Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Slopa anmälningar?

17 november 2008 (17:14) | allmänt, Linnéa, sjukvård | av: Ludmilla

Nyttan med disciplinåtgärderna – varning och erinran – har länge ifrågasatts. Hotet om att straffas har enligt kritikerna medfört att färre tillbud och fel i sjukvården anmäls.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) kommer att slopa diciplinpåföljderna varning och erinran om Patientsäkerhetsutredningens förslag går igenom. Ett betänkande som bland annat innehåller detta ska lämnas in den 16 december.

Så som det går till idag kan en patient eller en anhörig till en patient ”anmäla” en person med vårdansvar då fel i vården anses ha uppstått. En utredning görs då av HSAN för att reda ut om det har begåtts något fel och i såfall om felet har varit ringa eller gravt och utifrån det tilldelas personen en diciplinpåföljd. I extrema fall har personen t ex läkaren kunnat bli av med sin legitimation.

Nu vill man alltså ta bort detta förfarande. Hur förslaget ser ut i sin helhet och hur man tänker sig att det ska se ut istället är ännu inte känt. En kritik mot det nuvarande systemet har varit att det t ex trots ett systemfel med t ex för få läkare kan en läkare få skulden trots att denne under de rådande omständigheterna har gjort sitt bästa. Tanken är då att sjukvården istället ska ha bra rutiner och hela tiden rapportera avvikelser så att sjukvården kan förbättras successivt utan att skuldbelägga någon.
Detta görs redan idag med sk Lex Maria anmälningar. När ett fel har begåtts (som t ex i Linnéas fall) gör kliniken en anmälan till Socialstyrelsen som sedan undersöker fallet och ger uppmaningar till förbättringar om det behövs.

Vad tänker du om det här?

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Åsa
17 november, 2008 kl 17 november 2008 (19:13)

Jag kan förstå fördelarna med att både ha systemet kvar och ta bort det.

Men efter att ha tänkt ett tag tycker jag att det ska vara kvar. Andra yrkeskategorier har ungefär samma varningssystem, där du kan mista rätten att utöva ditt yrke, t ex advokater och revisorer.

Intressant är ju var det egna ansvaret tar vid, moraliskt och jurdiskt. Zonen mellan vad som solklart är tjänstemännens/politikerns ansvar respektive vad som solklart är läkarens/sjuksköterskans/psykologens ansvar tycker jag är intressant. Hur tydliga ska sjukvårdspersonalen vara mot politiker/tjänstemän för att få fram att det går inte att göra ett bra jobb med de här förutsättningarna? Hur mycket går att skylla på bristande resurser etc? När har de själva en skyldighet att klart säga att det här klarar jag inte av, jag kan inte operera i 5 timmar när jag redan jobbat så länge?

Jag tillhör inte de som dyrkar sjukvårdspersonal och tycker de är helt fantastiska. Precis som i alla yrkeskategorier finns det bra och dåliga utövare, samt att en del är bra utövare på vissa platser, men inte på andra. Skillnaden mot många andra yrkeskategorier är att du ofta inte kan välja bort en individ mot en annan.

Åsas senaste blogginlägg..Hittelön: Tåget Borlänge – Stockholm klockan 19.52

Kommentar från Lo
17 november, 2008 kl 17 november 2008 (19:22)

Har ni fått stenen till Linnéa. Vill du visa oss den? Jag skulle gärna vilja se den!

Min kära ligger på en kyrkogård som är en skog. Där får man bara ha naturstenar. Så min pappa tog barnbarnen och åkte till landet så pojkarna fick välja sin pappas sten.
Sen valde vi att gravera in hans tatuering vid hans namn på den. Den blev mycket fin även om jag har mycket svårt att orka gå till graven!
Kram

Kommentar från våldtagens väg
17 november, 2008 kl 17 november 2008 (19:44)

tack så jätte mycket för din kommentar, det värmer jätte mycket att få se såna fina ord.. jag hoppas på allt kommer bli helt underbart sen, annars hade jag aldrig anmält. men är samtidigt rädd att jag faller ner igen. men tack än en gång..

våldtagens vägs senaste blogginlägg..Går livet vidare?

Kommentar från Ludmilla
17 november, 2008 kl 17 november 2008 (20:02)

Åsa: Ja visst finns det olika personer även i sjukvården.
Lo: Vi har fått stenen (se tidigare inlägg). Jag kommer nog att visa upp den senare. Men ännu så länge känns det för privat.

Kommentar från Louise
17 november, 2008 kl 17 november 2008 (20:51)

Jag har inga ord. Min dotter tog livet av sig för 1 1/2 år sedan. Sjukvården tar ej på sig något. Det ända jag gjort är att stånga mig blodig. Man kommer ingenstans. Det går ej att komma åt dem. Jag blir ledsen. Jä…. psykvård. Änglamamman Louise.

Kommentar från Hanna
17 november, 2008 kl 17 november 2008 (22:02)

Finner inga ord…hittade hit från ”Amelia”..kan inte få slut på tårarna..får annat perspektiv på saker och ting. Vad säger man…önskar att jag kunde göra något..
STYRKEKRAMAR
Hanna

Kommentar från A
18 november, 2008 kl 18 november 2008 (1:51)

Det ska vara kvar!! helt klart! vi måste väl få kunna säga till om vi blir illa behandlade…

As senaste blogginlägg..Inga sömnproblem?

Kommentar från Micke Håkansson
17 december, 2008 kl 17 december 2008 (0:02)

Följ länken och läs vad som kan hända i svensk sjukvård:
http://blogg.passagen.se/mickeh1962/

Skriv någonting