Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Långvarig depression under tonåren

15 mars 2011 (10:38) | depression, självmord, sjukdom | av: Ludmilla

Att ha en långvarig depression under tonåren ökar risken för psykisk sjukdom senare i livet. En grupp psykiatriker vid Akademiska sjukhuset i Uppsala genomförde 1991-1993 en undersökning av förekomsten av depression hos 2300 gymnasieelever i åldern 16-17 år. Totalt intervjuades 631 ungdomar. Majoriteten var flickor; endast en femtedel var pojkar, vilket illustrerar könsfördelningen av depression hos tonåringar.

I den aktuella studien, som genomfördes nu 15 år senare, deltog 64,6 % (n=382) av de tidigare försökspersonerna, varav 199 var kontroller. 79 % var kvinnor, medelåldern 31.6 år (SD = 0.8 år).

Att ha haft en långvarig tonårsdepression ökade i signifikant risken för allvarlig psykisk sjukdom som vuxen, jämfört med att ha haft episodisk depression under ungdomsåren. Av dem som insjuknat i egentlig depression som vuxen hade de som haft långvarig tonårsdepression signifikant fler depressionsepisoder och längre perioder med antidepressiv behandling i jämförelse med gruppen som haft episodisk ungdomsdepression. Unga vuxna, som haft en långvarig tonårsdepression, hade som vuxna i signifikant större utsträckning haft självmordstankar, planerat självmord och utfört självmordförsök, jämfört med jämnåriga som haft episodisk tonårsdepression eller de som inte varit deprimerade under tonåren.

Det är viktigt, skriver författarna, att tidigt uppmärksamma depression i tonåren och att snarast ingripa med olika former av behandling, så att man kan förhindra de svåra konsekvenser som långvarig depression under uppväxtåren kan ge upphov till.

Jonsson et al, Mental health outcome of long-term and episodic adolescent depression:15 year follow-up of a community sample. J Affective Disorder, 2010.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Eva
15 mars, 2011 kl 15 mars 2011 (10:45)

Med detta inte alls sagt att behandling av depression under tonåren minskar risken för psyk. sjd senare i livet. Resultaten kan lika gärna tolkas som att en tredje bakomliggande faktor ger upphov både till lågvarig dep under tonåren samt psyk. sjd senare i livet. Man skulle till och med kunna tolka resultaten som att behandling med antidep. läkemedel under tonåren ökar risken för psyk. sjd senare i livet.

Kommentar från S
16 mars, 2011 kl 16 mars 2011 (0:34)

Förstår inte riktigt. Var 80 % av de deprimerade flickor eller var 80 % av de tillfrågade flickor? Apropå ”könsfördelningen av depression hos tonåringar”. Och vad menas med ”kontroller”? Och ”SD”?
Eva: Vad menar du med sista meningen? Varför skulle antidepr. öka risken senare? Att de kan utlösa självmordstankar hos unga eller? Man gör väl en avvägning i varje enskilt fall om nytta-risk.

Kommentar från Eva
16 mars, 2011 kl 16 mars 2011 (11:25)

S: Det jag menar är bara att man måste skilja på statistiska och kausala samband. Att ett statistiskt samband föreligger kan vi utröna, men frågeställningen om kausaliteten kan vi inte få svar på med denna typ av studiedesign.

Kommentar från Ludmilla
16 mars, 2011 kl 16 mars 2011 (19:28)

S: 79% av de tillfrågade var flickor. SD betyder standarddeviation. Kontroller är den population av normalbefolkningen som också tillfrågades för att ha ett ”normalmaterial”.
Eva: Självklart är det alltid så. Samband är något som vi alla vill se och frågan är vad som är hönan och vad som är ägget och risken med confounding factors måste alltid tas med i beräkning.

Hela studien hittar ni här:

http://uu.diva-portal.org/smash/get/diva2:373382/FULLTEXT01

och på sidan 40 finns en sammanfattning på svenska.

Kommentar från S
18 mars, 2011 kl 18 mars 2011 (0:55)

Tycker ändå det var lite rörigt skrivet… Borde man inte fråga lika många av vardera könet? För man visste väl inte om fördelningen innan intervjun? Och det står ju ”VARAV 199 var kontroller”, alltså av försökspersonerna?! Menar du inte UTÖVER dessa? Eller är det jag som läser fel?

Skriv någonting