Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Grattis Linnéa, 17 år

7 juni 2010 (19:03) | Linnéa, självmord, sorg&saknad | av: Ludmilla

Linnéa sommaren 2007 (nyss fyllda 14 år)

Grattis på födelsedagen Linnéa!

Idag skulle du ha blivit 17 år. Det känns väldigt konstigt att tänka sig. Du hann ju aldrig fylla 15…
Det var ju det du inte ville bli. Jag har förstått varför nu, efter att jag lagt det stora pusslet om vad som hände inom dig de sista månaderna och även vad som hänt tidigare.

Om du skulle ha klarat dig igenom den svåra tiden och kommit ut ”på andra sidan” så hade du haft hela världen väntandes vid dina fötter. Du hade klarat allt!

Du hade valt Naturvetenskapligt program på Katedralskolan i Uppsala. Du ville bli läkare. Helst kirurg. Vad hade du gjort mer? Fortsatt dansa magdans? Fortsatt utveckla din musikaliska begåvning och fortsatt spela piano? Fortsatt läsa allt du kom åt? Börjat övningsköra redan förra sommaren. Vad du såg fram emot det! Och jag med! Och nu, efter första året på gymnasiet tror jag att du skulle vilja ta ett år som utbytesstudent. Du var lite osäker, för du ville inte tappa tid tills du fick börja läkarlinjen. Men, jag försökte få dig att inte ha så bråttom. Allt har sin tid.

Antagligen hade du sommarjobbat ute i skärgården i år igen.

(Samtidigt tänkte jag i mitt stilla sinne, egoistiskt, att det skulle inte göra något om du inte åkte för jag visste inte hur jag skulle klara mig utan dig ett helt år!)

Om du hade varit hemma idag så hade vi kommit in till dig på morgonen och sjungit vår speciella gratulationssång:

Hurra för lilla Linnéa, vi sjunger allesamman,
och önskar henne lycka och leve hon säll.
Hur vi på jorden leta, det finns ej ska ni veta,
en sådan liten Linnéa så söt och rar och snäll!

Vi hade haft med presenter och en tårta med 17 ljus och Linnéa skrivet på. Vad hade du önskat dig till idag? Pengar för att ha med på utbytesåret? En kurs i något? Körlektioner?

Fina Linnéa… Vilket oerhört tomrum du har lämnat efter dig…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Lotta L
7 juni, 2010 kl 7 juni 2010 (19:19)

Vilka smärtsamma tankar att tänka… Det borde inte gå att ta livet av sig som tonåring (barn), så oacceptabelt att det kan genomföras. Ett barn vet inte att saker ”går över”, att det går att komma ut på andra sidan, att det finns hjälp….
Kram

Kommentar från Sara
7 juni, 2010 kl 7 juni 2010 (19:28)

Ett stort grattis till er fina Linnea idag. Jag är övertygad om att hon är med er på något sätt. I den svala vinden som blåser i håret, i de ljuvligt doftande blommorna på marken, i solens värmande strålar och i sommarens fjärilar i de allra vackraste färger.

Varm kram
.-= Sara´s last blog ..Skyddad: Så oändligt tungt =-.

Kommentar från Malin
7 juni, 2010 kl 7 juni 2010 (19:49)

Grattis Linnea:)

Kommentar från Görel
7 juni, 2010 kl 7 juni 2010 (19:50)

Känner med dig idag, känner in hur det skulle vara för mig – det gör ont.
*kramar om*
.-= Görel´s last blog ..Jag försöker verkligen följa stylistens råd =-.

Kommentar från mergime- [kampen tillbaka]
7 juni, 2010 kl 7 juni 2010 (19:54)

grattis vackra nea! hoppas du har det bra
.-= mergime- [kampen tillbaka]´s last blog ..promelinadnad =-.

Kommentar från K
7 juni, 2010 kl 7 juni 2010 (20:20)

Fine Linnèa… <3 Gratulerer så masse med 17års-dagen! Eg tenker ofte på deg, og dine – dåkker i mine tanker, alltid! Håper du har det bra, der du er nå *klemmer*

Kommentar från Soulsister
7 juni, 2010 kl 7 juni 2010 (20:21)

Grattis Linnéa
.-= Soulsister´s last blog ..Var tog sommaren vägen? =-.

Kommentar från Becka
7 juni, 2010 kl 7 juni 2010 (20:22)

Finner inga ord mer än att jag oxå tror att hon finns med er än i dag, på nått sätt. Kan ju absolut inte förstå exakt hur det känns men lite kanske för tårarna bara kommer när jag läser det här, du skriver så bra. Och vilken gullig sång till henne.

Många kramar
.-= Becka´s last blog ..Tänkvärd film, varning för hemska bilder! =-.

Kommentar från Vaia
7 juni, 2010 kl 7 juni 2010 (20:24)

Grattis på 17 årsdagen vackra fina Linneá.
Jag tror att du firas ordentligt hos de andra Änglarna,party blir det säkert för det hör ju till när man är i din ålder.

Varma grattis kramar till dig Linnéa,ljuset är tänt idag för dig.Krama min söner där du är gumman från mig och säg att jag saknar och älskar dem.De tar hand om dig ska du se.

Mina tankar går till din fina mamma och resten av din familj,Vaia<3<3

Kommentar från pia
7 juni, 2010 kl 7 juni 2010 (20:25)

jag är helt övertygad om att hon är med oss, hon firar sin födelsedag på sitt sätt, men hon är med de som blev kvar idag. hon är bekymmerslös och har det bra, hon gör alla de saker hon älskar att göra. hon är med nära och kära på andra sidan alldeles här bredvid, hon kikar in då och då för att säga hej, och se att allt är ok. Linnea har det bra och idag fyller hon 17 år och då sitter hon alldeles nära och är med. kramar till er

Kommentar från Helene
7 juni, 2010 kl 7 juni 2010 (20:49)

Fina fina Linnea! Vilken förlust…, men döden kan inte skilja er åt. Jag tror att kärleken är starkare än döden. Linneas energi finns omkring dig. Låt saknaden kännas och försök att hitta glädjen över att din älskade dotter Linnea fått betyda allt för dig. Hämta kraften i naturen, låt den läka och lindra ditt innersta. Hindra inte tårarna att rinna när du känner dig lessen, var inte rädd för att visa dig svag, det kommer stärka dig på sikt. Du berör, och gör skillnad och får oss alla på att tänka på vad som är viktigt i livet, att ta vara på nuet och glädjas över de små tingen. Vara med människor som betyder något. Linnea var en sällsynt vacker fjäril…hon finns inom dig alltid. Tårarna rinner och det är så svårt att acceptera att döden är lika naturligt som livet. Varma kramar till dig från en trogen läsare. Helene.

Kommentar från Annika S
7 juni, 2010 kl 7 juni 2010 (20:59)

Kan bara tända ett ljus för vackra, fina Linneá och skriva ett par rader från en sång jag skrev mitt i natten till min dotter, året efter hon lämnat oss.

” Du gav mitt liv
en särskild glans
Nu finns du någon annanstans”

slutraderna

” Ditt väsen finns i alla rum
jag lovar att
jag aldrig skall
bli stum”

Den enda sång jag någonsin komponerat. melodin och orden bara kom till mig, mitt i natten, gitarren plockades fram

Ktam/ Annika

Kommentar från Annika S
7 juni, 2010 kl 7 juni 2010 (21:00)

Kan bara tända ett ljus för vackra, fina Linneá och skriva ett par rader från en sång jag skrev mitt i natten till min dotter, året efter hon lämnat oss.

” Du gav mitt liv
en särskild glans
Nu finns du någon annanstans”

slutraderna

” Ditt väsen finns i alla rum
jag lovar att
jag aldrig skall
bli stum”

Den enda sång jag någonsin komponerat. melodin och orden bara kom till mig, mitt i natten, gitarren plockades fram

Kram/ Annika

Kommentar från Susanne
7 juni, 2010 kl 7 juni 2010 (21:00)

🙂

Kommentar från Felicia
7 juni, 2010 kl 7 juni 2010 (21:01)

Grattis Linnéa! Ni har säkert ängla-kalas i himmelen!
<3

Kommentar från ullis
7 juni, 2010 kl 7 juni 2010 (21:28)

Tänker på er! Hoppas hon känner era varma grattiskramar och ler där uppe bland stjärnorna.
.-= ullis´s last blog ..Ser fram emot denna veckan =-.

Kommentar från Linda
7 juni, 2010 kl 7 juni 2010 (22:00)

Grattis fina Linnéa!!

Tänker på er! *kram*
.-= Linda´s last blog ..GRATIS BIO =-.

Kommentar från Anne
7 juni, 2010 kl 7 juni 2010 (22:20)

Grattis Linnea på 17-års dagen!
Änglarna sjunger för dig och du har haft en underbar fest i himlen!

Jag tänker på din mor som önskar att du fanns här i livet, och jag lider
med henne och hennes sorg över att inte kunna krama dig idag och alla
andra dagar. Men du finns även om du inte syns för oss på jorden.

Var inte arg lilla mamma
jag var tvungen att gå.
Den dagen hände det och då
orkade mitt hjärta inte slå.

Älskade pappa
mitt liv blev så kort.
Ta hand om varandra
när jag flugit bort.

Jag vet att ni gråter
och det finns ingen tröst.
Men lyssna till ert hjärta
och ni kan höra min röst.

Jag finns inte bland er
men jag finns ändå.
Jag hör era böner
och jag älskar er så.
.-= Anne´s last blog ..Vår tid är nu…. =-.

Kommentar från Catarina
7 juni, 2010 kl 7 juni 2010 (22:29)

Grattis till Linnea önskar jag också och jag tror alldeles säkert det firas i änglahimlen i dag. Tänker på dig som mamma Ludmilla en sådan här dag extra .
Sänder varma stärkande kramar till hela er familj
.-= Catarina´s last blog ..Så svårt att se på. =-.

Kommentar från Helene
8 juni, 2010 kl 8 juni 2010 (7:46)

Grattis till eran fina Linnea…
Hoppas hon har det bra där hon är nu…
Men hon skulle vara med er !
KRAM till dig Ludmilla.
.-= Helene´s last blog ..Lördag… =-.

Kommentar från Kristin
8 juni, 2010 kl 8 juni 2010 (8:07)

Grattis Linnea! Tänker på er och är övertygad om att hon finns runt er:) Kram <3

Kommentar från Susanne
8 juni, 2010 kl 8 juni 2010 (8:33)

Tänder ett ljus för Linnéa och er idag. Tänker på er.
Kramar Susanne

Kommentar från Anna L
8 juni, 2010 kl 8 juni 2010 (9:02)

Det är inte som det ska, Ludmilla! Ni borde fått fira med Linnéa och ätit tårtan tillsammans. Jag tänker på dig, alla andra i familjen och Linnéa själv idag och önskar att du får ro i din själ om så bara idag!
Kram

Kommentar från Elvira
8 juni, 2010 kl 8 juni 2010 (10:48)

Oj, jag som trodde att vi var enda familjen i världen att använda den alldeles egna födelsedagssången. Men så var det visst inte! Hur som helst är jag glad att den delas av andra, i synnerhet av dig och din familj. Jag läser din blogg rätt ofta, och tänker på dig och familjen (men har aldrig kommenterat tidigare). Jag vill bara säga att jag är imponerad av din styrka Ludmilla. Du är en stor förebild för många. Kärlek.

Kommentar från Annika Saari
8 juni, 2010 kl 8 juni 2010 (12:59)

…jag har inga ord…det är så stort och smärtsamt att försöka ens föreställa sig för en sekund hur ni i familjen känner det. Mina försök resulterar i tårar och det gör så ont för jag har egna förluster även om jag förskonats från att förlora något av mina barn.
Varma är i alla fall de tankar och kramar som går till Er.

Annika Saari

Kommentar från Ida
8 juni, 2010 kl 8 juni 2010 (19:12)

Grattis Linnéa!
Ludmilla när tror du att du kan/orkar berätta varför du tror att Linné valde att ta sitt liv?

Kramar Ida!

Kommentar från Margit
8 juni, 2010 kl 8 juni 2010 (20:29)

Jag beundrar din styrka! Jag har också en dotter som fyller 15 i år och mår dåligt. Hon säger att hon har försökt att ta sitt liv för ett tag sedan, dock inget vi har kunnat se..Just nu har hon kontakt med BUPJag är jätte frustrerad, ledsen och helt maktlös just nu. Försöker analysera allt för att kunna komma på en anledning till hennes handling. Skulle gärna vilja veta hur du har kommit fram till svaret på ”varför”..
Tack för din fina blogg!
Många kramar!

Kommentar från Kalmardamen
9 juni, 2010 kl 9 juni 2010 (14:42)

Skickar en födelsedagshälsning i efterskott och hoppas att Linnea har det bra på den andra sidan om livet.
.-= Kalmardamen´s last blog ..FUNDERINGAR EFTER LÄKARBESÖKET! PERSONLIGHETSSKADA? =-.

Kommentar från Galaxa
9 juni, 2010 kl 9 juni 2010 (15:03)

En hälsning på födelsedagen till Linnea! Hoppas du funnit ro. Du har en mamma som gör ett fantastiskt jobb här, det vet du. Stort tack, Ludmila, för att du skriver! Det betyder mycket för många att läsa det och det betyder mycket för Linnneas minne.

Kommentar från Misan
9 juni, 2010 kl 9 juni 2010 (19:25)

Det här inlägget rörde mig rakt i hjärteroten. Ögonen tåras. Så hårt och orättvist livet kan vara!

Kommentar från Pär
9 juni, 2010 kl 9 juni 2010 (20:24)

Ja, det är verkligen så fel, så fruktansvärt fel. /pl

Kommentar från Pär
9 juni, 2010 kl 9 juni 2010 (20:36)

Vi har ju nyligen också förlorat vår son och som du också fått ett barn. Jag letade efter hemsidor om babysim kändes det märkligt att hitta babysim.com med Linneas simskola.. Visst är det din Linnea som menas? Från en tid då allt var som det borde vara.

Kommentar från Ludmilla
9 juni, 2010 kl 9 juni 2010 (20:46)

Pär: Ja, det stämmer. Linnéa var bebis när jag startade företaget 1993. Jag har skrivit en del om babysim här på bloggen. Sök gärna på babysim i sökrutan. Här finns ett inlägg som ni kan starta med: http://ludmilla.se/2010/02/28/att-simma-med-sin-bebis-del-1/

Jag beklagar verkligen er sons död. Jag har haft en del kontakt med mamman så jag vet en del om omständigheterna.

Varma tankar!

Kommentar från frida
11 juni, 2010 kl 11 juni 2010 (12:45)

Grattis till Linnéa! Jag är säker på att ngnstans ser och hör hon alla önskningar och ler tillbaka över sången.

Kommentar från Sara
11 juni, 2010 kl 11 juni 2010 (15:53)

Fin bild av Linnéa! Slås av hur många förväntningar du har i tankarna – vad är det för fel på att bara vara? Hon kanske hade valt att hoppa av skolan, kanske jobbat ett år på hemtjänsten, varit olyckligt kär, bara varit.. förstår dina tankar men jag ville bara ödmjukt ge dig lite feedback på vad jag tänkte när jag läser ditt inlägg.

Kommentar från Ulf
15 augusti, 2010 kl 15 augusti 2010 (21:30)

Ludmilla, jag hamnade här av ett helt annat skäl, men blev tagen om din text om Linnea. Som far med tre flickor i familjen och en fjärde på gång så blir jag dels väldigt berörd av din historia om LInnea, och kan ana en del av vad du måste ha gått igenom. Du gör en bra sak med din sida. Även, vill jag undra, den här sången, var har du fått tag i den, vi sjunger den i min familj, från min mors sida från uppsala trakten.
mvh Ulf

Skriv någonting