Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Bokmanuset

25 augusti 2011 (7:56) | allmänt | av: Ludmilla

Nu har jag fått svar från Natur och Kultur. Tyvärr så tackade de nej.
Så nu funderar jag lite hur jag ska gå vidare.

Hej Ludmilla,

tack för att vi har fått ta del av ditt intressanta och sympatiska manus till en bok för ungdomar om mindfulness och acceptans.

Vi är flera på förlaget som har läst och trots att det är mycket som väger på den positiva sidan har vi tyvärr kommit fram till beslutet att tacka nej till en utgivning i bokform.

Du skriver att texten vänder sig till barn och ungdomar i åldern 11–19 år, och vår bedömning är att det ofta är svårt att hitta ett tonfall som täcker in en så åldersvarierad grupp. Att hitta ett språkligt tilltal som fungerar utan att förenkla och tråka ut, eller å andra sidan bli för svårt, är en utmaning.

En målgrupp som denna är också svår att nå; kommer dessa barn och unga vuxna att hitta, köpa och läsa en bok som denna? Troligen är det en målgrupp som måste nås genom vuxna. Om den tilltänkta läsaren fick boken i sin hand genom skolan/kurator/förälder skulle de ta en titt på den, men annars troligen inte. Tyvärr är skolornas möjlighet att köpa in annan litteratur än den som strikt behövs för att uppfylla kursplanens mål begränsad, och för ett allmänutgivande förlag är det svårt att nå ut med den här typen av böcker.

Jag tror på din text som ett underlag för studiecirklar och gruppdiskussioner och hoppas – för att jag tycker den innehåller så mycket viktigt och bra – att du på något sätt kan använda den i dessa sammanhang.

Beträffande den juridiska aspekten på att ge ut en bok som bygger på böcker utgivna på N&K är det viktigaste att ha författarnas godkännande (vilket du tycks ha) och att du anger källan, dvs. varifrån du hämtat tankar, teorier och material.

Jag beklagar det negativa beskedet och önskar dig lycka till på annat håll.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Sofia Å
25 augusti, 2011 kl 25 augusti 2011 (9:06)

Ludmilla, det där är ändå ett positivt refuseringsbrev, om man får säga så. Det är ett extremt litet nålsöga man ska igenom på de stora förlagen som debuterande författare. Det här brevet är inte ett standardsvar, som de allra flesta får, utan ett personligt utlåtande som talar för att de tycker att din bok är bra. Jag tycker du ska ta deras synpunkter på allvar, fundera på om det är något i manuset som kan vässas utifrån det och sedan vända dig till ett annat förlag.

Kommentar från Åsa
25 augusti, 2011 kl 25 augusti 2011 (9:26)

Som Sofia skriver så var det ändå ett positivt refuseringsbrev.

Kanske testa ett mindre förlag, t ex Kalla Kulor, som ger ut blandade böcker. Att ha en utgiven bok bakom kan ju ge bra tyngd inför dina egna föreläsningar m.m, eller hur du nu tänkt använda boken. Ett alternativ är ju också att ge ut den gratis via nätet, du kan kanske nå många på det sättet. Hoppas du hittar något sätt som du får ut den på.

Kommentar från Monica
25 augusti, 2011 kl 25 augusti 2011 (16:17)

Har du kollat vad som gäller på till exempel Podium som är ett så kallat print-on -demand-företag?

Hälsningar

Monica

Kommentar från Ludmilla
25 augusti, 2011 kl 25 augusti 2011 (21:12)

Tack för dina ord Sofia. Du om någon vet väl. Ja, jag får ta mig en funderare helt enkelt.

Kommentar från Sofia Å
25 augusti, 2011 kl 25 augusti 2011 (21:20)

Ja, det tycker jag. Om NoK tyckte så pass mycket om ditt manus finns det absolut en möjlighet att ett annat förlag med större utrymme i sin utgivning låter manuset tränga igenom nålsögat. Det är ju lite en fråga om timing också. Kanske Forum kan vara intresserade? Eller Gothia?

Kommentar från Albin Hagberg Medin
27 december, 2011 kl 27 december 2011 (16:59)

Underbar blogg, extremt intressanta ämnen. Du verkar vara en härlig människa Ludmilla, fortsätt kämpa för att ge ut boken 🙂

Kommentar från Jenny
21 januari, 2012 kl 21 januari 2012 (17:22)

Intressant manus du verkar ha, verkligen, vilket också flera förlag verkar tycka! Keep on trying!

Skriv någonting