Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Att simma med sin bebis, del 2

11 april 2010 (11:04) | babysim, Babytiden | av: Ludmilla

Om du vill läsa första delen, om hur man förbereder sig hemma, läs här…

För två veckor sedan tog jag med pojkarna till bassängen vi hyr för att Sophie skulle få sitt första bassängbad. Själv har jag ännu inte kunnat gå ned i bassängen än (pga av blödningar). Hon var då 4 månader gammal. Det är en bra ålder att börja simma i. Någonstans mellan 4 och 6 månader brukar vara lagom för de flesta. Det viktigaste är att det känns lagom för dig som förälder. Om du känner dig stressad och orolig kommer ditt barn inte heller kunna slappna av. Barnet är expert på att läsa av dina känslor! Det är aldrig för sent att börja simma med ditt barn.

I din badväska behöver du: Dina badkläder, din handduk, schampoo, barnets badbyxor (här finns några mycket bra…), ett stort badlakan till barnet, ev något ätbart och drickbart till efteråt.

När man kommer till bassänghallen ska man komma i god tid så att man i lugn och ro hinner bekanta sig med omgivningen. Att ha barnet i bilstolen är praktiskt. Vagnen kan man oftast inte ta in i de trånga lokalerna.

Tänk på att bassängmiljön är varm och fuktig. Barn har svårt att reglera sin kroppstemperatur, varför det är viktigt att anpassa klädseln snabbt. Ta av barnet kläderna och låt det sitta i blöjan. När barnet är blött däremot så är det viktigt att barnet inte blir nedkylt. Svep in det i handduken så snart som möjligt efter att barnet kommit upp ur vattnet.

Första gångerna ni ska simma behöver inte barnet duscha. Det är mycket nytt ändå. Men så snart som möjligt (runt 5 – 6:e lektionen) ska barnet också duscha före simlektionen. Hygienen är mycket viktig i dessa varma bassänger.

När man går ned i bassängen första gången håller man barnet nära sig. Försäkra dig om att du vet var bassängen blir djupare så att det inte blir en överraskning. Ställ dig där du bottnar bra och känner dig trygg. Låt barnet upptäcka och ta in miljön i sin takt. Håll barnet nära så länge barnet behöver det.

Håll barnet helt nära till dess att du känner att barnet slappnar av.

När barnet börjar slappna av kan du istället låta barnet prova några av de grepp som finns. De ger barnet mer frihet och möjlighet att upptäcka sina egna rörelsers koppling med att komma framåt. De möjliggör även träning av muskulatur som inte normalt används på land. På så sätt blir barnets muskler starkare och stimulerar den motoriska utvecklingen.

Första gången ni är i vattnet brukar grundgreppen på mage och rygg vara tillräckligt. Idén är att hålla barnet så lite som möjligt men tillräckligt mycket för att barnet ska känna sig tryggt och inte hamna under vattnet. Håll barnet så djupt ned i vattnet som möjligt. Låt vattnet lyfta ditt barn. Rör barnet i vattnet så att det blir medvetet om sin egen kropp när vattenvirvlarna strömmar runt armar och ben.

Maglägets grundgrepp.

I magläget ska du se till att vara på samma nivå som ditt barn. Din mun ska kunna bubbla i vattnet. Barnets ansikte ska ligga nära vattenytan men väl stött av dina handlovar. Sträck på armarna och låt barnet flyta på vattnet. Känns det tungt, spänner du dig helt i onödan. Du ska inte lyfta barnet, det ska flyta. Handlovarna och tumbaserna ska ligga ihop och vara uppåtvridna. På så sätt har du hela tiden koll på barnets ansikte och att det inte hamnar under ytan.

Tumbaserna ska vara ihop och uppåtvridna så att du har koll på att barnets huvud inte åker under ytan.

Var inte förvånad över att ditt barn kommer att vara allvarligt och koncentrerat så här första gången i vattnet. Det är så mycket nya intryck! Alla sinnen stimuleras och det är mycket att ta in. Tiden måste begränsas och man avslutar lektionen så snart barnet visar tecken på att det blivit trött. Kanske blir det inte mer än 5-10 minuter första gången. Snart kommer barnet att orka mer och mer och till slut hela 30-minuterslektionen.

Detta är en trygg och nöjd bebis!

Om bebisen skrattar och rör sig i vattnet vet du att den är trygg och nöjd. Man tänker sig en trygghetspyramid där det alltid är grundtryggheten som ska tillfredsställas först. När barnet är tryggt och avslappnat kommer det att börja röra sig i vattnet. Därefter kan man börja hälla lite vatten över huvudet samtidigt som man säger ”nu kommer det vatten”. Man ökar mängden under många veckor till dess att barnet kan få en hel hink med vatten över huvudet.

Oscar, Jonas och Sophie

Ryggläget är ett mycket viktigt läge. Det är nämligen det enda läget man kan vila och andas på i vattnet. Det är med andra ord livräddande. Att lära barnet att flyta på rygg är mycket viktigt, men det ska ske stegvis och på barnets villkor, såklart. I ryggläget kan barnet flyta nästan helt fritt. Man behöver bara hålla en hand under nacken. Känner sig barnet osäkert kan man lägga den andra handen över bröst och mage för att ge extra trygghet.

Vi har ingen bild på ryggläget här eftersom det var jag som höll Sophie då trots att jag stod på land. Jag ser fram emot att snart kunna gå ned i vattnet själv igen!

När du vänder ditt barn från magläge till ryggläge eller tvärtom ska du alltid vända barnet från sida till sida, så som barnet kan eller kommer att kunna vända sig på land. Detta för att barnet ska kunna rotera över till rygg självt.

Fortsättning följer… 🙂

Har du frågor om babysim eller om specifika situationer i vattnet med ditt barn? Jag svarar gärna!

Läs mer i Babysimboken, L Rosengren

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Jackie
11 april, 2010 kl 11 april 2010 (16:11)

I love this pic of all the children! are you back in the pool?
the boys have grown up so much! Beautiful!

Kommentar från Renée
11 april, 2010 kl 11 april 2010 (16:23)

Måste säga att det var underbara bilder på dina fina barn!
.-= Renée´s last blog ..En vilodag… =-.

Kommentar från Vb
11 april, 2010 kl 11 april 2010 (19:21)

Blir alldeles krullig i skallen av dina fina bilder på barnen, och texten är så pedagogisk.Inte utan att jag blir lite vattensjuk, hade tänkt att dottern skulle börjat på babysim för femton år sedan.Tyvärr satte ett hjärtfel hos henne stopp för dom flesta planer vi hade.Men nu mår hon prima efter op som yttepyttebebis och blev ett riktigt vattendjur ändå!

Gör bomben och springer skrattandes ut:-)
.-= Vb´s last blog ..Ett fantastiskt möte =-.

Kommentar från Catarina
12 april, 2010 kl 12 april 2010 (11:41)

Underbara bilder på dina barn!! Å lilla Sophie är ju bedårande! Inte verkar hon vara rädd för vatten heller. Mysigt med baby sim, något jag helt missade när min tjej var liten.Synd!! En fortsatt bra måndag önskar jag dig i solskenet vi har här.
.-= Catarina´s last blog ..12 April =-.

Kommentar från Emilia
12 april, 2010 kl 12 april 2010 (17:54)

Jag blev så glad när jag var och hälsade på min lilla syssling, Ella 3 år och det visade sig att hon gick på Linneas simskola i Västerås och har gjort det enda sen hon gick på babysim. Hon ÄLSKAR sin simskola och har snart lärt sig simma. Hennes mamma berättade att det inte finns någon kommunal simskola för barn i den åldern så dom var såå glada att dom kunde gå hos er! 🙂
Det kändes roligt!!
Vilka underbara bilder på dina fina barn!!
Kram på dig!!
.-= Emilia´s last blog ..Inredningsplaner som snart blir verklighet =-.

Kommentar från malin
13 april, 2010 kl 13 april 2010 (10:48)

Jag kom in på din blogg av en slump, vill börja med at beklaga allt som hänt dig och din familj!
Jag utbildade mig till instruktör hos dig för några år sedan, och är precis påväg till simhallen för att ta hand om ”mina” bebisar! TACK för allt som du lär mig, det är en stor lycka att se alla barn (och framförallt föräldrar) växa av sina nya kunskaper som jag, tack vara dig, kan förmedla!

Kommentar från Trebarnsmamman
15 april, 2010 kl 15 april 2010 (9:04)

Vilka fantastiska bilder på duktiga pojkar och supersöt (och duktig såklart) Sophie!
.-= Trebarnsmamman´s last blog ..Duschcreme =-.

Kommentar från ullisen
20 april, 2010 kl 20 april 2010 (19:55)

Pedagogik på väldigt hög nivå Ludmilla! En mycket bra sammanfattning av/ur din bok – som jag bara har i en äldre upplaga. Skulle det gå för sig att jag refererar och länkar till dig från min bäbi-/minisim-sektion i mina nosar?

Ang det andra i ditt liv: som vanligt kan jag inte göra annat än hålla tummar, och tycka att dina barn är så fina allihop!

Krams!
.-= ullisen´s last blog ..20.4 – om buss på’rom bara! =-.

Kommentar från Ludmilla
20 april, 2010 kl 20 april 2010 (20:39)

Ullisen: Du får gärna lägga ut länk och referera till mig och inlägg. Vill dock påpeka att detta inte är direkt ur Babysimboken utan fritt skriven. Men samma författare gör säkert att det blir likheter!

Skriv någonting