Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Är du i riskzonen för olycksfall?

27 december 2015 (13:15) | självmord, tröst&hopp | av: Ludmilla

olycksfallsmodellen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På radio hör jag varningarna för snöfall och risk för olyckor på vägarna. Varje år dör ca 250 personer i trafiken. Just nu är det risk för fler olycksfall av fler anledningar. Dels så rör det sig fler människor på vägarna i och med att man har firat jul på annan ort eller är på väg till fjällen på ledighet eller liknande. Och dels så vet vi att det är ett snöoväder på väg in över landet i eftermiddag. På radio varnas det för detta. Man uppmanar till att köra långsamt och att hålla avståndet till fordonet framför. Detta för att man vet att bromssträckorna kommer att vara längre. De yttre kraven i trafiksituationen är förhöjda. Man uppmanar också till att ha extra tid i resbudgeten eftersom man kan behöva ta fler pauser om man är trött. Vidare vet vi redan att vi inte ska ge oss ut på vägarna om vi har druckit alkohol. Inte heller om vi drack mycket alkohol i går kväll. Vår prestationsförmåga är försämrad. När prestationsförmågan minskar samtidigt som kraven är förhöjda krävs det en ganska liten utlösande faktor för att olyckan ska vara ett faktum. Du blir bländad, får möte på fel sida, du tittar bakåt på barnen en sekund och förlorar kontrollen över bilen.

Kloka råd på radio. Och vi vet att det fungerar. Trafikdödsfallen har minskat radikalt de senaste åren.

På samma sätt borde vi varna för ökad risk för psykologiska olycksfall. De yttre kraven är ökade just nu. Att möta familjen är inte alltid det lättaste. Våra gamla obekväma roller tvingas man in i igen, irritation och ökad risk för gräl. Vi känner pressen att vi ska vara en enda lycklig familj och förväntningarna kanske inte införlivas. Eller så är man ensam fast man inte vill. Eller så blir saknaden extra tydlig när det är någon som brukar vara med som är borta. När ledigheten kommer är man ofta trött och tankarna som jobbet hållit borta kommer ifatt. Vi är kanske vakna längre än vanligt på kvällarna och dricker kanske mer alkohol än vanligt. Vår prestationsförmåga är minskad. Nu krävs det bara en liten utlösande händelsen för att olyckan ska vara ett faktum.

Självmord är ett psykologiskt olycksfall. Det är inte svårare än så att förstå. Det är en serie olyckliga omständigheter som leder fram till en katastrof. Samtidigt så är det så oändligt svårt att förstå. Mer än 1500 personer dör varje år i självmord. Det går att förhindras i många fall om vi ser det på samma sätt som trafikolycksfallen.

När vi vet att det är ”dåligt väglag” dvs känslomässig risk för halka är det extra viktigt att vi har koll på våra sårbarhetsfaktorer. Se till att du sover, håller dina rutiner, inte dricker för mycket alkohol eller tar lugnande tabletter, gå ut och rör på dig, isolera dig inte. Stå upp för dig och det som är du. Låt dig inte ”tryckas ned” av det du tror är andras åsikter om dig. Tro inte på dina tankar och känslor som sanningar utan se dem för just det de är; känslor och tankar. Dina känslor och dina tankar.

Var försiktig med dig själv.

Vi vill inte att du ska dö i en psykologisk olycka.

Skriv någonting