Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


För tidigt födda drabbas oftare av psykisk sjukdom

12 juni 2012 (8:46) | depression, psykiatri, psykos | av: Ludmilla

Bipolär sjukdom, depressioner och psykoser är diagnoser som är vanligare bland dem som har fötts för tidigt än för de som föddes efter en fullgången graviditet. Forskare från Karolinska institutet i Stockholm och King’s College i London har kunnat visa på sambandet i en studie som publicerats i tidskriften Archives of General Psychiatry.

Personer som fötts extremt tidigt, före graviditetsvecka 32, hade mer än fördubblad risk att drabbas av psykos som unga vuxna. Depression var tre gånger så vanligt. Och för bipolär sjukdom var risken hela sju gånger högre.

I studien ingick data från cirka 1,3 miljoner födslar i Sverige mellan 1973 och 1985, med identifiering av dem som senare diagnostiserades psykiatriska problem fram till 2002.

Ungefär sex procent av alla som föds i Sverige föds för tidigt. Det stora flertalet växer upp och utvecklas på ett normalt sätt. Förlossningsvården och eftervården för de barn som föds för tidigt har utvecklats mycket sedan de personer som fanns med i studien föddes. I dag kan allt fler barn räddas tidigare och tidigare vid prematur förlossning.

Dagens Medicin

Chiara Nosarti med flera. Preterm Birth and Psychiatric Disorders in Young Adult Life. Archives of General Psychiatry, publicerad online 1 juni 2012.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från anastasia – livet på behandlingshem
12 juni, 2012 kl 12 juni 2012 (15:47)

Var Linnéa för tidigt född?
Kram

Kommentar från Ludmilla
12 juni, 2012 kl 12 juni 2012 (20:57)

Nej, Linnéa var inte för tidigt född.

Skriv någonting