Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Iphonestöld-Jailbreak-Låst

28 oktober 2010 (20:10) | allmänt | av: Ludmilla

Ja, så kan man väl sammanfatta mitt telefonläge.
Min IPhone (3GS) blev stulen i Las Vegas. Jag har inte gått att nå de senaste veckorna…
Jag spärrade den snabbt via Mina Sidor på Telenors hemsida och försökte jaga rätt på telefonen. Men den ville inte tillbaka till mig.
Vi undersökte om man kunde köpa en telefon där, med tanke på att det ju är billigare, men telefonerna är operatörsbundna. Apple vill väl inte att man ska köpa över landsgränserna.

Väl hemma igen skulle vi köpa en ny telefon till mig. Jag ville ogärna köpa en telefon på Telenor igen för de har väldigt dålig täckning där jag behöver vara. Det har inte fungerat bra alls. Jag har räknat ned till i slutet av mars nästa år eftersom telefonen var bunden till dess. Om jag köpte en ny telefon på Telenor så skulle jag alltså bli bunden till dem ännu längre…

Men om jag skulle köpa en telefon knuten till en annan operatör får jag ju två abonnemang samtidigt! Det kan ju bli lite dyrt…

Hur lösa?

Inofficiellt fick vi veta att man kan låsa upp telefonen själv genom att först ”Jailbreaka” den så att man kan ladda ned icke-apple-appar och sedan ladda ned ett program som heter Cydia som i sin tur kan ladda hem ett program som låser upp telefonen så att man kan använda vilken operatör man vill. Detta är tydligen helt lagligt men självklart inget som telefonbutikerna pratar officiellt om. Apple vill ju inte heller att detta ska göras.

Jag googlade lite på detta för att undersöka möjligheterna och upptäckte en helt ny värld. Jailbreakarnas värld. Det finns massor med program och appar som gör Iphonen ännu roligare – när den är jailbreakad. Det låter ju brutalt och jag trodde att jag var tvungen att öppna telefonen och ändra något – men så är det inte. Allt går väldigt smidigt till genom att man via datorn laddar hem detta program.

Jag hittade många filmer på youtube som visar detta och en mycket informativ hemsida om IPhones som också berättade hur man gjorde. Jag läste allt jag kunde för att förstå om detta var möjligt att göra på en ny IPhone 4 med operativsystem version 4.1 och det skulle gå.

Till slut gjorde jag det. Jag jailbreakade min nya telefon för att kunna stoppa i mitt simkort (som jag beställde nytt) från Telenor i den nya telefonen som är bunden till Tele2. Det gick väldigt smidigt och lätt.

MEN…

Det gick inte att låsa upp den ändå.
Varför???

Jo, för att jag hade hunnit uppdatera telefonen med de senaste drivrutinerna. Och om man har en för ny modemfirmware (det ser man på inställningar – allmänt – om och så längst ned) så fungerar det inte.

Möjligheten kommer att dyka upp igen under november månad när OS 4.2 kommer. Då ska man inte uppdatera till den om man är intresserad av att låsa upp sin telefon…

Ja, mycket är det med detta minsann.
Min telefon är för övrigt helt återställd nu. Inte jailbreakad alltså. I Itunes går allt lätt och smidigt. Jag har ju också allt kvar som jag hade i min stulna telefon: kontakter, mailinställningar, musik, bilder, program osv eftersom man synkar med Itunes hela tiden. Smidigt!

En app som jag inte hade på min gamla telefon har jag skaffat mig: ”Find Iphone”

Find IPhone

Om man har den på sin telefon och har gjort inställningarna kan du från vilken dator som helst se var din telefon befinner sig. Du kan också skicka ett meddelande till telefonen eller se till att den piper (trots att du har på ljudlöst) så att du lättare kan hitta den eller be den som hittar den att ringa ett visst nummer t ex.

Appen är knuten till MobileMe som ju också är ett fiffigt sätt att hålla telefonen uppdaterad. Informationen som du har på telefonen ligger då synkad på internet istället för bara på datorn som du har Itunes på. Mycket bra!

Från och med idag är jag inte telefonlös längre i alla fall. Just nu har jag ett nytt nummer, men det gamla numret är vidarebefordrat till det nya. (Förhoppningsvis kan jag ordna till en upplåsning om några veckor och då kan jag ha mitt vanliga nummer igen.) Om någon har ringt eller SMSat mig under denna tid har jag sannolikt inte fått något meddelande om det.

Har du en Iphone, IPad eller Ipod rekommenderar jag varmt IPhonepyssel.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från steffi
29 oktober, 2010 kl 29 oktober 2010 (7:27)

ÄNTLIGEN, säger jag bara. Vad du redde ut en del saker för mig, tusen tack 🙂
/Steffi

Kommentar från Ludmilla
29 oktober, 2010 kl 29 oktober 2010 (8:13)

Steffi: Vad bra att jag kunde hjälpa till! 😉

Kommentar från Lilou
3 november, 2010 kl 3 november 2010 (12:06)

Var med om en liknande sak i USA, blev av med mobilen och var omöjligt att hitta någon kontantkortstelefon där jag var. Bara en massa abonnemang, fick till slut låna en telefon av en bekant och sen beställa en ny från Sverige. Rörigt blev det 🙂

Kommentar från ullisar
3 november, 2010 kl 3 november 2010 (20:59)

jag är för feg för att jailbreaka 🙂 lycka till!

Kommentar från RM
12 december, 2010 kl 12 december 2010 (22:52)

Jag blev av med min iPhone inatt och nojjar nu över allt jag möjligen förlorat.
Allt som jag hade i min gamla telefon finns ju på iTunes (hoppas jag innerligt). Så nu undrar jag, när jag får en ny iPhone och kopplar in den till iTunes, får jag då ”tillbaka” allt från min gamla telefon? Kontakter, appar, anteckningar osv?
//R

Pingback från Ludmillas Blogg » Uppdatera till OS 4.2.1
27 januari, 2011 kl 27 januari 2011 (21:45)

[…] har väntat med att uppdatera min IPhone 4 eftersom jag har väntat på att få möjlighet att låsa upp telefonen så att jag skulle kunna stoppa in mitt gamla minneskort med mitt vanliga […]

Skriv någonting