Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Jag vill inte LEVA, en ny bok

21 mars 2017 (20:57) | att hjälpa andra, psykiatri, självmord, tonåringar, tröst&hopp | av: Ludmilla

Idag skickades min senaste bok till tryckeriet och jag hoppas att den kommer som bok till mig om ca 3 veckor. Det är en bok som jag velat skriva länge och nu är den klar. Den riktas direkt till den suicidala ungdomen. Den har ett enkelt språk, inte så många ord och härliga illustrationer gjorda av Helena Holmquist (www.happidesign.se).

Ungdomar mår allt sämre och självmordsförsöken ökar i de yngsta åldrarna. Självmord är fortfarande tabu och väcker skam- och skuldkänslor för dem som har sådana tankar. För dem som står bredvid finns det fortfarande mycket rädslor för att säga och göra fel saker, vilket ofta leder till tystnad. Tystnaden upplevs som ett avståndstagande och personer som mår dåligt känner sig alltmer ensamma med sina tunga och mörka tankar.

Den här boken vill på ett tydligt sätt prata med ungdomar om just de tankar och känslor som känns förbjudet att tala om. Boken bekräftar det som man tänker och känner men få vågar möta. Samtidigt som den ger utrymme för allt det som är jobbigt att få vara där tar den också steget framåt till hoppfullheten.

Boken är i första hand tänkt att läsas av ungdomar som mår dåligt. Den har därför inte för många ord och rikligt med bilder. Boken är dock samtidigt en modell för hur man kan prata om de tyngsta frågorna varför föräldrar, vänner och behandlare också hittar stöd i boken.

Självmord går att prata om. Att prata om självmord är till och med det viktigaste sättet att förhindra självmord.

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Tofflan
24 mars, 2017 kl 24 mars 2017 (23:27)

Det låter som en värdefull bok. Jag hoppas att du blir nöjd med den och att den gör nytta.

Kommentar från Jennifer
11 april, 2017 kl 11 april 2017 (12:59)

Vilken värdefull bok! Precis som du säger så behöver vi prata om självmord och särskilt med våra ungdomar för att förhindra fler självmord! Värdefull bok! <3

Jennifer http://www.wellmilton.se

Kommentar från Madeleine
21 april, 2017 kl 21 april 2017 (17:13)

http://flickanbakompansarglaset.story.aftonbladet.se
Detta är min bonusdotter. Men vi får inte vara delaktig i hennes liv. Utan vi har umgänges begränsning. Vi utesluts från alla vårdplanerings möten. Hon är nu omhändertagen pga av sitt eget beteende. Vi känner oss totalt maktlösa. Senast idag fick jag ett suicidhot på chatten från henne då jag frågade varför blockade hon mig.

Skriv någonting