Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Helena får vård i Frankrike – slöseri med skattepengar!

31 juli 2012 (8:50) | att hjälpa andra, Cancern, sjukvård | av: Ludmilla

Här kommer en uppdatering kring vad som hänt med Helena Lundbäcks fall. Det handlar alltså om Helena som har tjocktarmscancer och skulle behöva en speciell operation för att kunna ha möjlighet att bli helt frisk. Utan operationen går hon en säker död till mötes.

Operationen gjordes tidigare i Uppsala på Akademiska sjukhuset av specialisten Haile Mahteme. Pga av att han inte kände att han kunde stå för de långa väntetiderna patienterna behövde stå ut med – och dog av i väntan – startade han en egen klinik (i form av en ekonomisk förening.) Uppsala Cancerclinic (UCC) finns i Uppsala, ett stenkast från Akademiska sjukhuset.

UCC har fått remisser från alla Landsting i Sverige förutom 3. En av dem är Uppsala läns Landsting. Den påstådda anledningen är att man inte har utrett patientsäkerheten tillräckligt för att skriva avtal med UCC. Konsekvensen är att man måste betala operationen själv. Den kostar runt 500 000 kronor.

Efter att Helena skrev en insändare till Uppsala Nya Tidning den 14/7 hhar bollarna satts i rullning. Bland annat så startade jag och min man en insamling som fortfarande pågår.

Nu har man till slut remitterat Helena till en klinik i Lyon i Frankrike. Det är en mycket väl ansedd klinik som gör operationen som Helena behöver. Och det är ju bra! Men är inte detta slöseri på skattepengar? Kostnaderna för Uppsala Läns Landsting blir mellan 1 och 1,5 miljon för själva operationen + resekostnader, övernattningar osv. Det känns inte alls bra att man är så respektlös med skattebetalarnas pengar tycker jag.

Så trots att Helena bor i Uppsala där Sveriges främste specialist erbjuder behandlingen ska hon skickas utomlands för en betydligt mycket större summa än vad det hade varit om hon hade fått behandlingen i hennes hemlandsting. Till detta kommer naturligtvis även humanitära aspekter som tryggheten med att vara nära sina anhöriga, att kunna kommunicera på sitt eget språk osv.

Tyvärr är detta inget undantag gällande Uppsala. Jag har både som läkare och privatperson hört åtskilliga knepiga historier där Uppsalapatienter inte får den vård som är självklar i andra landsting. När jag själv hade haft cancer fick jag t ex ingen cancerrehabilitering bekostad via Uppsala utan var tvungen att skriva mig i Stockholms läns landsting där jag har ett sommarhus. Då fick jag rehabiliteringen i ett litet kick.

En annan närstående behöver få en knäoperation snarast. Det skulle dra ut på tiden ca 6 mån innan han fick träffa en specialist för bedömning. När han skrev sig i sitt sommarhus fick han en tid i det nya landstinget direkt.

Det är något som inte står rätt till i Uppsala Läns Landsting.

Det känns betryggande att Helena nu ändå kommer att få sin livsviktiga behandling. Vi behöver dock fortsätta insamlingen eftersom Helena väldigt gärna vill ha med sig sin man till Frankrike. Operationen är inte helt ofarlig och hon kommer att behöva vara kvar en tid efteråt. Att vara där helt ensam utan att kunna språket är inte rimligt.

Vill du vara med att bidra till att Helena ska få rimliga omständigheter för operationen så får du gärna sätta in ett bidrag, litet eller stort, på Nordea: 3039 22 11122.

Stort tack för din medmänsklighet!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Ulrika
31 juli, 2012 kl 31 juli 2012 (16:28)

Jag önskar att jag blev förvånad, men icke. När fel människor sitter på poster där prestige inte borde få stå med som beslutsunderlag, händer såna här saker. Överallt och hela tiden. Förutom vården på en del håll, ta en titt på hur kommunerna sköts. Även det på skattebetalarnas bekostnad. Otroligt frustrerande.

Kommentar från ”Cecilia”+Borderline
31 juli, 2012 kl 31 juli 2012 (18:49)

Vad bra att hon får sin operation tillslut, även om det inte blir i sverige! 🙂

Kommentar från Pär
1 augusti, 2012 kl 1 augusti 2012 (1:59)

Bra att hon får den operation hon behöver, men jag håller med om att det r sjukt! Är det prestige det sitter i? Och vad hade hänt om inte media belyst hennes situation? Hade tiden då bara tickat på och möjligheten att få behandling gått förlorad? Om hon inte kunnat lösa det själv med egna medel dvs. Man måste vara frisk för att vara sjuk sägs det. Särskilt så i Uppsala verkar det som.

Kommentar från Pär
1 augusti, 2012 kl 1 augusti 2012 (2:05)

Lundbäcks knipa tycker jag visar att vi behöver samma reform som i Norge, där landstingen numera alltså r avskaffade.

Kommentar från Susanne
1 augusti, 2012 kl 1 augusti 2012 (7:32)

Det här är ännu ett exempel på att vården i Sverige INTE är likvärdig beroende på var man bor någonstans. Människor tror nog innerst inne att du har ”rätt” till samma vård i hela landet om du behöver den… De skulle bara veta hur statistiken ser ut, jag tycker jämförelser emellan landstingen gällande vilka behandlingar man väljer att satsa på säger allt. Min svärmor bor i Västmanland och vi i Västra Götaland, när det kom till onkologiska behandlingar så är jag väldigt glad att hon bor där hon bor. Hon fick den typ av massiva insats som man rekommenderar idag, men som ännu inte är självklar i Västra Götaland.

För psykiatrin är det tvärtom, då vill du inte bo i Västmanland som tydligen verkar fått för sig att psykiatri är något som inte behövs. Tills människor är i behov att dömas till Rättspsykiatrisk vård… Där utökar man platserna ständigt (undrar just varför) ?

Det här är så fel, är du sjuk ska du få hjälp…slutpratat.
Undrar om den dagen kommer att komma? Håller verkligen tummarna att de ska ändra sig och låta henne få behandlingen i Uppsala. Slöseri på alla sätt att skicka iväg någon på det sättet, allra helst med hennes egen kraft som hon ju såväl behöver för att fokusera på sin egen läkning.

Kommentar från Helena Lundbäck
6 augusti, 2012 kl 6 augusti 2012 (16:10)

Tack för att ni engagerar er!
Jag blir rörd för att så många stöttar mig, men vill samtidigt att förändringar ska komma alla vårdbehövande tillgodo. Det är en stor fråga det här, såväl politisk som organisatorisk. Och någonstans i bakgrunden tycks prestige och avundsjuka finnas med, vilket är sorgligt. Jag hoppas på ett ännu större engagemang kring hur vi ser på människovärde och vårdens mening och en stor debatt som leder till att vi formulerar hur vi vill att skattepengar ska användas. Nog borde också politiker och sjukhusledning kunna stå till svars för hurdan personalpolitik och spariver de praktiserar? Visst skulle väl problem i vården kunna lösas med större insikter och mer god vilja? Nog skulle vi i vårt lilla land kunna samarbeta mer och se till att alla fick tillgång till vård utifrån sina behov!

Pingback från Ludmillas Blogg » Stödkonsert för Helena Lundbäck
2 oktober, 2012 kl 2 oktober 2012 (9:01)

[…] som enda landsting valt att inte remittera patienter till kliniken några hundra meter bort utan skickar cancerpatienterna istället till Frankrike. Där kostar den speciella operationen för cancer spridd till bukhinnan (suger baker metoden) tre […]

Skriv någonting