Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


15 läkare på 22 tjänster på Uppsalaakuten

28 juni 2010 (21:29) | sjukvård | av: Ludmilla

Situationen på akutmottagningen i Uppsala är under all kritik.
Det är fruktansvärt att se hur illa sjukhusledningen på Akademiska Sjukhuset behandlar sina anställda.

Jan Thorelius, ordförande i Sjukhusläkarföreningen, varnade i god tid för att situationen skulle bli ohållbar under sommaren. Det är för få läkare. Nu har redan läkare blivit sjukskrivna. Läkarbristen gör att de som jobbar går på knäna. Trots detta vägrar sjukhusledningen att tillåta hyrläkare.

Sjuksköterskor saknas till 200 arbetspass under sommaren!

Vad detta gör med patientsäkerhet och väntetider kan ni säkert räkna ut.

Detta är anledningen till att jag har svårt att arbeta som läkare i Landstinget. Man månar inte om sina anställda och inte heller om vilket kvalitet man har på vården. Det enda man månar om är att spara pengar.
Och det tar aldrig slut…

Ska det behöva dö patienter innan man inser att det inte går att spara mer?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Pär
28 juni, 2010 kl 28 juni 2010 (22:19)

I Umeå, kan jag berätta, så stänger BUP återigen på samma sätt som förra året när vår pojke betala med sitt liv. Jag hade varit i kontakt med ett landstingsråd (Gunilla Johansson), som lovade att kliniken inte skulle stänga i år. Tydligen inte.

I en kommentar från kliniken skriver man; ”När vi passerat midsommar minskar trycket på BUP dramatiskt så har det varit i flera decennier. Föräldrar är lediga, skolan är stängd. För de flesta betyder det mindre krav mindre stress. Vår personalen passar på att ta välbehövlig vila, ladda batterierna för att vara redo att möta upp i höst.”

Att personalen behöver vila betvivlar jag inte, kliniken dras med långa köer. Men när man försöker få det till att risken skulle vara mindre på sommaren så är detta förstås direkt vilseledande. Risken minskar nämligen inte på sommaren utan den ökar! Är inte det minsta man kan begära en gnutta uppriktighet?

När man läser Socialstyrelsens sakkunniggranskning efter vår sons död framstår sakförhållanden också med viss klarhet:

”Varje suicidbedömning måste ses som färskvara med mycket begränsad hållbarhetstid. Därför kan inte den tragiska utgången den 14 juli ses som följd av en felbedömning av suicidrisken 3 veckor innan.“

Det är mao fritt fram att stänga, men när detta får konsekvenser är det ingens fel. Vilket förstås kan vara intressant att veta för de föräldrar som hela ansvaret lämpas över på…

Kommentar från Helene
28 juni, 2010 kl 28 juni 2010 (22:30)

Det är otäckt att tänka på allt som kan hända med alldeles för lite personal…
Vart är sjukvården på väg ??
Kram TILL DIG.
Kram Helene.

Kommentar från Smultronet
28 juni, 2010 kl 28 juni 2010 (23:20)

Förstår din poäng, vill man jobba med kvalitet i ett vårdyrke så är det svårt att hitta något vettigt. Tyvärr inte unikt för just landstinget…tycker det är så inom vården generellt numera o jag ser ingen ljusning någonstans. Har i o för sig förstått att det inte ens är unikt för vården längre utan sprider sig.

Att sen just Uppsala väljer en modell där ”alla” ska till akuten som policy ökar trycket ännu mera. En utbyggd o fungerade primärvård i Uppsala o dessutom en utökning av primärvårdens jourverksamhet skulle sannolikt kunna minska trycket på akuten. Utöver det krävs förstås även en medveten policy för rätt vårdnivå – politisk eftertanke o medvetenhet.

Kommentar från Camilla
29 juni, 2010 kl 29 juni 2010 (6:56)

Spelar ingen roll inom vilken sektor man tittar på där det gäller att faktiskt tillgodose en behövande människas behov vad de än månne vara för sjukdom eller tillstånd….vården speglar resten av samhällsklimatet idag…”du får klara dig själv bäst du kan” är parollen, OM man inte har lyckan att träffa på människor som kämpar och bryr sig som du gör till exempel, men de är inte många….en sällsynt mänsklig art

Skriv någonting