Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Kuratorer fick erinran

8 juli 2010 (10:23) | självmord, sjukvård | av: Ludmilla

Jessica Olveby tog sitt liv för snart 3 år sedan. Hon hade då haft kontakt med BUP under en längre tid. Hon hade dock inte fått någon ordentlig läkarbedömning utan hade endast löpande kontakt med två kuratorer.

Jessicas mamma Lisa anmälde detta till HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd) och kuratorerna fick var sin erinran. De båda överklagade till Länsrätten, som tog bort disciplinpåföljderna. Lisa överklagade i sin tur till kammarrätten som gav tillbaka kuratorerna var sin erinran. Motiveringen är att kuratorerna är skyldiga att se till att en patient med depressionssymptom får en läkarbedömning. De har inte rätt att själva sätta diagnosen och behandla därefter.

Självklart ser både Lisa och jag det som en viktig sak att kammarrätten gjort denna bedömning.

Läs mer på Lisas blogg här…

Läs Jessicas minnessida här…
Läs en artikel om detta här…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från sandra 17 år
8 juli, 2010 kl 8 juli 2010 (11:08)

Vad är en erinran?

Kommentar från Ludmilla
8 juli, 2010 kl 8 juli 2010 (11:14)

Sandra 17 år: Det finns två typer av disciplinpåföljder: erinran och varning. Erinran är den mildaste av de två.

Kommentar från Ludmilla
8 juli, 2010 kl 8 juli 2010 (11:14)

Sandra 17 år: Det finns två typer av disciplinpåföljder: erinran och varning. Erinran är den mildaste av de två.

Kommentar från CH
8 juli, 2010 kl 8 juli 2010 (15:48)

Man tycker ju att det skulle vara självklart att en kurator inte ställer diagnos eller behandlar på egen hand utan att konsultera läkare. Personligen har jag mött alldeles för många oseriösa kuratorer som agerar på eget bevåg för att ens bli särskilt förvånad – men det är så tragiskt! o ett tjänstefel!

Kommentar från Catarina
8 juli, 2010 kl 8 juli 2010 (16:28)

Tur att några instanser är vettiga för det behövs. Det slarvas allt för mycket och människor blir lidande. Just detta att inte få rätt diagnos tid så man kan få rätta hjälpen. Det är ju oerhört viktigt. Då jag själv är patient med olika skador i vården och så även min dotter förundrar jag över hur många ”klåpare” vi faktiskt mött under åren. Kränkande kommentarer, respektlöshet och denna nonchalans. Felbedömningar som ledit till tråkigheter och t, o,m invaliditet. Jag tar inte detta längre, utan anmäler och har fått igenom flera anmälningar både för mig och mina anhöriga. Vi betalar för vården i både skatt och annat och ska inte bli illa bemötta. Man går inte till läkare om man inte är sjuk på något sätt och då ska det bemöta en bra.
Hoppas verkligen fler säger ifrån för tiga och lida hjälper inte någon. Och det är inte så svårt att anmäla. Man gör en skrivelse om hur det gick till osv sedan maler kvarnarna.
Man står ju sig själv närmast tycker jag iallafall och om fler säger ifrån kanske det händer nått och fler slipper bli drabbade!!

Kommentar från Pär
8 juli, 2010 kl 8 juli 2010 (20:49)

Låter som att fällningen kan vara principiellt viktig? Som Jessica så brukar, vad jag förstått, vartannat barn inom BUP aldrig få träffa läkare. Det är satt i system.

Om nu kammarrätten slår fast att det är felaktigt så borde det väl innebära BUP-klinikerna inte har något annat val än ordna så alla blir bedömda av läkare?

Kan det därför bli ett fall för regeringsrätten?

Kommentar från Pär
8 juli, 2010 kl 8 juli 2010 (20:55)

Intressant också att kammarrätten tog upp det och dessutom fällde. För det var väl på Socialstyrelsens bedömning som Länsrätten/Förvaltningsrätten tidigare friade kuratorerna. Och i kammarrätten är det väl samma sak, att Socialstyrelsens åsikt är den som betyder något? Betyder det att Socialstyrelsen bytte åsikt?

Kommentar från Pär
8 juli, 2010 kl 8 juli 2010 (21:03)

Jag vill bara lägga till också hur glad jag är att ni får upprättelse, Lisa.

Och för vården är det förstås också viktigt att veta var gränserna går. Tyvärr försvinner dock möjligheten att pröva fel inom vården i framtiden då både erinran och varning avskaffas i den nya patientlagstiftningen.

Kommentar från Mollymus – bloggar från Uppsala
8 juli, 2010 kl 8 juli 2010 (22:20)

Hej! 🙂 Om det inte är för mycket begärt skulle jag bli jätteglad om du ville skriva en kommentar vad du tycker om mitt senaste inlägg som handlar om självförtroende.
Många kramar och tack på förhand!

Kommentar från Mollymus – bloggar från Uppsala
9 juli, 2010 kl 9 juli 2010 (11:25)

Tack! 🙂 Vad kul att du gillade det jag skrev! Skönt att kunna nå fram med det jag ville få sagt! 🙂
Hoppas allt är bra med dig? Kramar

Kommentar från Elin
12 juli, 2010 kl 12 juli 2010 (23:14)

Jag har själv gått på BUP i ungefär ett halvår och det dröjde riktigt länge innan jag fick träffa läkare trots att flera tester och samtal visade på depression, en diagnos som min kurator dessutom ställde innan jag fått träffa läkare.

Undrar liksom Pär ifall detta innebär att kuratorerna i fortsättningen måste skicka vidare till läkare?

Skriv någonting