Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Sjuklig svettning – en dold sjukdom

23 november 2011 (22:22) | sjukvård | av: Ludmilla

Jag har tidigare skrivit om Hyperhidros som är en dold folksjukdom. Så mycket som 3% av befolkningen lider av sjuklig svettning, vilket kan vara mycket handikappande. Trots att så många har sjukdomen är detta inget som undervisas om på Läkarprogrammet vilket tyvärr medför att många inom sjukvården som inte har så mycket kunskap om sjukdomen.

Hyperhidros från händer–fötter debuterar oftast tidigt i barndomen, medan hyperhidros i armhålor ofta debuterar i tonåren. Generell hyperhidros (hela kroppen) debuterar ofta efter 50 års ålder.

I armhålor och ljumskar finns tre olika svettkörtlar. De ekkrina körtlarna gör den ymniga svetten som utgörs av saltlösning. Den apokrina svetten utgör en lite oljig vätska, som innehåller feromoner och som vid nedbrytning av hudbakterier ger upphov till den typiska svettlukten. Den apoekkrina körteln är en blandning mellan de två.

I det senaste numret av Läkartidningen finns mycket bra och användbar information om Hyperhidros som förhoppningsvis kommer att sprida kunskapen till de läkare som möter patienterna i öppenvård och andra ställen. För det finns en mycket bra behandling i form av Botox-injektioner. Den reducerar svettningen markant under många månader.

Mängden svettning före och efter behandling av botulinumtoxin.

Så här uttrycker en del patienter det:

12-årig pojke. »När tänkte du första gången på att du svettades om händerna?«
»Det var på dagis och vi skulle gå två och två. Min kompis ville inte hålla mig i handen.«
»Vad besvärar dig mest nu?«
»Allt jag tar i blir blött eller att pennan glider i handen.«
»Är det något som du undviker för att du svettas om dina händer?«
»Om det är dans i skolan eller så, går jag inte dit.«
»Har du eller dina föräldrar talat med skolan om dina problem?«
»Nej, jag vill inte.«

34-årig man. »Mina skor förstörs efter en månad och måste sedan kasseras på grund av dålig lukt. Jag vill ogärna gå hem till folk spontant utan att ha extra strumpor. Det är pinsamt att sätta fläckar i parketten. Och på jobbet vill jag inte ta av mig skorna på grund av dålig lukt men samtidigt svettas jag mer när fötterna är instängda. Det blir ett moment 22. En gång var jag nära att förfrysa mina fötter eftersom jag fortsatte svettas trots att det var kallt ute.«

75-årig kvinna. »Jag var 51 år när jag kom i klimakteriet men mina besvär började för 4–5 år sedan. Det formligen rann från pannan ner i ansiktet vid minsta ansträngning. Och håret såg ut som efter att jag hade kommit ur duschen. Jag gick till min gynekolog och fick hormoner som jag har tagit fram till nu fast det egentligen inte hjälper. Kan inte gå till affären, dammsuga eller gå en promenad utan att det rinner. På sommaren räcker det att sitta still för att det ska börja. Mitt liv känns hopplöst att leva.«

45-årig man. »Jag upplevs som osäker och nervös när jag svettas från ansiktet. Men jag känner mig inte osäker, tvärtom. Min mamma och mormor hade samma besvär med svettningar från huvudet. Jag har behandlats med olika psykmediciner och gått i terapi men det har inte fungerat. Nu har jag beford­rats till avdelningschef men tackat nej eftersom jag måste stå i centrum mycket mer. Det känns för jävligt helt enkelt!«

Många patienter har en mycket begränsad tillvaro för att det är så stigmatiserande. De blir ofta feldiagnosticerade eftersom de sekundärt kan få ångest, social fobi eller depression – och viftas då bort som en psykisk åkomma.

För de som lider av Hyperhidros finns numera även en patientförening, vilket gör att patientgruppen blivit mer synlig.

Behandling kan fås på en del hudkliniker men experter är man på Svettmottagningar som t ex Svettmottagningen i Stockholm.

Källa: Hyperhidros – det »tysta« handikappet, Läkartidningen nr 47/2011.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Pingback från Ludmillas Blogg » Sjukt system – svettpatienter får inte den vård de bör få!
10 juni, 2012 kl 10 juni 2012 (8:12)

[…] har jag skrivit om tidigare flera gånger. Det är en sjukdom som 3% av befolkningen har och som innebär extrem […]

Skriv någonting