Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Fler är positiva till personer med psykisk ohälsa

21 februari 2013 (8:46) | psykiatri, självmord, sjukvård | av: Ludmilla

Idag presenterar kampanjen Hjärnkoll en studie som visar att allt fler är positiva till personer med psykisk ohälsa. Rapporten bekräftar också att när man från samhällets sida arbetar aktivt och medvetet så är det möjligt att skapa positiva beteende- och attitydförändringar till personer med psykisk ohälsa.

– Slutsatsen är att det går att förändra negativa attityder och beteenden om man satsar på att bryta tystnaden och göra något, både på samhällsnivå och i det personliga mötet. Hjärnkolls ambassadörer bidrar till att nyansera föreställningarna om psykisk ohälsa och på så sätt motverka den diskriminering som finns, säger Rickard Bracken, projektledare för Hjärnkoll.

Rapporten är en sammanställning av de befolkningsundersökningar som gjorts sedan Hjärnkoll startade 2009. Den visar att en större andel av befolkningen i kampanjlänen Västerbotten, Uppsala och Västra Götaland har positiva attityder till personer med psykisk ohälsa jämfört med befolkningen som helhet. I dessa kampanjlän har Hjärnkoll under längst tid arbetat aktivt med att påverka synen på personer med psykisk ohälsa.

I kampanjlänen är det färre som tycker att det är bäst att undvika personer som har en psykisk sjukdom. Det är också fler i dessa län än i övriga landet som kan tänka sig att bo granne med personer som har haft en psykisk sjukdom.

Andra viktiga resultat där det finns skillnader mellan kampanjlänen och övriga Sverige handlar om positiva förändringar i beteenden. I kampanjlänen är man i mindre utsträckning motståndare till att en person med psykisk sjukdom bor i grannskapet, man skulle också i mindre utsträckning undvika en person med psykisk sjukdom och i större utsträckning kunna prata naturligt med en person med psykisk sjukdom, jämfört med i övriga Sverige. I kampanjlänen är man också mer positiv till att arbeta tillsammans med och bo nära en person som har psykiska problem, och fortsätta relationen med en person som får psykiska problem.

– Resultatet i vår rapport ligger helt i linje med annan forskning som visar att det mest framgångsrika sättet att förbättra attityder sker genom möten mellan de som har erfarenhet av psykisk ohälsa och de som inte har det. Att bryta tystnaden är alltså första steget att göra något och motverka den diskriminering av personer med psykisk ohälsa som finns idag, säger Rickard Bracken, projektledare i Hjärnkoll.

Läs hela rapporten på www.hjarnkoll.se

Skriv någonting