Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Hamburgare viktigare än simning?

2 augusti 2013 (9:49) | babysim, barn | av: Ludmilla

Sydsvenskan har idag publicerat en insändare som jag skrivit på debattsidan opinion:

Samtidigt som momsen höjdes för simskolor för barn har momsen sänkts för hamburgerrestauranger.
Höjningen för simskolor ger kanske en tusendel av vad sänkningen av restaurangmomsen kostar per år, men kostar sannolikt ett antal liv.
Det påpekar Ludmilla Rosengren, VD för Linnéas simskola.
Simundervisning är idrott. Idrott ska beläggas med 6 procent moms.

Plask- och lek- och äventyrsbad är, enligt Skatteverket, rekreation och därför beläggs de med 25 procent moms.

Syftet med verksamheten ska styra momssatsen, inte simundervisningens form eller barnens ålder. Trots det har många privata simskolor fått ändrad momssats från 6 till 25 procent. Konsekvensen är att avgifterna måste höjas och det leder till att färre barn lär sig simma.

För ett år sedan skickade vi, ett stort antal förespråkare för simskolor runt om i landet, ett brev till idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) angående den räd Skatteverket gjorde förra våren för att kolla hur mycket moms privata simskolor betalade. Vi har fortfarande inte fått något svar.

Sakfrågan är inte svår. Alla inom simbranschen är överens. Simundervisning för barn ska inte straffbeskattas med en högre moms än simundervisning för vuxna. Självklart handlar det om simundervisning när ett 18 månaders barn lär sig att klara sig i vattnet och när en 2,5-åring lär sig att crawla.

Eftersom inte idrottsministern svarade skickade vi också brev till näringsminister Annie Lööf (C), hälsominister Maria Larsson (KD) och finansminister Anders Borg (M). Ännu har vi inte fått någon förklaring till varför privata simskolor inte anses bedriva simundervisning.

Vi lär barn att simma tidigt. Vi räddar liv. Drunkningsrisken för barn är störst i åldrarna 1–4 år. Studier som den amerikanska Association between Swimming Lessons and Drowning in Childhood (2009) har visat att ett strukturerat simprogram har kunnat minska drunkningsrisken med upp till 88 procent hos dessa barn.

De nuvarande momsreglerna försvårar arbetet för cirka 200 privata simskolor. Vi är småföretagare som brinner för att lära barn att simma. Vi är nästan uteslutande hårt arbetande kvinnor som inte drar in några stora pengar utan arbetar med simundervisning för att vi tycker att det är viktigt och roligt. Men nu tvingas vi stänga bassäng efter bassäng. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många familjer som har råd att gå och simma.

Under 2012 drunknade sju barn. Sannolikt blir det fler i år. Fram till i juni hade sex barn drunknat och till det ska läggas denna sommars varma juli plus resten av året.

Samtidigt som momsen höjdes för simskolor för barn sänktes den för hamburgerrestauranger. Är det viktigare att äta hamburgare än att lära sig simma? Sänkningen av restaurangmomsen kostar cirka 5 miljarder kronor per år. Höjningen av momsen på simskolor ger kanske en tusendel av vad sänkningen av restaurangmomsen kostar per år, men kostar sannolikt ett antal liv.

Ludmilla Rosengren

Ludmilla Rosengren är VD för Linnéas simskola som finns i Stockholm, Västerås, Uppsala och Örebro. Hon är också läkare och KBT– steg1–terapeut.

Kommentarer till inlägget

Pingback från Ludmillas Blogg » Dyra simskolor
9 november, 2013 kl 9 november 2013 (13:58)

[…] tvungna att höja avgifterna med 18 %. Vi gick ut i media då vilket man kan läsa här… och här.. och här… Det är fruktansvärt tycker jag, av en massa olika […]

Skriv någonting