Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Samma vård oavsett landsting?

27 augusti 2010 (14:01) | Cancern, sjukvård | av: Ludmilla

Hälso-och Sjukvårdslagen säger att man ska ha rätt till samma vård oavsett vilket landsting man tillhör.

Jag har ju fått min behandling i Stockholm, men är skriven i Uppsala. Det betyder att Uppsala har skrivit en specialistvårdsremiss till Karolinska för att jag ska få den specifika behandling som man inte erbjuder i Uppsala. Men, all kringbehandling som jag skulle kunna fått om jag var skriven i Stockholm får jag inte eftersom man inte skulle ha erbjudits det i Uppsala.

T ex – när jag hade fått behandling några månader och var trött och slut, så skulle jag om jag varit skriven i Stockholm, kunnat få massage och fotbehandling inom ramen för min behandling. Det kunde jag inte få.

Nu efter behandlingen har man bedömt att jag skulle behöva åka på rehabilitering. Det finns många ställen som erbjuder onkologisk rehabilitering där man får hjälp att komma vidare i det vakuum som man upplever. Man får träffa andra, samtala enskild och även få fysisk träning. Detta skulle jag kunna få om jag var skriven i Stockholm, men Uppsala läns Landsting tycker sig inte ha råd till detta.

Vad gäller rehabilitering så kan man söka medel i olika fonder. Men då får man inte ha en sammanlagd inkomst på över 450 000 kr per år. Så då kvarstår att betala själv. Det kostar ca 28 000 kr. Då får man behandling under 2 veckor. Jag har hittat ett ställe som gör det möjligt för mig att åka emellan hemmet och rehabiliteringshemmet för det är ju inte rimligt att vara borta 2 veckor från barnen, åtminstone inte Sophie.

Suck.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Catarina
27 augusti, 2010 kl 27 augusti 2010 (14:50)

Ja det är märkligt detta med landstinget? Har som sjuk själv och efter att ha arbetat ideelt och hört människor från norr till söder i vårt land berätta hur deras landsting fungerar och vilken hjälp det fått och får bara konstaterat att Uppsala är ”one of a kind” i mycket. Minns bara valfrihet i vården för ett par år sedan, vilket skämt! Det tröcks upp på alla bussar att vi hade just det, jo mors! Jag var i faggorna för att ev vara tvungen att ryggoperera mig. Pga dåliga erfarenheter i detta landsting sökte jag mig till där det hade specialister just i detta område men se det gick inte. Ringde upp landstinget här och frågade om konceptet valfrihet då det stod att man hade den rätten. Men så såg det ju inte ut fick jag till svar. Men varför står reklam överallt då om detta inte gäller var min fråga men det kunde det inte svara på??? Det är mycket som inte fungerar just här =( Men det mest tråkiga är att ingen heller vet eller kan det som är delegerade att faktisk veta.
Lika konceptet skicka över landstingen när man inte uppnår vårdgarantin. klarar inte Uppsala att göra en viss operation inom 3 månader så skickas man nån annanstans. Men då har man inte rätten att få resan utan den blir man tvungen att betala själv??? Jag blev skickad till operation i Stockholm men fick betala 900 kr i taxi själv in till operationen. Däremot från Stockholm fick jag sjukresan. Det är Uppsala i ett nötskal!!!

Helt klart har vi urusla regler jämfört med många andra landsting eller är det urusla som hanterar dessa, det är frågan? Landsting som landsting , det borde ju vara lika tycker man.

Bedrövligt i allafall att efter cancervård inte få rehabilitering??? dåligt uppsala!

Kommentar från Cherie
27 augusti, 2010 kl 27 augusti 2010 (14:52)

Ja vad ska man säga! Att göra skillnad på de olika landstingen på detta sätt, gör ju också att man känner att de gör skillnad på hur DU mår efter en sån här pers och hur en Stockholmspatient mår efter samma behandling!! Det är ju inte klokt! Vem är ”DOM” att säga vem som är ”mest berättigad…..Usch!

Jag går just själv igenom ”tjafs” med landstinget ang att vi vill ha ett planerat snitt för lillen i magen denna gång. (X antal dygn av värkar och akutsnitt av Viggo, 5 kg tung och 58 cm lång!) ”Nej, vi skulle helst se att du hjälpte till att hålla ner snittprocenten här inom landstingen….Vi ligger på 19 % här i Uppsala, det borde ligga på 10 %” Ibland blir man bara SÅÅÅÅ trött!

Kram på er, hoppas verkligen du hittar en lösning för hela familjen och DIG!

Kommentar från Catarina
27 augusti, 2010 kl 27 augusti 2010 (17:18)

Ja allt det tänker på här är i Uppsala är siffror i statistiken och tjäna in pengar så det ska se bra ut på ytan. Att sedan folk inte kommer tillbaka efter sjukdom det fixar det också genom att utförsäkra så syns det inte där heller och med andra ord har vi en stad som är så perfekt och vad duktiga vi är här. Känns så!

minns det hade fått pengar från regeringen tror jag det var avsatta till utbrända/psykiatri rehabilitering men dessa styrdes om om jag inte missminner mig till andra former av sjukdom tror det var cancer. När man då ringde berörda personer som satt med detta och ville ha ett svar kunde det uppenbarligen inte svara för det hörde aldrig av sig. Jag var en bland många som ringde angående detta då jag hade en väninna som var så sjuk svårt utbränd och verkligen behövde vård och inte hade fått sedan allt började men ingen svarade. Mycket ruffel och båg, usch! Men allt för statistiken!

Kommentar från Annika Saari
30 augusti, 2010 kl 30 augusti 2010 (15:04)

å jag som har tittat på Uppsala som ev bostadstort när jag lämnar Stockholm. För det ingår i mina planer att flytta från storstaden om ett par år när min dotter gått ut skolan och fått sin operation…..Uppsala går bort direkt!! 🙁

Kommentar från ullrika
1 september, 2010 kl 1 september 2010 (21:41)

det här är verkligen en värld jag inte kan nånting alls om. men liksom så mycket annat när det gäller vård och social omsorg så gäller det att vara rejält påläst, och själv orka ta hand om och ta reda på allt som rör sin egen sjukdom. jag förstår inte hur ni orkar. men, man kanske måste? styrkan kommer på nåt vis. är så glad att du mår bra nu iallafall! lycka till med din efterrehabilitering!

Pingback från Ludmillas Blogg » Lika vård?
5 december, 2010 kl 5 december 2010 (20:06)

[…] Kommer du ihåg att jag berättade om hur svårt det var för mig att få rehabilitering via Uppsala läns Landsting? Läs här… […]

Skriv någonting