Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Äntligen staket

17 juli 2015 (11:24) | Linnéa, självmord | av: Ludmilla

Antalet personer som tar sitt liv genom att ställa sig framför tåget i och med att ungdomars självmord ökar.

stängsel

stängsel2

Linnéa ställde sig på spåret utanför Uppsala den 30 maj 2008. Inte förrän nu strax före sommaren 2015 satte man upp staket. Jag är tacksam för det, men det ska inte behöva dröja 7 år och åtskilliga självmord innan det sker.

Man vet att tillgängligheten till medel är en av de viktigaste åtgärderna för att förhindra att någon tar sitt liv!

I dagens p1 morgon berättar Suicide Zeros kassör Eva Wedberg och ledamoten Britta Alin Åkerman om vad det är som gör att man ställer sig framför tåget och hur det kan förhindras. Lyssna på dem här…

Anhörigorganisationen SPES har i ett samarbete med SL tagit fram checklistor där personalen fått lära sig vad för beteende man ska uppmärksamma hos folk som har tänkt att ta sitt liv, för ofta kan man se något innan. Men inte alltid tyvärr. Var och en kan dock vara uppmärksam på om någon person beter sig annorlunda på perrongen. Verkar någon må dåligt så fråga! Det kan faktiskt vara skillnaden mellan liv och död eftersom man just då kan känna sig som ensammast i världen och att ingen ändå skulle märka om man försvann. Lyssna mer här…

Jag har även tidigare skrivit om Helena Rådbo och hennes avhandling där hon beskriver olika sätt att minska självmorden vid spåren. Det handlar om allt från övervakningskameror, rörelsedetektorer, lampor som tänds och alarm som låter. I tunnelbanor kan man dessutom sätta upp en glasvägg mellan perrongen och tåget med dörrar som öppnar sig när det står ett tåg på perrongen.

Inom Suicide Zero är vi angelägna om att man verkligen gör vad man kan för att sätta upp hinder där det går. Man vet ju var ”hot spots” runt om i landet är. Den kunskapen har polisen och blåljuspersonal i stort. Men det är inte officiellt tyvärr.

Kommentarer till inlägget

Kommentar från annika kilmark
18 juli, 2015 kl 18 juli 2015 (7:43)

Tack f att du finns och orkar kämpa vidare

Kommentar från Josef Boberg
31 juli, 2015 kl 31 juli 2015 (21:25)

Sju år är sju år för mycket.

Kommentar från Anonym
11 augusti, 2015 kl 11 augusti 2015 (20:28)

Hej!
Jag råkade springa på din blogg. Mållös. Det krävs mod vad Linnea gjorde, trots sin förtvivlan. Tror du skrev det också. Det är vanligt att höra att det skulle vara ”fegt”. Men det krävs mer mod än någon kan föreställa sig. Jag säger det för att jag själv mått dåligt och när jag var 17, istället för att springa framför ett tåg, kastade jag mig ut ur en bil….jag hade en vakande ängel eftersom jag idag flera år senare lever på :). MEN den fysiska smärtan jag upplevde under händelsen, väntan på ambulansen, och den skära skräcken att hänga på livets sköra tråd. Då insåg jag, det är ingen annan än en själv som kan hjälpa en. Systemet fallerar ofta pga brister och överbelastning. Så jag bestämde mig för att ta mig ur systemet då och där. Och inte många vet om denna händelsen – inte så man. presenterar sig. Och med åren så har den händelsen bleknat för mig – tack vare att jag hade tur! Så orättvis det må låta att vissa inte klarar sig, som Linnea. Linnea var inte feg. Det är dock hemskt att hon var så förtvivlad!! Skriver anonymt här eftersom det är offentligt. Skickar en kram.

Kommentar från Rickard
13 oktober, 2015 kl 13 oktober 2015 (10:19)

Känns dock som staketet var lite väl kort, en människa som har ett mål kommer ta sig över, tyvärr. Aldrig förstått mig på dessa korta staket som de sätter upp överallt.

Skriv någonting