Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

”Sekundär drunkning”

24 juni 2015 (15:57) | sjukvård | av: Ludmilla

Det har cirkulerat en berättelse på nätet om ett barn som dött efter att det badat utan att man uppfattat att det hänt något i vattnet. Detta har oroat många föräldrar och därför tänkte bringa lite klarhet i detta.

Sedan 2003 har man inte flera olika drunkningsbegrepp utan endast termen drunkning som innebär att man efter att ha fått in vatten i andningsvägarna får andningssvårigheter. Drunkning heter det oavsett om man dött eller inte.

Det som oroar föräldrar är att barnet plötsligt ska dö efter att det varit i vattnet tidigare på dagen eller dagen innan. Berättelsen om pojken i USA framställs som att han i stort sett var opåverkad innan han dog. Riktigt så är det inte.

Först och främst måste det till ett drunkningstillbud dvs att barnet ofrivilligt varit under vattnet och börjar andas in vatten. Detta märks ju alltid tydligt. Föräldrar ska dessutom alltid övervaka sitt barn i vattnet oavsett hur vattenvant det är.

Efter drunkningstillbudet ska man ge akt på följande tecken:
-andningssvårigheter. När man fått in vatten i lungorna sker en reaktion som ger en svullnad, så förutom det eventuella vattnet som är kvar får man ett ökat avstånd mellan luftvägar och lungblåsorna som ska ta upp syre.
-extrem trötthet och medvetandesänkning. Om barnet är extremt trött efter badet är kanske inte så konstigt i sig men om det inte svarar på kontakt på ett normalt sett ska man reagera.

Sammanfattningsvis:
1. drunkningstillbud där barnet andats in vatten
2. andningssvårigheter
3. medvetandesänkning/extrem trötthet

Då ska man söka sjukvård skyndsamt.

Varje sommar drunknar ca 10 barn. Med enkla medel kan drunkning förhindras!

Sakrare3AI2

1. Övervaka barnet ständigt. Lär barnet att simma så snabbt som möjligt.
2. Skydda vatten t ex pooler med staket och bärande täcke.
3. Lär dig hjärtlungräddning så att du kan agera om olyckan är framme.

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Mia
27 juni, 2015 kl 27 juni 2015 (0:41)

Jag har diagnoser: Asperger, Autism, Utvecklingstörning m.m.

Snälla ni kom in och läs min blogg om mitt liv vetja!
Att vara annorlunda liv med diagnoser!
DELA OCH SPRID MIN BLOGG VIDARE!
DET SKULLE BETYDAR MYCKER FÖR MIG OM NI GJORDE DETTA FÖR MIN SKULL!
TACK I FÖR HAND!

miamiamia.bloggplatsen.se
mia2@home.se

Jag bloggar för att jag vill öka kunskapen och förståelsen om Psykisk Ohälsa i samhället. Om du bloggar helt eller delvis om Psykisk Ohälsa, följ mig så följer jag tillbaks! Jag har: Autismspektrumtillstånd, Autism, ADHD, kronisk depression. För samarbete kontakta mig på: / mia2@home.se

Jag och vill skriva lite om mina tankar i den stora världen och och leva ett annorlunda liv och vara annorlunda!
Hoppas på många läsare som vill följs och följa mig i både vått och torrt! Hoppas att ni dela och sprida min blogg vidare m.m

I både glädje och sorg, jag är en lipsill för det minsta lilla egentligen så får vi ser hur det går att blogga här. Har haft ett hård liv!

Skriv någonting