Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Inte hysterisk

19 maj 2010 (14:02) | sjukvård | av: Ludmilla

Min läkare ringde upp mig igår och jag fick ventilera mina funderingar så nu känns det bättre.

Jag har bestämt mig för att ta bort livmodern. Jag ska faktiskt inte ha några fler barn. Jag har fött fem barn och jag fyller 42 år. Jag har gjort mitt på den fronten!
Min läkare rekommenderar att göra det nu eftersom det är i livmodern som man får återfall om man nu får det. Har man ingen livmoder så finns det ju ingenstans för tumören att komma tillbaka. Det är bra. Som jag förstår så finns det inte några allvarliga biverkningar med operationen. Äggstockar lämnas kvar, så det blir ingen skillnad på hormonerna. Man kan göra operationen utan att öppna upp magen vid sk vaginal hysterektomi. Man tar ut livmodern via slidan helt enkelt. Vårdtid ca 2 dygn. Låter ju smidigt.

Livmoder heter Uterus på latin, som ju också är läkarnas språk. Men även grekiska ord används emellanåt. Hyster, heter livmoder på grekiska. På de gamla grekernas tid trodde man att livmodern satt löst och svävade upp mot huvudet hos kvinnan ungefär en gång per månad. Då blev hon Hysterisk! 🙂

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från ullrika
19 maj, 2010 kl 19 maj 2010 (17:04)

jag kan aldrig tänka mig att detta är ett lätt beslut att ta, oavsett fertil ålder och oavsett antal eller eventuellt ickeantal barn. det är ju en så viktig del av kroppen. men. i ditt fall är det annorlunda. fast beslutet var kanske ändå inte helt enkelt?

tänker på dig!
krams!
.-= ullrika´s last blog ..19.5 – om sommarkänsla! =-.

Kommentar från Annika S
19 maj, 2010 kl 19 maj 2010 (17:38)

Jag tycker det verkar vara ett mycket klokt och rationellt beslut!
Dina kvinnliga hormoner produceras ju som sagt i äggstockarna, så tveka inte!
Den trygga känslan av att reducera risken för återfall, även om den är minimal, är anledning nog.

Kram/ Annika

Kommentar från Pamela
19 maj, 2010 kl 19 maj 2010 (22:46)

Det låter som ett klokt beslut. Jag tycker det känns skönt att kunna ta bort en oros-faktor.
Jag hade glömt bort att man kan göra det vaginalt, det låter ju rätt så smidigt. Själv fick jag ett långt snitt tvärs över magen, så det tog sin lilla tid att komma på fötter å bli människa igen.
Hoppas du hade en skön ”ledig” tisdag och att du ser att maj-solen ler.

Kram/Pamela

Kommentar från Soulsister
20 maj, 2010 kl 20 maj 2010 (6:40)

Låter som ett klokt och väl genomtänkt beslut. Jag opererade ju bort mina bröst av samma anledning.
KRAM och lycka till
.-= Soulsister´s last blog ..-37 kg i bilder =-.

Kommentar från Marie-Anne
20 maj, 2010 kl 20 maj 2010 (17:37)

Samma beslut tog jag för några år sedan och opererades med samma teknik och jag har BARA positiv erfarenhet av det 🙂

kram från mig till dig

Kommentar från Ronja
20 maj, 2010 kl 20 maj 2010 (21:49)

De gamla grekernas teorier var verkligen hysteriskt roliga!

Kommentar från Susanne
20 maj, 2010 kl 20 maj 2010 (23:19)

Låter som ett klokt beslut Ludmilla. Lycka till.
Kramar!!

Kommentar från Maydotter
21 maj, 2010 kl 21 maj 2010 (8:44)

Måste le lite när jag läser detta inlägget. Tänker på min älskade mor…

När hon för första gången blev sjuk så trodde de att det berodde på en allvarlig infektion i livmodern. Eller nja… hon hade varit sjuk ett bra tag, flera månader faktiskt. Hon hade ont i ryggen och kissade mängder med blod. Läkaren hon träffade sa att det va vanligt att kissa blod i hennes ålder… Hon höll bara på att bli gammal, då blir blodkärlen i urinröret tunnare och man kissar blod.

…kanske ska nämna att min mamma då var 45 år.

Men när hon väl blev så dålig att hon fick ringa ambulansen så trodde de att de va nå tjall på livmodern. Hon lades in för operation. Den skulle bort. Hon var helt inställd på det.

Nu var det inte livmodern. Utan allvarlig infektion och cellförändringar i blindtarmen (som senare visade sig vara långt gången cancer med tumörer i bland annat urinblåsan)

När hon vaknade så fanns livmodern kvar. Jisses, vad hon blev besviken!! Den skulle ju bort!

Efter ytterligare missar, den allvarligaste där hon och vi i familjen fick veta att det inte alls va cancer, att hon var fullt frisk och behövdes inget återbesök osv (fast i journalen stod det något helt annat. Det va fullt synligt att det va elakartad cancer, alltså de åtgärdade inte problemen i bland annat urinblåsan och ingen behandling sattes in).

Mamma beslöt därför att ändå ta bort livmodern vilket gjordes någon tid senare.

När hon efter många turer till och från sjukhus, bråk med läkare och övriga ansvariga så fick hon tillslut åka till Umeå och en behandling mot cancern sattes in. I maj 08 opererade de blindtarmen, i OKTOBER fick vi diagnosen. 5 månader senare var hon död.

Det blev ett längre inlägg än tänkt… Och kanske inte ett så roligt ett… Men jag ler därför jag hör hur hon berättar om besvikelsen över att den där rackarns otyget till livmoder fanns kvar! Och hur hon sedan skrattade över hur fånigt det hela va. Det va ju bra att de hade åtgärdat det egentliga felet =)

Kommentar från Matilda
21 maj, 2010 kl 21 maj 2010 (9:54)

Min mamma har gjort denna operationen och det gick helt utan problem. Bara lite stöd, du har varit igenom mycket – det är blir en lätt match! 🙂 Lycka till!
.-= Matilda´s last blog ..Ny blogg! =-.

Kommentar från Ulrika
22 maj, 2010 kl 22 maj 2010 (21:46)

Hej. Jag ska göra en hysterektomi pga cellförändringar på uas men läkarna där har sagt till mig att man bara använder sig av vaginal op vid framfall? Har du fått klartecken till vaginal hysterektomi? I så fall ska jag prata med min läkare. Jag haf föreslagit det men fått nobben.

Kommentar från Ludmilla
23 maj, 2010 kl 23 maj 2010 (9:43)

Ulrika: Ja, jag har fått klartecken till vaginal operation. Om det är cellförändringar kan det hända att man verkligen vill titta in i buken, ta lymfkörtlar, känna på äggstockarna m.m. för att se att det inte finns några konstigheter. Därför kan man rekommendera att man gör ingreppet via buken. Så har jag fattat det i alla fall.

Kommentar från Ulrika
23 maj, 2010 kl 23 maj 2010 (19:13)

OK, tack för svar. Känns lite läskigt att dom ska skära upp magen men det kanske går bra. Hade föredragit vaginal hysterektomi men men…

Kommentar från Ingrid
24 maj, 2010 kl 24 maj 2010 (0:26)

Det valet tror jag är klokt.
Bamsekram
.-= Ingrid´s last blog ..Rödgrön sörja… =-.

Skriv någonting