Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

GI – så fungerar det!

6 juli 2010 (22:38) | vikt | av: Ludmilla

För att förstå varför GI fungerar så bra för viktnedgång och för att förstå hur man ska äta måste man förstå hur kroppen fungerar. Jag ska försöka ge dig en översikt av GI här och återkommer i nya inlägg mer specifikt om hur man går tillväga.

Kroppen är gjord för att lagra överskott av näring till sämre tider. Ett gammalt trick som finns nedärvt trots att v inte längre behöver det.

Det finns två sätt att lagra näring:
1. Fett lite varstans på kroppen
2. Glykogen i levern

Om vi äter mer än vi behöver så lagras det först upp som glykogen i levern. Glykogen kan snabbt brytas ned till Glukos och blir då snabb näring för cellerna. Sen lagras överskottet på alla möjliga ställen som fett för att ge näring (ketoner) att bryta ned till när det behövs.

Problemet med övervikt är att vi ju inte behöver all denna fettmassa. Det kommer ju sällan några svältperioder som vi behöver äta upp oss för, eller hur?

Om du ska bli av med fettet, måste du först bryta ned glykogenet i levern. Först när det är slut kommer du att börja bränna av fettet. Detta är liksom grundidén i GI.

En naturlig följdfråga blir då: Hur gör jag för att tömma glykogendepån i levern?
Svaret är att du måste minimera kolhydratintaget och istället äta mer fett.
Känns det konstigt? Jag förstår det i så fall, men så är det.

Om man vill gå ned i vikt med hjälp av GI så är det viktigt att tänka igenom det hela långsiktigt. Att leva enligt GI är att skära ned på alla snabba kolhydrater. Inte bara som en quick fix, utan även på lång sikt. Snabba kolhydrater är godis, kakor, tårtor, chips, vitt bröd, vit pasta, vitt ris, potatis.

Det går att göra efterrätter osv med sötningsmedel eller att de är naturligt söta förstås. Man kan byta ut vitt bröd mot fullkornsbröd. Det finns fullkornspasta och fullkornsris.

Det man är ute efter är en stabil blodsockernivå. Långsamma kolhydrater räcker längre innan man blir hungrig och gör alltså att sötsuget minskar. Snabba kolhydrater gör att insulinet strömmar ut i blodet (för att hjälpa sockret in i cellen) vilket gör att man får ett blodsockerfall därefter. Då blir man sugen på sött igen vilket då kan leda till att man tar till snabba kolhydrater igen så att man får en blodsockertopp. Sen strömmar insulinet till igen… osv. Långsamma kolhydrater och GI-kost gör att man får en stabil och jämn blodsockerkurva. Mättare och gladare! 🙂

Du kan dela in GI-dieten (eller livsstilen) i tre faser:
1. Intensivfasen: Här minimerar du verkligen antalet kolhydrater. Det är nu du tömmer glykogendepån och ställer om kroppen att bränna fett istället. Du utesluter allt som innehåller kolhydrater och ökar fettintaget. Du dricker inte alkohol. Fasen varar i 2-6 veckor beroende på hur snabbt och hur mycket du vill gå ned. Du går ned minst 1 kg i veckan.
2. Mellanfasen: Här lägger du till lite långsamma kolhydrater. Fasen varar så länge du vill gå ned i vikt.
3. Balansfasen: Här vill du behålla vikten och går inte längre ned. Här har du lagt till ytterligare kolhydrater men du äter fortfarande endast i undantagsfall snabba kolhydrater. Du äter 45% kolhydrater istället för som de flesta gör 60% av det totala näringsinnehållet.

Detta är alltså ett långsiktigt tänk. Du ska lägga om din livsstil. Fundera på om du vill det.
Jag tror du vill det! 🙂 Man saknar inte det söta när man vant sig av med det faktiskt. Och så upptäcker man hur mycket allt annat smakar också. Helt naturliga livsmedel utan socker kan också upplevas väldigt söta när man har vant av kroppen med socker!

De första 3 – 4 dagarna kan kännas lite i kroppen. Då tömmer man levern på glykogen och börjar sedan bränna fett. Det känns som ett sockersug helt enkelt.

Det som är så bra med GI är att man inte behöver räkna kalorier eller väga måltiderna. Man äter till dess man blir mätt. Man äter gott hela tiden! Man behöver aldrig vara hungrig!

Hur tycker du att det låter så här långt? Frågor?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från göran johansson
7 juli, 2010 kl 7 juli 2010 (0:55)

Varför skriver du om sådant du inte har någon kunskap om?

Kommentar från Soulsister
7 juli, 2010 kl 7 juli 2010 (6:23)

I lööööv GI!

Kommentar från Ludmilla
7 juli, 2010 kl 7 juli 2010 (8:15)

Göran: Vad är det du tycker inte stämmer?

Kommentar från P
7 juli, 2010 kl 7 juli 2010 (8:33)

hej Ludmilla! Tack för en underbar blogg, har läst den från dag 1 sen den startade och läser fortfarande varje dag, både gamla och nya inlägg.. Du har verkligen inspirerat mig med alla funderingar kring livet, ensamhet, självförtroende, att hjälpa sig själv, GI osv.. Jag har tänkt köra stenhårt tillsammans med dig eftersom att jag har övervikt och har länge velat gå ned men inte lyckats något vidare. Dels för att jag inte har vetat hur jag ska gå till väga riktigt och dels för att mitt självförtroende är så lågt. Men nu känner jag mig mer motiverad än någonsin. Nu ska vi klara detta båda två, för det förtjänar vi!!!
Kram P

Kommentar från Annette
7 juli, 2010 kl 7 juli 2010 (8:41)

Jag tycker det låter verkligen vettigt, ser fram emot detta nu.

Kommentar från Pär
7 juli, 2010 kl 7 juli 2010 (9:27)

Ett tips här är bloggen kostdoktorn.se, där lågkolhydratkost diskuteras ingående. En annan intressant tes som drivs på bloggen är att många av oss skulle må bra av mer d-vitamin än livsmedelsverket menar att vi behöver.

Kommentar från Ludmilla
7 juli, 2010 kl 7 juli 2010 (10:30)

P och Annette: Japp, nu kör vi! 🙂

Kommentar från Jennifer
7 juli, 2010 kl 7 juli 2010 (12:24)

Hur hanterar man sockersuget när det kommer? Det går ju inte att äta något sött för då förstör man ju själva tanken med metoden.

Rent allmän fråga: Kan man äta honung eller söta frukter (banan, ananas etc) under en GI-diet?

Mvh Jennifer

Kommentar från Becka
7 juli, 2010 kl 7 juli 2010 (12:34)

Jag och min familj kör med den ”strängare” varianten på GI – LCHF (Low carb High fat)

Funkar kanon!!!!

Kommentar från Leena
7 juli, 2010 kl 7 juli 2010 (13:43)

Ludmilla,
Precis som du säger det är livstil det handlar om, inte att banta…
Jag och min sambo har kört LCHF sedan i april, mår kanonbra och och äter riktigt gott!
Sockersuget har vi blivit av med och -8 kg.
Om vi vill ha något gott till efterrätt t ex tar vi bär med vispgrädde. Men inget SOCKER!!
Och det går att baka med LCHF också. Jag har testat en riktig god blåbärspaj, då jag gjorde degen av mandelmjöl och smör 🙂

Lycka till, jag följer gärna…

Kommentar från Lena B
7 juli, 2010 kl 7 juli 2010 (15:36)

Ja, jag kanske skulle hänga med jag också. Men jag kan ingenting om GI, så
kommer du fortsätta att informera om GI, med recept och hur man lägger upp dagen och så?
Kram

Kommentar från Louise
7 juli, 2010 kl 7 juli 2010 (16:02)

Hej Ludmilla!

Är du med i Giviktkoll nu? Man kanske ska gå med, det var xpris nu såg jag.
Har du några bra recept, eller vet du vart man hittar det?

Åhh jag känner mig peppad!

Massor med kramar, och mys i solen.

kram kram/Louise

Kommentar från Li
7 juli, 2010 kl 7 juli 2010 (20:24)

Ja, jag hänger också med! Jag har kört ISO-dieten sedan i vintras, men nu har motivationen minskat. Ser fram emot att läsa dina peppande och kloka inlägg.

Kommentar från Monica
7 juli, 2010 kl 7 juli 2010 (23:37)

Ställer mig undrande till att man tömmer depån av glykogen i levern, då blir man ju medvetslös vid ett blodsockerfall t ex. Tror det kan tömmas men byggs upp igen, och att det alltid finns en reserv. Och glukos bildas ju hela tiden vad man än äter, fettet omvandlas också till glukos. Men det andra att minska på snabba kolhydrater och få balans med långsamma är förstås bra.

Kommentar från Ludmilla
8 juli, 2010 kl 8 juli 2010 (10:11)

Louise: Kolla mitt senaste inlägg där det finns boktips. Ja, jag har gått med i giviktkoll.se.
Jennifer: Man har ju väldigt lite sockersug och det försvinner helt efter någon vecka. Men när det kommer så ska man helst ta något annat mellanmål. Allra helst tar man mellanmålet innan sockersuget kommer. OM det skulle bli svårhanterat kan du ta 2 rutor av mörk choklad (minst 70%), men bara en gång per dag.

Kommentar från Ludmilla
8 juli, 2010 kl 8 juli 2010 (10:12)

Lena B: Jag rekommenderar dig att köpa en bok t ex den som jag tipsar om i inlägget efter detta (Ola Lauritzon) eller gå med i giviktkoll.se så har du lite recept att välja bland. Jag kommer också att berätta vad jag äter, men det är nog bra med lite extra stöd.

Kommentar från Sara
8 juli, 2010 kl 8 juli 2010 (11:09)

Jag hänger på GI-tänket!

Skriv någonting