Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Internationella Efterlevandedagen, 23 november

23 november 2013 (9:52) | självmord, sorg&saknad, tröst&hopp | av: Ludmilla

Idag är det den ”internationella efterlevande i självmords-dagen”. Det låter bättre på engelska (International Survivors of Suicide Day)!

Varje år samlas efterlevande på olika platser i världen för att känna samhörighet och för att läka tillsammans. Idag är det den dagen och den är för dig som förlorat någon i självmord.

Hedra en älskad
De som förlorat någon i självmord känner ofta att det hjälper starkt i sorgen att omsätta saknaden till handling. Det finns många sätt att göra det, antingen privat eller offentligt.

Fundera på vad du behöver idag och dela det med andra om du känner dig bekväm med det. Det finns inget rätt eller fel sätt att hedra en älskad på. Här kommer några idéer:

Plantera något till minne av den som dött.
Skriv om den du mist. Om det känns bra – dela med dig av det på det sätt som känns bra för dig.
Fråga anhöriga, vänner eller medarbetare om deras favoritminne eller foton och använd det till att göra ett minnesalbum eller en tavla.
Laga den saknades favoriträtt, delta i någon aktivitet som den som dött tyckte om, lyssna på musik som hon eller han tyckte om eller läs en bok som påminner om honom/henne.

Många som mist någon nära tycker att det är läkande att hjälpa andra som mist. Organisationen SPES arbetar med efterlevandestöd och på många håll finns anhöriggrupper.

Att engagera sig i suicidprevention kan vara ett sätt:

-Berätta om Suicide Zero och att självmord går att förhindra. 1500 personer per år ska inte behöva dö. 1500 personer är tre gånger så många som dog i tsunamin, dvs tre självmordstsunamis per år. Det är också närmare fem gånger så många som dör i trafiken varje år. Ändå så talas det så lite om självmord! Det viktigaste är att prata öppet om självmordsfrågan. Att våga fråga hur någon mår. Att våga ställa frågan om personen har självmordstankar.
-Hjälp oss att få fler medlemmar. Ju fler medlemmar vi har desto fler kan också sprida budskapet om att självmord går att förhindra! Vi har precis beslutat om att sänka medlemsavgiften till 300 kr per år för att inte kostnaden ska vara ett hinder till att vara medlem.
-Donera en slant via denna sida: www.suicidezero.se/minnesgava
-Hjälp oss att få fler som gillar vår Facebooksida. För varje person som gillar så kommer våra inlägg att synas för ytterligare en persons nätverk. På så sätt sprider vi information om självmord och minskar tabut.
-Om du har kontakter inom företagsvärlden får du gärna uppmärksamma dem på att vår organisation finns och kanske vill de t ex ge en julgåva till just Suicide Rescue i år….

Sist men inte minst: Du hedrar den som du mist genom att vara snäll mot dig själv. Ta hand om dig och var varsam. Det du varit med om kommer att påverka dig resten av livet och du kommer alltid att vara lite mer sårbar än tidigare. Var försiktig med dig!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , Suicide Zero,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Annac
23 november, 2013 kl 23 november 2013 (15:51)

Hej Ludmilla!
Jag har mått dåligt till och från sen jag var 11 år. Är idag 21. Denna gången har det hållt i sig i över tre månader. Ligger bara i min säng och önskar att allt kunde bli bra eller så önskar jag att jag kunde försvinna. Får ingen hjälp via min mottagning och har varit på psykakuten en gång o dom skickade bara hem mig. Vet verkligen inte vad jag ska göra. Lider av ett enormt självhat.

Kommentar från Ludmilla
23 november, 2013 kl 23 november 2013 (17:08)

Så svårt du har det! Det låter som att du har en depression och då måste du ju få behandling för det. Om du bara ligger i din säng så är det ju allvarligt. Om du berättar för dem på psykakuten (eller vårdcentralen) hur du mår så kommer de att hjälpa dig. Du måste stå på dig och inte förminska dina besvär.

Skriv någonting