Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Trötta ansikten påverkar omgivningen

3 juli 2015 (17:06) | allmänt | av: Ludmilla

Det är tisdag kväll. Jobbet drar ut på tiden och innan du vet ordet av är det mitt i natten. Du vet att du borde sova men ska bara fixa det där sista på presentationen först. På väg till mötet nästa dag stannar du upp och ser dig
själv i spegeln. Hur ser du ut egentligen? Kommer dina kollegor och vänner kunna se på dig hur lite du har sovit? Kommer de att utvärdera dig negativt på grund av det?

Denna avhandling består av fyra studier som söker svara på frågan om hur andra personer uppfattar någon som inte har sovit ordentligt. I ett första steg har fotografier tagits på 48 personers ansikten efter åtta timmars sömn och
efter olika grad av sömnbrist. Ansiktena på fotografierna har sedan utvärderats av 288 bedömare gällande attraktivitet, hälsa, trötthet, sömnighet, sällskaplighet, pålitlighet, anställningsbarhet och ledarskapsförmåga.

Dessa utvärderingar visade att när man inte har sovit uppfattas man som lite mindre attraktiv, mindre frisk, mindre pigg, mindre pålitlig, mindre anställningsbar och som en sämre ledare jämfört med när man har fått tillräckligt med sömn. Dessutom var bedömarna lite mindre intresserade av att umgås med någon som inte hade sovit. Att se trött ut var också starkt kopplat till mer negativa utvärderingar på samtliga av dessa frågor. Vidare visades att sömndepriverade personer uppfattas ha mer röda och svullna ögon med mörka ringar och hängande ögonlock, samt blekare hud och mer rynkor. De såg även lite ledsnare ut än när de hade sovit.

Efter en natts sömnbrist eller ett par nätter med minskad sömn ökar alltså risken för att bli uppfattad bland annat som mindre frisk och som en sämre ledare. Andra vill dessutom mindre gärna umgås med någon som inte har sovit jämfört med när samma person är utvilad. Detta gäller speciellt om man, efter att inte ha sovit, ser väldigt trött ut. De sociala aspekterna av sömnbrist har inte studerats i särskilt stor utsträckning tidigare, men dessa studier visar på betydelsen av att kombinera forskning inom sömn och socialpsykologi. De bidrar också med ännu en anledning att prioritera sin sömn, utöver de redan etablerade kognitiva, immunologiska och metabola sådana.

Läs hela avhandlingen här: T H E F A C E O F S L E E P L O S S, Tina Sundelin

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Jessica
15 juli, 2015 kl 15 juli 2015 (0:12)

Jag vill tipsa er om en sida som beskriver tankarna kring självmord.

Kommentar från Jessica
15 juli, 2015 kl 15 juli 2015 (0:13)

sidan heter http://talivetavsig.se

Kommentar från Ta livet av sig
15 juli, 2015 kl 15 juli 2015 (0:14)

.

Kommentar från Jessica
15 juli, 2015 kl 15 juli 2015 (0:15)

Sorry blev fel.

Skriv någonting