Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Svettpatienter tvingas till vård utomlands

29 juli 2013 (10:33) | sjukdom | av: Ludmilla

Hyperhidros är en sjukdom som innebär sjuklig svettning från en eller flera kroppsdelar. Det är oerhört stigmatiserande och förhindrar ofta dagliga aktiviteter, motion, att träffa en partner, att söka jobb m.m.

Det finns en mycket effektiv behandling med boutulinumtoxin som ges som sprutor direkt i det område som man svettas extremt mycket i. Problemen försvinner under 5 – 8 månaders tid och sedan upprepas behandlingen igen.

I Sverige finns endast möjlighet att få landstingsfinansierad behandling för handsvett. Övriga svettformer bryr landstinget sig inte om trots att det är minst lika besvärande och vanligt.

Den möjlighet som finns är att man söker sig utomlands. Svettmottagningen på St Görans sjukhus i Stockholm får nu endast en mindre del av svenska patienterna eftersom de inte landstinget vill teckna avtal. De patienter som går kvar där betalar helt ur egen ficka. Vill man få behandlingen betald får man istället åka till systerkliniken i Köpenhamn. Specialisten Calle Swartling med flera medarbetare veckopendlar till Köpenhamn för att behandla svenska patienter där istället.

Vilket slöseri med skattepengar!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Skriv någonting