Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Alkohol skadar kvinnor snabbare

13 november 2011 (10:07) | psykiatri | av: Ludmilla

En ny svensk studie visar att kvinnors alkoholbruk påverkar deras hjärnor mycket snabbare än hos män. Det är Serotoninsystemet i hjärnan som påverkas. Serotoninsystemet är också det som i mycket påverkar vårt välmående/sömn/impulskontroll. Vid depression är det bland annat Serotoninsystemet man vill påverka eftersom det då är lägre halter är vad som behövs.

Redan efter 4 års problematiskt drickande såg man skador på Serotoninsystemet hos kvinnor, medan det tog 12 år för män.

Det är oklart om hjärnans serotoninsystem kan återhämta sig efter ett avslutat missbruk men annan forskning har visat att de skador hjärnan får vid alkoholmissbruk kan läka ut efter lång tids nykterhet.

Detta visar också att man måste vara extra försiktig med alkoholen om man har problem med Serotoninsystemet från början, dvs om man har anlag för depression, sömnproblem eller impulskontroll – eftersom alkoholen för dessa personer är extra ”giftig”.

Resultaten av studien presenteras i januari år 2012 i tidskriften Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Självmord-om att kämpa
13 november, 2011 kl 13 november 2011 (12:14)

Väldigt intressant, men väldigt tråkigt om man som jag självmedicinerade med alkohol i de tidiga tonåren och inte vet vad man kan göra för att återgälda kroppen såhär i efterhand.

Nykterist har jag i stort sett varit de senaste åren, men har inte märkt någon förbättring.

Man önskar att alkoholens negativa effekter togs mer på allvar. Tack för ett väldigt informativt inlägg!

Kommentar från Alicia
14 november, 2011 kl 14 november 2011 (23:37)

Väldigt intressant! 🙂 Tur för mig att jag inte dricker för jag är nog i riskgruppen för det där med serotoninproblemgrejset :O Hur vet man att man har det egentligen?

Kommentar från Camilla
15 november, 2011 kl 15 november 2011 (19:19)

Tack snälla du…de här inlägget betydde mycket för mig, min själkännedom åkte upp ett par snäpp till. Jag tror inte att just de läker ut, nu har jag varit nykter i 8 år och har ätit zoloft hela tiden vid några tillfällen har jag försökt trappa ut dom men tillslut sa min läkare att jag ska äta dom livet ut. Just impulskontroll och känslornas berg och dalbana. Trots lång nykterhet så kommer ibland skov där ett slags flyktbeteende blir att göra impulsiva handlingar ex. gå och köpa en hund utan att prata med familjen…suck..ett tag trodde jag att jag var manodepressiv men icke. Klinisk depression har jag haft och accepterat att jag till å från hela livet kommer få leva med återkommande depressioner, man lär känna sig själv och medicinen med tiden. Jag drack ju i unga tonåren på helgerna men senare i livet typ 25 års åldern började jag dricka när jag var glad, ledsen, hade storstädat, högtider..i stort sett alla tillfällen hade jag kopplat alkohol till. Nu sitter jag här 41 år och inser vidden av mitt leverne men det är bara och kämpa vidare, AA möten är själavård verkligen och jag hade ju inte klarat mig utan den gruppterapi jag fick under 4 år. Så härligt att följa din blogg som jag gjort från början då vi även hade mejlkontakt eftersom jag själv sett självmord som en lösning på min pina. Din blogg stärker mig att orka vidare…ibland känner jag mig som en riktig gnällspik när det enda jag inte kan är att dricka, allt annat kan jag göra..tack för din blogg Ludmilla!

Kommentar från Ludmilla
16 november, 2011 kl 16 november 2011 (8:57)

Camilla: Tack för fina ord!

Skriv någonting