Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


App för samtalsstöd

7 november 2016 (15:09) | att hjälpa andra, depression, psykiatri, tröst&hopp | av: Ludmilla

Runt en miljon svenskar beräknas leva med någon form av psykisk ohälsa och många närstående till personer med psykisk ohälsa får inte den hjälp de behöver. Den vanligaste orsaken till sjukskrivning är sedan flera år tillbaka psykiatriska diagnoser – och den största ökningen finns bland kvinnor och unga.

Nu har ett gäng kvinnor startat tjänsten BlueCall som ska göra det enklare att söka hjälp genom att erbjuda samtalsstöd. Appen är till för alla som vill prata av sig och ventilera sina tankar anonymt med någon utomstående.

– Att söka stöd är fortfarande tabubelagt för många och en del upplever att man måste vara psykisk sjuk för att få hjälp av samhället. Så ska det inte vara, säger Caroline Rödén, vd och grundare av BlueCall.

Som användare är du alltid anonym och ringer tillgängliga stödpersoner direkt genom appen. Du väljer själv om du vill tala med en volontär eller en mentor som är utbildad inom samtalsstöd.

Idén till BlueCall föddes när  tre av grundarna Caroline Rödén, Lisa Löfgren och Charlotte Sparre under sin studietid märkte att många i deras närhet som mådde dåligt på grund av stress, krav och ångest.

– Många var i behov av stöd i vardagen, men få sökte hjälp eftersom det var krångligt, tidskrävande och ofta kostsamt. En app kändes som en självklar lösning. Det ska vara enkelt att hitta någon som lyssnar på en, vad man än vill prata om, säger Caroline Rödén.

BlueCall har som mål att tillgodose samtalsstöd dygnet runt. I dagsläget måste du vara 18 år för att registrera dig i tjänsten. Appen finns för närvarande bara för iPhone-användare.

Appen kopplar samman personer i behov av samtalsstöd med personer som kan erbjuda det, direkt över ett telefonsamtal. Appen erbjuder tre nivåer av samtalsstöd. Du väljer själv vilken typ av stöd du vill ha, och ringer direkt genom appen till den stödperson du väljer att tala med. Läs mer här…

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Joakim
30 januari, 2017 kl 30 januari 2017 (11:36)

Hej!
Jag heter Joakim och är 23 år. Jag studerar till läkare i Lund men håller ju nu på att skriva en bok om psykisk ohälsa och ett avsnitt ska handla om anhöriga. Jag tänkte fråga om du ville ställa upp på en intervju alt. om jag får använda information/text från din blogg. Du har sitter på värdefull information som jag vill hjälpa till att sprida. Vi utbildas tidigt i framstupa sidoläge och hjärt- lungräddning för att förebygga en akut situation som de flesta av oss inte kommer vara med om. Att inte upptäcka en psykisk ohälsa i tid kan jämföras med att tro att en person med hjärtstillestånd bara ligger och sover, alldeles blå i ansiktet. Vi måste bli bättre på att upptäcka psykisk ohälsa som är betydligt vanligare än hjärtstillestånd och få verktygen att hantera situationen om den uppstår.

Vore kul om du hörde av dig!
Mvh,
Joakim
jwsundh@hotmail.com

Skriv någonting