Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Föreläste i Märsta om självmord

13 november 2011 (22:18) | självmord | av: Ludmilla

I onsdags föreläste jag för en grupp som kom från olika verksamheter och sammanhang. Allt från migrationsverket, kommunen till tjejjouren i Sigtuna. Det var ca 20 kvinnor. Det var detta kvinnor med blandad erfarenhet yrkesmässigt och privat av just självmord som var ämnet.

Det var en varm och fin stämning i gruppen och jag kände att jag nådde fram med mitt budskap under de 2 timmar som jag talade. Som alltid är det känslomässigt både för mig och de som lyssnar. Jag berättade om det som hänt Linnéa och om självmord i allmänhet samt generella tips om hur man förhåller sig till personer som är självmordsbenägna.

Det viktigaste budskapet är att man inte ska vara rädd att fråga om självmord.
Frågor om självmord triggar inte självmord utan gör att personen som har dessa svåra tankar känner sig sedd och bekräftad.

Det känns mycket värdefullt att få prata om det som hänt och dela med mig av mina erfarenheter så att det kan hjälpa någon annan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från SjuSorger
13 november, 2011 kl 13 november 2011 (23:19)

Du är så bra

Kommentar från Paulina
14 november, 2011 kl 14 november 2011 (14:26)

Hej! Kul att du minns mig. Ja, det blev ett barn till slut. Wim föddes den 15 nov 2010, nästan exakt ett år efter Sophie. 🙂 http://mrspauspling.blogspot.com/2011/04/mirakel.html

Kommentar från Anonym
14 november, 2011 kl 14 november 2011 (18:42)

Hej kan inte du lägga upp några minnes videos på unga tjejer som gått bort aldeles för tidigt genom självmord?

Kommentar från Självmord – om att kämpa
15 november, 2011 kl 15 november 2011 (0:21)

Hade velat kommitoch lyssnat…

Kommentar från Cornelia
15 november, 2011 kl 15 november 2011 (13:21)

Hej Ludmilla,
längesen…men inte bortglömt. Läste nu ’tillbaka’ en hel del på din blogg. Synd att det inte funkar så smidigt med din bok. Jag vet att Marie också kämpar att få sin utgiven.
Jag har varit i fredags på KS för att få bort min venport. Jag hoppas att det var sista gången jag måste gå dit. Känns bara bra. Jag fick den önskade avtalspensionen i Juli och sedan dess njuter Kaj och jag av livet på riktigt. Landet, resor, samt harmoniska dagar hemma. Stressen från jobbtiden är borta helt och hållet, fast tiden räcker fortfarande inte till :-)) för allt jag vill göra.
Ha en riktig stor kram!!
Cornelia

Skriv någonting