Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Emelie, en dotter som lever

1 juli 2008 (11:51) | tröst&hopp | av: Ludmilla

Emelie är 21

Emelie är 21

Hon föddes när jag var 18 år och gick på gymnasiet. Alla var väldigt bekymrade över hur det skulle gå för mig. Jag som skulle bli läkare. Man t o m avrådde mig för att behålla mitt barn. Ännu värre blev det när Emelies pappa lämnade mig i samband med att hans lillebror dog i en motorcykelolycka, 18 år gammal.

Jag var fast besluten att klara det.

Emelie föddes 1987. Jag var hemma med henne några månader och fortsatte sedan gymnasiet. Tog studenten ett år senare än mina jämngamla vänner. Jag fick jobba på lite extra för att komma till samma mål som jag hade tänkt. Jag arbetade som vårdbiträde och på ett bokförlag innan jag kom in på läkarlinjen. Emelie var 2,5 år då. Vid det laget hade jag träffat Linnéas pappa. Målinriktat. Fast beslutet. Jag skulle uppnå målet ändå, trots att många i min omgivning tyckte att det var ”kört”. Jag gick läkarlinjen i Stockholm och pendlade från Uppsala. Jag lämnade Emelie tidigt på morgonen hos dagmamman och hämtade henne sent. Jag pluggade och pluggade och pluggade.

De där åren känns som i en dimma. Det jag minns är de olika föreläsningarna och hur jag renskrev anteckningarna på nätterna. Hur jag sov på bussen till tåget, på tåget och på pendeltåget. Jag åt medhavd frukost på första föreläsningen.

Var var Emelie i allt detta? Jag var nog upptagen av ett enda stort SEN. SEN kommer jag ha tid.

Efter två år kunde jag byta studieort och jag fick mer tid. Det var i samma veva som Linnéa föddes. Jag var mammaledig med henne. Emelie började skolan.

När Linnéa var 2,5 år träffade jag Johan. Det blev svårt för Emelie. Nu började en jobbig tid. Emelie hade det tufft. Så kom fler syskon. Fokus hamnade alltså återigen någon annanstans än på Emelie. Det har varit mitt livs stora dåliga samvete.

Emelie åkte till USA ett år i gymnasiet. Vi fick distans till varandra och jag såg fram emot att få en nystart med relationen när hon kom hem. Hon valde dock att som 18-åring flytta hemifrån. Relationen har varit knackig och kantad av misstolkningar från båda håll. Det har varit mitt livs stora sorg.

För 3 månader sedan, dagen efter att Linnéa blev inlagd på barnpsyk lades Emelie in på magtarmmedicin eftersom hon haft magbesvär under över ett år. Hon skulle göra en undersökning i narkos. Hon hade svåra smärtor och jag ville vara med henne under denna tid. Efter detta fick hon diagnosen Crohns sjukdom, en inflammatorisk tarmsjukdom. Hon blev insatt på starka mediciner som hon fick mycket biverkningar av. Smärtan fortsatte oförändrat. Det visade sig vara en skada i slemhinnan efter undersökningen som gjordes. Emelie sökte akut flera gånger och till slut blev hon inlagd igen för ett försök att vända tillståndet. Det gick inte och hon blev överförd till kirurgen och opererades. 20 cm av tunntarmen togs bort. Emelie hade jätteont efteråt och fick morfinpump. Det var en lång väg tillbaka. Emelie var tapper och modig och till slut kunde hon skrivas ut. Det var några dagar innan Linnéa dog. Smärtan återkom dock och samma dag som Linnéa dog lades Emelie in akut igen med tarmvred. Det visade sig senare vara en varböld i lilla bäckenet som var en komplikation till operationen. Emelie fick en slang inopererad så att varet kunde spolas ut. Hon blev utskriven strax före Linnéas begravning.

Älskade Emelie, vad du har gått igenom under den här tiden. Så mycket smärta. Så mycket oro. Och dessutom oro för din lillasyster. Du har varit så modig och så tålmodig som inte låtit dig slås ned trots att du gång på gång fått nya motgångar. Under den här tiden har vi kommit varandra närmare och lärt känna varandra på ett nytt sätt. Det är så otroligt värdefullt för mig att känna den här kärleken till till och känna att jag är en betydelsefull person för dig. Detta hade ju hänt redan innan Linnéa dog, men nu blir det ju ännu viktigare ändå.

Tack Emelie för att du finns!

Jag älskar dig!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Ludmilla
4 september, 2008 kl 4 september 2008 (20:50)

#1 Kommentar från Ylva (svar):
Ludmilla, vilka underbara fina barn du verkar ha. Visst är det för deras skull man på något märkligt sätt orkar och vill leva vidare. Vi har en 14-årig ”dotter som lever” plus min mans son som är 23 och som har flyttat hem till oss över sommaren. Utan dem skulle jag bli fullständigt tokig. Kram Ylva + extra kram till Emelie (PS min syster har Crohns och mår efter operation riktigt bra!)

Skrivet 1 juli 2008, klockan 11:26
#2 Kommentar från *Mandy* (svar):
Hoppas att du kan sluta ha dåligt samvete och att ni kan bygga upp en riktigt bra och nära relation nu istället. Det är aldrig för sent och vi är ändå bara människor. Inte många hade så målmedvetet tagit sig igenom sina läkarstudier, all respekt till dig.
Kramar och tankar till er alla.

Skrivet 1 juli 2008, klockan 11:48
#3 Kommentar från Ankungen (svar):
Hon verkar ha en väldigt tapper mamma med. En sådann mamma alla ungar skulle ha.
Beklagar sorgen 🙁 kram

Skrivet 1 juli 2008, klockan 14:26
#4 Kommentar från Camilla (svar):
Som sagt…DU ÄR STARK!!!!!!!!!!Att mitt i all sorg faktiskt lyckas tänka till på Emelie som du gjort..Jag har ju också haft det riktigt tufft men tidvis dövat mina tyngder med alkohol,även om jag inte längre gör de så skulle jag kunna göra vad som helst ibland för att få ta någon flaska vin eller drinkar…JAG TYCKER DU ÄR OTROLIG LUDMILLA,KRAM PÅ DIG VÄNNEN..

Skrivet 1 juli 2008, klockan 21:08
#5 Kommentar från Amalia (svar):
Beklagar sorgen. jag som själv mist en bror framför ett tåg för ett år sedan borde veta vad man skall säga, eller vad man vill höra. Det vet jag inte, det finns inte ord. Du sa att jag gärna får mejla dig, hittar dock inte din mejl. mejla mig på amalia_nelson@hotmail.com om du känner att du behöver prata av dig.

Jag finns här.

många kramar Amalia

Skrivet 1 juli 2008, klockan 22:08
#6 Kommentar från Harmoni (svar):
Jag tycker att du är en enastående mamma…

Skrivet 1 juli 2008, klockan 22:44

Pingback från Ludmillas Blogg » Mitt 2008
31 december, 2008 kl 31 december 2008 (10:36)

[…] läkare på vårdcentralen igen efter att ha fokuserat bara på företaget under några månader. Emelie blir sämre i sin […]

Skriv någonting