Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Helt Blackout – om talrädsla

18 maj 2012 (9:54) | att hjälpa andra | av: Ludmilla

Är du en av dem som känner dig granskad, ifrågasatt och kritiserad när du ska tala inför andra?
Känns det som att folk granskar dig så fort du hamnar i fokus och att kanske t o m är hungriga vargar som väntar på att få hugga så fort de får chansen?

Talrädsla som kan vara en del i Social fobi är mycket vanligt.

Psykologiguiden har just nu en serie för att hjälpa dig som har de här problemen. Läs mer här…

I samarbete med UR ges en serie med avsnitt ut. Det första avsnittet är här…

I korthet går behandlingen ut på att utsätta sig för det som är jobbigt, i små små steg efter en förutbestämd hierarki (en utmaningstrappa med olika svårighetsgrader).

Man ska sedan identifiera sina säkerhetsbeteenden dvs de tricks som man gör för att det ska kännas lättare. Men dessa förvärrar problemen. De gör att man verkar förvirrad, ser konstig och osäker ut istället för det man tror, motsatsen. Det kan vara att pilla på telefonen, att titta ned i golvet, att förbereda sig extremt noga, att titta noga på hur publiken reagerar eller något annat mer eller mindre tydligt. Det är viktigt att identifiera dessa beteenden för att kunna bryta dem. Det är nämligen de som håller svårigheterna vid liv. Läs mer här…

Sedan handlar det om att utsätta sig för situationer med en ny insikt i hur tankar, känslor och beteenden hänger ihop och att göra på ett annat sätt än man brukar.

KBT är en effektiv metod för att hjälpa personer med talrädsla och social fobi.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Nelly
21 maj, 2012 kl 21 maj 2012 (11:10)

Hej Ludmilla! Jag läste ditt inlägg här och jag vill bara säga att det vi gjort i serien har verkligen hjälpt och det är väldigt kul att kunna hjälpa andra genom detta! Hoppas det kommer till hjälp och tänk på att ”keep up the spirit” det är så man tar sig över nästa tröskel och blir bättre och tryggare i sig själv!

Må väl!
Nelly- Helt Blackout

Skriv någonting