Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Att simma med sin bebis, del 1

28 februari 2010 (15:12) | babysim, Babytiden, barn | av: Ludmilla

Jag tituleras ibland ”babysimexpert”.
Jag har hållit på med baby- och småbarnssim sedan 1989. Jag har varit egen företagare med detsamma sedan 1993 (Linnéas Simskola). Jag har startat Svenska Babysimförbundet, gjort studier, skrivit böcker, föreläst över hela världen, varit medicinsk rådgivare och utbildat hundratals babysiminstruktörer.

Nu har jag en egen ny liten bebis. Tänk vilken gåva att få en egen bebis att simma med när man har all denna erfarenhet och kunskap! Fantastiskt!

Jag tänkte dela med mig om vad jag gjort och vad jag kommer att göra för att Sophie ska få en bra start med vatten!

Varför Babysimma?
Först och främst ska man fundera på varför man vill att barnet ska få börja simma.
Det är viktigt att man som förälder har funderat på varför man vill göra detta. Att det är en kul grej och att det är en rolig sak att göra tillsammans är i och för sig en tillräckligt bra orsak. Men det finns så mycket mer!

Att låta barnet regelbundet simma i en strukturerad verksamhet ger det möjlighet att få motorisk stimulans på ett sätt som är svårt att åstadkomma på land. I vattnet kan man utföra helt andra rörelser än på land, vilket gör att man tränar andra muskler än vad man skulle gjort annars. På så sätt blir barnet starkare även på land.

Att lära barnet vattnets möjligheter och begränsningar ger barnet ett sunt förhållningssätt till vatten, vilket i sig kan vara livräddande. Genom att man lär barnet steg för steg hur det ska gå tillväga om det ofrivilligt hamnar i vattnet har man förberett det så bra det går för en eventuell olyckssituation. Man lär barnet att hålla andan under vattnet, att vända tillbaka till det håll det kommit ifrån eller att rotera över till rygg där det kan flyta och andas.

Det finns också många andra positiva effekter av simlektionerna. T ex att kontakten mellan barn och föräldrar stärks (attachmentprocessen), att barnet blir mer socialt och att barnet tidigt får goda motionsvanor.

Jag har sett tusentals barn växa upp med regelbundna simlektioner. De äldsta barnen jag följt är nu över 18 år. Jag vet att tidig simträning verkligen gör nytta!

Hur börjar man?
När man har bestämt sig för att börja simma kan man titta in på www.babysim.com för att hitta sitt närmaste babysim. Efterfråga gärna om simmet är anslutet till Svenska Babysimförbundet. På mindre orter är det ofta kö till babysimkurserna så det är bra att anmäla sig i tid.
Kontrollera också att det är en strukturerad verksamhet med ordentlig målsättning och undervisning så att det inte ”bara” är att bada med sitt barn. Verksamheterna i Sverige skiljer sig väldigt mycket åt!

Precis som i livmodern...

Förberedelser hemma
Så fort man orkar kan man börja bada sitt barn hemma. Man kan använda balja, dusch eller badkar. Gör det när barnet är utsövt och mätt och bara en kort stund i taget. Sluta innan barnet har tröttnat! Se till att det är varmt i rummet så att barnet inte blir nedkylt.

Ett sätt att börja är att använda en ”Tummy Tub”. Det är en slags hink som man fyller upp med lagom mycket vatten för att barnet ska vara omsvept av varmt vatten precis som i livmodern. Man behöver bara stötta under hakan. Det blir inte så mycket vatten som måste till och är snabbt och enkelt att fixa.

Håll lätt under hakan

Att duscha med sitt barn är mycket bra. Se bara till att det är tillräckligt varmt i luften i badrummet så att barnet inte blir nedkylt. Låt vattnet strila ned över barnet och även över barnets huvud. Men säg ”nu kommer det vatten” innan så att barnet kan förbereda sig och lära sig att hålla andan. Låt vattnet strila över ansiktet endast en liten kort stund i taget eftersom barnet ofta verkligen håller andan då. Sitt gärna ned i duschen så att du inte riskerar att halka.

Jonas (som fyller 12 år imorgon) har fått hjälpa mig med att introducera vatten för sin lillasyster.

Jonas duschar med sin 4 veckor gamla lillasyster

Var inte förvånad om barnet inte skrattar stort de första gångerna. Det är många nya intryck och mycket stimulans som gör barnet fokuserat på det som händer.

När ni ska bada i badkaret är det lika viktigt att ha varmt i luften. Stäng dörren medan ni fyller upp badkaret. Fyll det ganska högt så blir det lättare att hålla i barnet. Vattnet lyfter barnet. Du behöver bara stötta!

Vinkla upp handlovarna ordentligt så att barnets haka får stöd

Rör barnet fram och tillbaka i vattnet så att det känner hur vattnet strömmmar längsmed kroppen!

Undersök - Lek - Njut!

Vattenmiljön innebär en unik möjlighet till närhet. Undersök tillsammans!

Svep in barnet och värm det!

Efter badstunden är det viktigt att svepa in barnet i en handduk så att det inte kyls ned. Kramas och mys!

Läs mer i Babysimboken!

Har du några funderingar får du gärna ställa frågor i kommentarsfältet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Lena B
28 februari, 2010 kl 28 februari 2010 (16:48)

Babysim låter jättemysigt, har sett bilder på tv, men aldrig själv provat. Min dotter föddes 1979 och jag kan inte komma ihåg att det var något man ”höll på” med då.
Ärligt talat skulle jag nog aldrig våga doppa ned huvudet på en bebis under vattenytan och lita på att hon verkligen höll andan? Blir stressad över att bara tänka tanken. Så hur sjutton fungerar det egentligen?
Är det en medfödd reflex? Varför och när försvinner den i så fall?

Får väl erkänna att jag är rädd för vatten…i alla fall djupt sådant 🙂

Kommentar från Sandra 17 år
28 februari, 2010 kl 28 februari 2010 (17:20)

HÄRLIGT! 😀
.-= Sandra 17 år´s last blog ..Får man skryta lite.. ? =-.

Kommentar från Ludmilla
28 februari, 2010 kl 28 februari 2010 (20:34)

Lena B: Babysim kom till Sverige 1979 men det tog lite tid innan det var spritt över landet. Man ska inte dra ned barnet under vattnet bara så. Reflexer finns som skyddar luftvägarna, men de har ingen praktisk betydelse i en modern babysimskola. Vi vill lära barnet att hålla andan VILJEMÄSSIGT. För att kunna göra det lär vi barnet steg för steg att hålla andan redan INNAN det börjar simma under vattnet. Jag rekommenderar att man använder sig av Vattenmetoden för då hinner barnet lära sig att hålla andan vid en given signal. När barnet kan det, kan man även låta det simma mellan föräldrarna under vattnet på samma sätt. Det är alltid barnet som ska bestämma om det vill simma under vattnet.

Man får aldrig dra ned barnet under vattnet eller trycka ned barnet under vattnet. Detta görs tyvärr fortfarande på många babysim vilket kan ge tråkiga psykologiska konsekvenser (barnet blir skrämt och förlorar förtroendet för föräldern och vattenmiljön).

Om man gör det på rätt sätt ger färdigheten mycket viktiga livräddande kunskaper samt att barnet kan ta sig fram självständigt i vattnet redan innan det kan göra det på land!
.-= Ludmilla´s last blog ..Spruta och återhämtning =-.

Kommentar från Linda
28 februari, 2010 kl 28 februari 2010 (22:35)

Babysim är riktigt mysigt! Gick på det med min äldste kille. 🙂

Den här helgen har vi flyttat och nu ÄNTLIGEN har vi ett badkar. Ser fram emot att ta ett dopp där med vår lille Erik någon dag.
.-= Linda´s last blog ..11 800:- =-.

Kommentar från Soffis
1 mars, 2010 kl 1 mars 2010 (8:57)

Hej Ludmilla!

Jag undrar över ”tummy tub” och vart man inhandlar en sådan? Hur länge kan barnet använda den upp till vilken ålder ungefär när dem badar? Har en liten sjumånaders plutt här hemma.

Sedan undrar jag lite över de olika babysim som finns i landet. Den metoden där barnet trycks ner eller hålls ned under vattnet, låter i mina öron jätte hemskt. Hur skall man veta vilka metoder de använder på babysimmen? Hur hittar man som förälder rätt babysim? Känns som att det finns hur många som helst att välja bland och det rör till det lite kan jag känna. Vad skall man titta efter som förälder när man skall välja ett bra baby sim, där det inte förekommer ”olustiga metoder”.

Din blogg är mycket bra, varierande och tar upp aktuella ämnen!

Mvh
/Soffis

Kommentar från Lena B
1 mars, 2010 kl 1 mars 2010 (10:08)

Tack för förklaringen. Nu känns det bättre 🙂

Kram

Kommentar från Trebarnsmamman
1 mars, 2010 kl 1 mars 2010 (10:11)

Eftersom du är s.k. babysimexpert kan du kanske förklara en sak för mig. Inget av mina tre barn har gillat att duscha som små och lilla E (numera 3 år) skriker fortfarande som en stucken gris när vi duschar henne. De har gillat och gillar bassäng lite halvdant, utomhus bättre än inomhus och vad de verkligen gillar det är havet. Speciellt lilla E som bara kastar sig lyckligt i havet och flyter, simmar och helt enkelt bara njuter…men som sagt dusch – stora skräcken. Och det beror knappast på temperaturen osv utan vi har verkligen försökt. Jo förresten så har de även alla tre hatat bad i balja som små bebisar. Så för oss för att få babysim att fungera handlade det om att träna så lite som möjligt hemma innan bassängbesöket, annars blev även bassängbesöket traumatiskt. Det handlar helt enkelt inte om rädsla för vatten utan om miljön på något vis skulle jag tro. För om det handlade om rädsla för vatten skulle de knappast hoppa i halvmetershöga vågor och tjuta av skratt 😉

Lycka till med din behandling!!!!! Kramis
.-= Trebarnsmamman´s last blog ..Back! =-.

Kommentar från Ludmilla
1 mars, 2010 kl 1 mars 2010 (15:48)

Trebarnsmamman: Jag tror att det har med kontrollen att göra 😉 Barn vill ha kontroll. Om någon annan duschar dem har de inte kontroll. Om barnet får hålla i duschen själv eller om man sätter duschen i handtaget och barnet självt kan välja att stoppa in huvudet i duschen tror jag att det blir skillnad. Har du provat?

Det är inte ovanligt att bebisar inte tycker om att bada i balja. Det har dock inget med att göra hur de sen reagerar i bassäng. Ofta beror baljreaktionen mer på omständigheterna. Kanske har man inte tänkt på att göra det varmt i luften? Kanske är det svårt att hålla bebisen på ett sätt som gör att den kommer djupt ned i baljan och därmed inte kyls ned?
.-= Ludmilla´s last blog ..Spruta och återhämtning =-.

Kommentar från Ludmilla
1 mars, 2010 kl 1 mars 2010 (16:15)

Soffis: Jag köpte min Tummy Tub på Babyland. Jag skulle dock inte rekommendera den till en sjumånadersbebis. Din bebis kommer inte att vara still utan hoppa så att allt vatten svämmar ut och du kommer ha svårt att hålla honom! 🙂

Frågan om hur man som förälder ska veta vad som är ett bra sim – är en mycket relevant fråga! Dessutom så finns det ju inte på alla orter så mycket att välja på utan man kanske blir hänvisad till det enda simmet som finns.

Ett sätt att få bättre koll är att titta på Svenska Babysimförbundets hemsida http://www.babysim.org. De simmen som är anslutna dit har genomgått någon slags kontroll med minimikrav enligt socialstyrelsens riktlinjer.

Ett annat sätt är att fråga mig 🙂 Jag har koll på de flesta simmen i Sverige.

När du ska börja simma ska du kolla vilken utbildning instruktörerna har. Det finns både bra och mindre bra utbildningar för instruktörer. Svenska Babysimförbundet har godkänt vissa utbildare. De finns också på deras hemsida.

Gå och besök simmet och kolla om det känns bra. Ta reda på vilken grundmålsättning de har och fråga hur de gör för att lära barnet hålla andan under vattnet (de hårda vägen med hjälp av dykreflexen eller mjukt och försiktigt där barnet lär sig hålla andan redan innan det kommer under vattnet första gången?).

Det viktiga är att det känns bra för dig och var inte rädd att ställa krav!
.-= Ludmilla´s last blog ..Spruta och återhämtning =-.

Kommentar från amanda
1 mars, 2010 kl 1 mars 2010 (19:00)

hej, vad är din mejladress? om man vill mejla dig privat? (mejladresen ovan, är påhittad. inte min mejl.)

Kommentar från Ludmilla
2 mars, 2010 kl 2 mars 2010 (9:25)

Amanda: Du kan maila på ludmillarosengren@gmail.com
.-= Ludmilla´s last blog ..Att simma med sin bebis, del 1 =-.

Kommentar från Trebarnsmamman
2 mars, 2010 kl 2 mars 2010 (12:27)

Ludmilla, vi har prövat det mesta vad gäller duschning och baljbad och till sist givit upp. Dvs accepterat att det blir skrik och vrål. Vår yngsta vill t.ex. inte hålla i duschhandtaget utan vrålar ilskevrålet istället och ägnar sig åt att försöka rymma. Men som sagt älskar att bada utomhus…lilla tosefian! Bassäng är också ok, liksom duscharna i simhallen ibland. Vi har funderat lite på om det kan vara ljudet av vatten i ett litet badrum som hon associerar negativt. Nåja, egentlige oroar jag mig inte, var bara nyfiken på om du hade tankar om det hela…och huvudsaken för mig är att hon inte är rädd för vatten!
.-= Trebarnsmamman´s last blog ..Mer Teneriffabilder (del 2) =-.

Kommentar från Erika
2 mars, 2010 kl 2 mars 2010 (21:52)

Underbara bilder! Mmm… Det skulle ju vara något, att ha en bebis att simma med, nu när man vet lite mer 😉 !

Kommentar från Cherie
3 mars, 2010 kl 3 mars 2010 (8:16)

Vi började på Linnéas simskola med V när han var 7 månader, simmade till han var 1½ år och tog sen en liten paus! Nu är han snart ett Sjölejon och kan redan ta simtag under vattnet och sen komma upp för att ta ny luft! Jag tycker det är HELT otroligt vad fort barn lär sig och hur pedagogiskt det är upplagt! Babysim är underbart! =) Kram

Kommentar från Soulsister
4 mars, 2010 kl 4 mars 2010 (11:02)

Vi gick på babysim med vår son och han är idag ett riktigt vattendjur!
.-= Soulsister´s last blog ..Så här gör man =-.

Kommentar från Ludmilla
4 mars, 2010 kl 4 mars 2010 (11:38)

Trebarnsmamman: Ja, det låter som att ni har hamnat i en ond spiral. Då är det stegvis exponering som gäller! Det är ju tur att det inte är vattnet i sig som är problemet i alla fall.
Cherie: Vad härligt att ni är så nöjda! Det värmer mig!
.-= Ludmilla´s last blog ..Att tappa nuet… =-.

Kommentar från Ingrid
5 mars, 2010 kl 5 mars 2010 (1:35)

@Ludmilla: Undrade över ”Tummy Tub” men fick svar via ett annat inlägg.

@Trebarnsmamman: Kan duschstrålen ha varit för stark? Barns hud är tunn och känslig…
.-= Ingrid´s last blog ..Oj, oj,oj…. =-.

Pingback från Ludmillas Blogg » Att simma med sin bebis, del 2
11 april, 2010 kl 11 april 2010 (11:04)

[…] Om du vill läsa första delen, om hur man förbereder sig hemma, läs här… […]

Skriv någonting