Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Datorregler

30 mars 2010 (18:45) | barn | av: Ludmilla

Vi funderar på detta med hur mycket man får sitta framför datorn om dagarna.

Man tycker ju att det ska finnas annat att göra också för ett barn?
Var tog de vanliga lekarna vägen?

När vi försöker säga till Oscar (snart 10) och Jonas (12) att det finns annat att göra än att sitta framför datorn så blir de rastlösa. Det är ju ett tecken om något att man måste ta tag i frågan. Men hur lång tid är lagom?

Det finns ju så mycket man kan göra:
Lyssna på musik.
Skriva.
Måla.
Prata med kompisar.
Spela spel.
Skapa spel.
Skapa filmer.
Läsa tidningen.
Titta på TV.
Göra läxor.
M.m.

Om man ska begränsa datortiden. Vilken del ska man begränsa, och hur ska man kontrollera det? Om man säger högst en timme framför datorn – hur gör man då om det är skoljobb den dagen osv?

Och så har man föräldrar som också gör väldigt mycket på datorn. Inte bara jobb. Vilken förebild är det?

Jag kan bli frustrerad över att vi alla fyra sitter framför var sin dator långa perioder.

Hur gör ni i er familj?
Och hur mycket sitter du framför datorn?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Therese – Galleria Dragarbrunn
30 mars, 2010 kl 30 mars 2010 (18:55)

Bra fråga och inte alls enkel att svara på. Jag jobbar mycket med datorn så det blir ju en hel del tid för min del, men jag gillar inte när familjen sitter vid varsin dator hur långa stunder som helst. Tycker att man ska begränsa barnens datortid till kanske 1-1½ timme per dag, men om mycket av den tiden går åt till skolarbete kanske man kan lägga till lite extra tid för det de själva vill göra. Misstänker att risken finns att de börjar fuska med skolarbetet annars om de får möjlighet. Som sagt, svår fråga.

Kommentar från Annika S
30 mars, 2010 kl 30 mars 2010 (21:31)

Jag skulle begränsa för hela familjen, dvs ta time out vid datorn alla samtidigt och göra annat; hjälpa till med lillasyster/ spela spel, läsa, gå till biblioteket, bara prata, ut och gå, laga mat tillsammans, alternativt barnen får turas om att vara med och handla/ laga mat/ göra något praktiskt med förälder medan den andre har mer datatid den dagen.

Jag jobbar som förskollärare och vi har noll datatid för barnen där, de leker och klipper, klistrar och målar för glatta livet:)
plus att vi är ute så mycket som möjligt, i alla väder.

tycker Annika

Kommentar från Åsa
30 mars, 2010 kl 30 mars 2010 (21:56)

Jag tycker det är en svår fråga. Mycket av det som du räknar upp görs ju vid datorn numera, lyssna på musik, läser tidning, läser, skriver osv. Jag förstår rastlösheten, just att så mycket händer vid datoranvändandet.

Jag sätter på datorn när jag vaknar på morgonen och när jag kommer hem från jobbet. Numera sitter jag däremot oftast rätt korta stunder åt gången, jag tycker helt enkelt att ”det som finns på datorn blivit tråkigt”, ändå är det som något slags beroende att kolla ”om det hänt något”, så jag sitter nog runt 10 minuter i timmen när jag är hemma om jag inte ska göra något speciellt.

Att tv:n skulle stängas av fick väl också ofta en rastlöshetsreaktion som följd. Det viktiga tycker inte jag är att stänga av den, utan att man även göra annat, t ex tränar och sköter andra saker man ska göra studier/jobb, sitt hem, sina vänner, familj etc.
Varför blir du frustrerad över att ni sitter så mycket framför datorn? För att även du anser att du skulle göra något annat som skulle ge dig större utbyte? (Du behöver inte svara, men jag tror att det är lätt att datortiden upplevs som ineffektiv.)
.-= Åsa´s last blog ..Earth hour =-.

Kommentar från Linda
30 mars, 2010 kl 30 mars 2010 (22:34)

Ja… det är svårt att säga vad som är ”lagom” datortid. Det är så mycket man kan göra vid datorn och mycket i skola och på jobb kretsar kring datorer. Som någon redan skrivit så kan jag också känna att det viktigaste är att man inte glömmer bort att göra annat också och inte BARA sitter vid skärmar hela dagen.

Men så nu när man är sjuk blir det helt klart mera datortid än annars. Blir ett tidsfördriv och kontakt med omvärlden om man är på sjukhus, inte orkar ta sig ur soffan/sängen m.m.

Kram!
.-= Linda´s last blog ..BABYPRODUKTER FRÅN APOTEKET =-.

Kommentar från tejoka
30 mars, 2010 kl 30 mars 2010 (22:39)

Jag tycker det beror på vad man gör vid datorn. Om man jobbar, barn eller vuxen, är det använd tid. Mina pojkar brukar jobba emellanåt, med stavnngsprogram och matteprgram. Då är datorn ett arbetsredskap – så även för mig. Sen kommer men – när det gäller speltid, eller ”lektid”, vare sig det är spelkonsoller eller PC så gäller en timmes spel. Väljer man att titta på – då går det av speltiden ändå. Det gör att barnen ofta spelar tillsammans, eller en vid PS och den andre vid PCn. (Undantaget är långa bilresor, sjukdom och dagar när det ÖSregnar).
Det tycker jag fungerar bra(Även om 10åringen gruffar mer än 8åringen i nuläget)

Kommentar från Sandra 17 år
30 mars, 2010 kl 30 mars 2010 (23:21)

Vår familj här hemma består av bara brudar, tre stycken rättare sagt, som alla älskar att sitta framför datorn. Det har gått så pass långt att istället för att gå till den andra personen, eller ropa, så skriver vi på facebookchatten! Och sen skrattar i ihjäl oss år hur löjligt det är!
Men det har aldrig varit ett problem eller störade för någon av oss!
Tror kanske inte man måste begränsa datatiderna utan istället skapa tid för de sakerna du skrev om! 🙂 T.ex. kan man ju bestämma att varje dag så ska man göra något tillsammans, litet eller stort! Pyssla, åka till skansen, ta en promenad, vad som helst! 🙂
Eller, så som vi fått göra med min lillasyster ett par gånger.. (Att hon är tolv och kompisarna på msn är det viktigaste i världen bör nämnas…) Säga att datorn får inte användas innan läxor och städning är avklarat!

Kommentar från karibien
31 mars, 2010 kl 31 mars 2010 (0:36)

Jag har aldrig riktigt förstått det där med att sätta en gräns för hur länge man får sitta vid datorn. Har ni en gräns för hur länge man får lyssna på musik? Snacka med kompisarna? Hur lång tid en omgång Monopol får ta? Hur länge man får läsa tidningen och diskutera 215 miljonersvinsten? Spelar det någon roll om tidningen prasslar, om vännerna finns i andra städer i landet?

Varför ses samtal eller spel onlilne som mindre värda jämfört med samma aktivitet öga mot öga?

Det viktiga är väl att erbjuda alternvativ – och ibland kräva att man faktiskt gör saker ihop för att man är en familj. Och då måste förstås de vuxna vara med också.

Och så tycker jag det är viktigt att ungarna tidigt får lära sig om ergonomi och stress vid datorn – anpassat efter ålder och sysselsättning.

Själv har jag till stor utrsträckning bytt ut passivt tv-tittande mot aktivt dator-sittande. Jag läser och skriver och debatterar, samtalar och umgås med vänner på nätet. Jag lyssnar på musik och jobbar med bilder. Jag läser nyheter, ser på tv, hör radioreportage och rotar i radio- och tv-arkiv. Och betalar räkningar, gör hushållsbudgeten, skriver brev och en massa sån administration.

Och jag överdriver inte när jag säger att datorn och internet har varit en livlina för både mig och kidsen, när vi mått skit har vännerna på andra sidan linan ställt upp.

Kommentar från j
31 mars, 2010 kl 31 mars 2010 (2:02)

varför inte bestämma en viss tid per dag som ni gör nåt tillsammans istället för att bestämma en viss begränsad tid då en får sitta vid datorn?

Kommentar från Josefin
31 mars, 2010 kl 31 mars 2010 (7:43)

Jag och min syster fick sitta vid datorn runt 1 timma per dag. Då räknades inte skolarbete in (men de dagarna jag suttit 3 timmar och studerat fick jag inte också sitta 1 timme övrigt…) men mina föräldrar hittade på väldigt mycket med oss, på vardagarna pysslade vi mycket, läste, målade … hela familjen.
det minns jag som väldigt mysigt.

Kommentar från Cecilia
31 mars, 2010 kl 31 mars 2010 (8:35)

´Datorn är viktig för barn och ungdomar idag. Mycket utav den sociala kontakten är ju via nätet och i och med det så har den sociala kretsen ökat på både gott och ont. Jag tror det är viktigt att titta på va barnen gör på nätet. Pratar de med kompisar och så, så borde det väl vara okej. Om de fastnar i WOW eller CS eller liknanade och lägger otaliga timmar per dygn med att bara vara fast i spelet, ja, då är det dags att ingripa. Världen förändras och datorn får större och större plats i våra liv. Ibland måste man fråga sig varför man vill göra något. Ibland är det tyvärr bara något ”borde” som sitter kvar i en som egentligen har tappat sin funktion…

Kommentar från Saga
31 mars, 2010 kl 31 mars 2010 (8:53)

När jag var yngre hade vi så att jag och min syster fick sitta vid datorn lika länge som vi hade varit ute och lekt samma dag:) Det fungerade jättebra!

Kommentar från Lotta L
31 mars, 2010 kl 31 mars 2010 (9:34)

Tampas med precis samma frågor/problem som du tar upp. Det känns verkligen fel när ens barn frustrerat vankar runt för att man sagt att datorn ska vara avstängd. Jag blir arg på mig själv och på barnen. Ett tag hade jag datorförbud vardagar (måndag-torsdag) bara för att bryta mönstret, och det gav faktiskt bra utdelning. Min son kopplade bort tanken på datorn de dagarna eftersom han visste att den ändå inte skulle på, och började göra annat, bland annat teckna Manga med stort intresse. Min erfarenhet är att det har bättre effekt med helt datorfritt vissa dagar, än begränsad tid varje dag. Men tiden ska förstås ändå begränsas de dagar datorn används. Jag brukar också säga att hjärnan måste vila mellan dator och sovdags.

Ha det bra!

Kommentar från Marina
31 mars, 2010 kl 31 mars 2010 (9:49)

Jag kände igen mig mycket i det som karibien skriver ovan, för mig är datortid ett alternativ till tv till telefon, jag chattar med mina vänner istället för att ringa (för det är enklare för både dem och mig), jag debatterar på forum och använder min hjärna ”aktivt” istället för att titta på tv. När det gäller barn tycker jag att man istället för att begränsa ”datortid” ska uppmuntra/belöna/erbjuda alternativ och så måste de få välja själva. Om något tycker jag att hela familjen kan ha ”skärmfri tid” men då tycker jag det kan vara på klockslag, t.ex. mellan 16-18 sitter ingen framför någon skärm. Men om man istället för att begränsa tiden erbjuder utomhusaktiviteter, sportaktivteter och ser till att de deltar i familjens ”göromål” t.ex får lov att tapetsera om sitt rum, sortera blåbär eller bygga en sandlåda åt lillebror 😉 Så tror jag att resten löser sig själv. Givetvis måste man ha ett öga på dem så att det inte blir ”osunt” i den mån att det börjar likna ett beroende men jag tror att de flesta barn klarar av att hålla sig på rätt sida där.

Kommentar från Hanna
31 mars, 2010 kl 31 mars 2010 (10:00)

Ja, vi sitter myyycket framför datorn. Väldigt mycket faktiskt.
Alla i vår familj har olika intressen, En är intresserad av konst & musik (lätt att hitta på nätet och fördjupa sig i där), en är intresserad av Litteratur (finns också mycket av det på nätet) och jag är intresserad av HTML (Ja, datorn är ju nödvänig till det)

Så det blir nog kanske 4 timmar per dag om inte mer

Kommentar från Ingrid
31 mars, 2010 kl 31 mars 2010 (22:57)

Ja a du. Detta är en svår nöt att knäcka. Här hemma var det en timme om dagen i början av vår dator-era. Mest för att alla skulle få sitta vid datorn eftersom vi bara hade en.
Nu för tiden sitter alla vid sin egna dator. Jag har dock vänt på det hela och Erik har utetid på helgerna (om det inte är hällande ösregn och annat skitväder). Han ska vara ute minst en timma per dag under helgen.

Jag tror att barnen av idag har så stora krav på sig i skolan och att de är så aktiva under veckorna att de behöver tid till egen avkoppling och vila under helgerna, där även datoranvändande ingår. Många barn är aktiva idrottsutövare och det brukar pågå en hel del tävlingar under helgerna.
När ska barn få vila och landa, begrunda och reflektera?
.-= Ingrid´s last blog ..Det oundvikliga slutet =-.

Kommentar från Annika Saari
1 april, 2010 kl 1 april 2010 (12:17)

Det är ett svårt dilemma kring hur man ska tackla saken – alla individer och familjer är dessutom olika.

Min egen erfarenhet är att jag borde ha satt stopp för/begränsat min sons datoraktiviteter för 4-5 år sen. Det var då jag blev sjuk och tvingades berätta för barnen – min dotter visade klart och tydligt sin rädsla genom alla möjliga sätt och krävde mycket, medan sonen (då 16) tystnade – som kanske de flesta män och satt vid datorn.

Upptagen med dottern tyckte jag det var skönt att jag visste var jag hade honom – inte ute och rände å gjorde mig orolig.

Men det uppdagades så småningom att han fastnat i ett dataspelsberoende.
Började med att låtsas som att han gick till skolan men istället gick hem till sin pappa där speldatorn fanns å spelade hela dagarna.
Till slut larmade skolan att han inte var där…..evk pga dåliga resultat.

Och en kamp började, en kamp där en missbrukares alla symptom fanns – lögner, förnekande – ångest över lögner födde ännu fler – mer skolk och förnekande – han gjorde allt för att överlista kodlås, hitta gömda kablar, köpte egna kablar för att kunna spela.
Mycket gråt, mutor, hot….vi jobbade stenhårt och sökte hjälp både på Bup å Mariapol.
Men ingen hjälp fanns att få för detta problem.

Jag förbannade mig själv som sett honom, iakttagit och inte fattat.
Det enda jag kunde ha som förmildrande omständighet i domen mot mig själv ,var att jag var svårt sjuk, inte hade fattat eller orkat se. Hans syster behövde så mycket och jag såg inte vad han behövde.

Detta fick till slut ett gott slut i och med att vi ”tvingade” ut honom till kompisar. Vilket inte var helt lätt då han missat så mycket genom att var hemma. Alla hade redan sina etablerade gäng och han hade några svåra år med ett par återfall.

Jag är oerhört tacksam över att detta gällde dataspel och inte spel om pengar eller annat missbruk, men det var svårt nog och fruktasvärt när man möter sitt barns ögon och man vet att han ljuger mig rakt upp i ansiktet och att det är missbruket som talar, för det var inte min son som talade.

Vi har talat mycket om de svåra åren och han medger idag att han inte fattade vad som hände och han berättar hur dåligt han mådde.
Vi har även pratat mycket om den rädsla han kände när jag var sjuk.

Jag anser att ungdomar och barn idag sitter för mycket vid datorn – det finns mycket gott i det som inte vi fick men stillasittandet, att inte äta å få blodsockerfall eller att äta hela tiden, behöva många snabba intryck för att inte bli uttråkad….allt detta är inte av godo.
Det finns många olika aktiviteter man kan göra vid en dator, chat är kul men ger oxå utrymme för konflikter då missförstånd ofta sker pga att man inte hör tonfall eller misstolkar det någon skriver.

Att begränsa tiden för att göra saker tillsammans eller motivera till kamratlek eller ensamlek för att stimulera fantasin är bara hälsosamt tror jag, både fysisk och psykiskt.

Lycka till i er familj, vad ni än kommer fram till.

Kram
Annika Saari

Kommentar från Tessan
1 april, 2010 kl 1 april 2010 (19:17)

Ja vilken svår fråga. Har själv funderat en del på detta men behöver tack och lov inte ta tag i det ännu eftersom min äldsta bara är 4 år. Men spontant skulle jag säga max en timme. Men det beror ju också lite på vad de gör. Vi vuxna sitter ju oftast mer eftersom det är ekonomi som ska skötas osv.

Kommentar från [ Glassrose ]
2 april, 2010 kl 2 april 2010 (18:55)

I min familj sitter jag (13 år) en timme varje dag sju gånger i veckan utsatt tid, hos mamma. Men hos pappa får jag sitta när jag vill, en timme på vardagar och två på helger och fredag. Det fungerar jätte bra.

Kommentar från Anna
2 april, 2010 kl 2 april 2010 (20:51)

Mina barn kommer definitivt inte få sitta framför datorn några längre perioder, och jag kommer välja att umgås med dem framför att hänga framför en dator.

De kommer att få använda datorn absolut max 30 minuter om dagen om det inte handlar om läxor. begriper inte hur föräldrar kan vara så oansvariga att barn får häcka framför en skärm flera timmar om dagen. Precis samma sak gäller tv:n.

Kommentar från Soulsister
3 april, 2010 kl 3 april 2010 (8:30)

Här hemma har vi för sonens räkning max 1 timmes dator alt wii/dag (äggklocka ställs). Är det skolarbete sitter vi med honom (han är ju inte så gammal än) och själva försöker vi styra vår egen datortid till när han lagt sig (undantaget när jag pluggar). Men detta är vad vi försöker hålla…inte alltid det blir så…

Önskar dig och familjen en Glad påsk
kram
.-= Soulsister´s last blog ..Glad Påsk, Wesołych Świąt Wielkanocnych and Happy Easter =-.

Kommentar från Ludmilla
4 april, 2010 kl 4 april 2010 (7:34)

Tack för alla väldigt intressanta kommentarer om datorregler. Det är oerhört spännande att läsa hur olika uppfattningar alla har. Det är en svår fråga. Verkligen.
Sagas förslag om att ”tjäna in” datortid genom att vara utomhus först tycker jag var superbra. För det är väl det man vill… att barnen ska vara fysiskt aktiva och utomhus också! Mina pojkar spelar tennis två dagar i veckan och gitarr en dag i veckan. Vi gör ofta saker tillsammans som att spela kort/spel eller tittar på en film. Men det gäller att hitta en lagom balans till allt. Just nu är pojkarna ”besatta” av programmet scratch som tillåter dem att skapa egna java-spel och egna filmer. Mycket kreativitet!

Kommentar från Karina
19 februari, 2011 kl 19 februari 2011 (16:42)

Jag tycker att användandet utav datorer och mobiltelefonen har blivit alldeles för mycket.Vill gärna sätta upp regler för användandet men lyckas ej.
Alla kompisar sitter där det är den enda kontakten dom har,det sociala har försvunnit.Varför inte ringa och prata med varann istället.
Kan va på jätte gott humör, men efter en halvtimma vid datorn går det inte att prata med dom.varför……

Skriv någonting