är det viktigt att äta energi- och näringsrikt mellan behandlingarna för att ladda förråden.
-Om du har svårt att hålla vikten trots ovanstående tips finns det näringsdrycker och andra kosttillägg att få, fråga vårdpersonalen så hjälper de dig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Linda
21 mars, 2010 kl 21 mars 2010 (21:24)

Jag har haft turen att knappt må illa alls! Nu får jag en massa mediciner just för att inte må illa och de hjälper bra. 🙂

Däremot smakar allting riktigt äckligt i drygt en vecka efter jag fått min behandling. 🙁

kram Linda
.-= Linda´s last blog ..FLER STUDIO-BILDER =-.

Kommentar från Kristina
21 mars, 2010 kl 21 mars 2010 (22:56)

Jag mådde så gräsligt illa att jag efter första behandlingen kom in helt uttorkad och bara fick dropp i flera dar. Sen bselöt min läkare att jag skulle ha en massa olika mediciner ihop med cytostatican samt få intravenöst dropp i 10-12 dar efter varje behandling för att jag skulle kunna få i mig lite mat samtidigt. det hjälpte, sen droppet gått en timme kunde jag få i mig lite grand Tex hårdrostad franska med inlagd sill på ( gick bara med coops inlagda sill de andra var för starka) dessutom var mina slemhinnor sönderfrätta så det var inte mkt mat som gick. Min nya behandling ger ej lika mkt illamående men istället så krampar magen o har ständiga diarreer.. Var rädd om dig kram Kristina i Umeå
.-= Kristina´s last blog ..Loppis och vänbehållning =-.

Kommentar från Ludmilla Hedlund
22 mars, 2010 kl 22 mars 2010 (22:27)

Tack !
Det var jättebra tips
Kram
Luda

Kommentar från Lotta
17 april, 2010 kl 17 april 2010 (19:56)

Jag blev tagen när jag läste vad du historia. Kämpa på! Jag ska börja min första behandling på måndag och är orolig vad det ska innebära. Man försöker söka så mycket information man kan för man tror man kan mentalt ställa in sig på vad man ska genomgå, men det kan man nog inte. Det är bara att kämpa.Lotta

Kommentar från Helena
28 april, 2010 kl 28 april 2010 (8:49)

När jag fick min behandling så upptäckte jag att det som bäst att äta vid illamående var salt, sött och surt. Det blev till att prova sig fram till vad kroppen ville ha. Gick ner 20 kg på en redan späd kropp. Det är bara att kämpa på. Kämpar än idag fast jag blivit frisk förklarad. Genomgick min behandling 2007. Önskar alla lycka till och ge inte upp. Helena

Kommentar från Monica S
6 juni, 2010 kl 6 juni 2010 (16:16)

Fick i fredags veta att jag ska få cellgifter efter min strålbehandling som startar midsommarveckan. 23 strålbehandl. cellgiftbehandl. startar sept. Förtvivlad. vad gör man med detta kaos ikroppen. kan inte koncentrera mig på något.

Kommentar från Ludmilla
6 juni, 2010 kl 6 juni 2010 (19:32)

Monica S: Jag förstår att du har det väldigt tungt. Särskilt när en ytterligare behandlingsomgång väntar. Men, det är ju för att du ska bli helt frisk!! Det viktigaste är att du tar en liten stund i taget. Steg för steg kommer du vidare i din behandling. Det kommer att gå bra! Tänk positivt!

Kommentar från Monica S
7 juni, 2010 kl 7 juni 2010 (9:28)

Tack för ditt svar, kommer att ta till mig dom råd som ges. kanske inte mår så illa . kanske får behålla håret. inte så viktigt,huvudsaken att man blir frisk. att ta vara på alla stunder. Det blir ju en ny sommar. Skönt att jag har min lilla täppa.Familj och alla vänner som ställer upp.Jag hoppas du mår bättre,och att du finner kraft.Lev väl!

Kommentar från Lotta
11 augusti, 2010 kl 11 augusti 2010 (21:11)

Jag har nu genomgått Cytostatika behandling och 32 strålningsbehandlingar för ändtarmscancer. De sa till mig att jag kommer att tappa håret, men jag har bara blivit väldigt tunnhårig. Hade visserligen väldigt tjockt hår men det känns skönt att slippa peruk. Har inte fått svar på om de lyckats få bort allt. Jag tror att man ska försöka vara positiv man tillfrisknar fortare då. Tänk positivt!

Kommentar från LEIF
18 oktober, 2014 kl 18 oktober 2014 (6:10)

tack de var bra att veta jag skall genom gå cellgiftsbehandlingar .

Skriv någonting