Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Kanske någon skillnad

15 december 2008 (20:41) | allmänt, barn, död, Linnéa, psykiatri, självmord, sjukvård, tonåringar | av: Ludmilla

Anledningen till att jag väljer att vara öppen om att Linnéa har tagit sitt liv är för att jag hoppas att det ska kunna göra en skillnad. Om jag kan göra någon skillnad har inte Linnéa dött förgäves!

Igår fanns ett helsidesuppslag i Uppsala Nya Tidning om Linnéas död och att jag är mycket kritisk till vården hon fick. Detta är ett Lex Maria-ärende vilket innebär att Socialstyrelsen utreder fallet. BUP har valt att inte kommentera fallet innan utredningen är klar.

Här är artikeln…

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Monika Ringborg
15 december, 2008 kl 15 december 2008 (21:04)

Det är verkligen helt ofattbart…. hur sjukvården kunde vara så oaktsam, milt uttryckt. Hänsynslös kanske är ett mer lämpligt ord.

Jag har läst en del i din blogg och det finns egentligen inga ord. . . det är en väldigt fin och kärleksfull blogg du har.

Ja, det var bara det jag ville säga. …

Monika

Kommentar från Viktoria
15 december, 2008 kl 15 december 2008 (22:05)

Det du berättar och är öppen med, Linnéas liv och den vård hon (inte) fick, att du lyfter fram en människa bakom statistiken, dito en familj, det kommer att göra skillnad. All respekt för det du gör och för det du skriver och klär med ord!

Kram Viktoria

Viktorias senaste blogginlägg..Traditioner del 1: Lucia

Kommentar från Matilda
15 december, 2008 kl 15 december 2008 (22:45)

sv; Läst boken av Anna Kåver som lärde mig att acceptera att jag är som jag är. Fick den av min psykolog på BUP när jag var fjorton år och misstolkade den totalt… Nu blir jag evigt och ständigt kritiserad för att jag accepterat ”fel saker”. Men man kanske borde läsa om den?

Matildas senaste blogginlägg..Placebo – Running up that hill

Kommentar från Ingrid
15 december, 2008 kl 15 december 2008 (23:56)

…fortsätter på Monika Ringborgs spår…
Tycker att de varit nonchalanta och respektlösa mot både en ung människas hälsa och liv, men också mot en orolig mamma.
Sitter ju själv som en orolig mamma och känner mig ibland som en gnällkärring i kontakten med myndigheter.*stor suck*
Bra artikel som belyser de missarna som BUP gjorde med Linnéa. Jag hoppas verkligen att de tar lärdom av sina misstag och precis som du säger Ludmilla så hoppas jag att Linnéas död inte var förgäves.
Styrkekram

Kommentar från Tonårsmorsa
16 december, 2008 kl 16 december 2008 (2:46)

Ja, jag förstår din tanke och även om det är tungt ibland att lämna ut sig, så tror jag det är värt det för dig. Både du och jag VET att du redan gjort skillnad. Säkert för fler än den jag har i åtanke just nu! Jag misstänker att det är många. Till och med jag vet att jag gjort konkret skillnad, trots att jag bara skrivit några enstaka inlägg i detta ämne under mina blogg-år. Då är det värt det.

DU gör skillnad, Ludmilla och folk som skulle ha fått uppleva den smärta som du upplever har fått slippa det. Kanske vet de om det, kanske inte. Men att du har gjort skillnad blir viktigt!! Värme och tacksamhet till dig! ♥

Tonårsmorsas senaste blogginlägg..Haffad!!

Kommentar från Minna
16 december, 2008 kl 16 december 2008 (7:59)

Så fruktansvärt med alla sjukvårdens tabbar!
Och det är människors liv de ödelägger.Det verkar vara likadant. Jag läser idag i VLT om en 28-åring som hade permission från psykiatrin. Han tog livet av sig genom att klättra upp på tågtak där han fick i sig stora mängder ström.
Kram Minna

Kommentar från Marina
16 december, 2008 kl 16 december 2008 (10:09)

Det är med stor sorg jag läser om Linnéa och er kamp i livet efter hennes död. Jag förlorade min son några dagar innan er Linnéa dog och lever liksom du i sorgen efter ett förlorat barn.

Ord är för små.
Kram Marina

Marinas senaste blogginlägg..Att göra allt

Kommentar från Sandra
16 december, 2008 kl 16 december 2008 (13:24)

Som journalist så vet jag att tidningarna är uppbyggda kring vanliga människors historier. Och just din historia, gör oss inte enbart mer vaksam, uppmärksam och medveten. Utan du stärker även alla de som delar ditt öde, de som precis som du har en familjemedlem som har valt att lämna världen oavsett hur. Du ger dem en röst, ett ansikte och gör den verkligheten mer verklig för alla vi som inte har drabbats eller riktigt kan förstå hur det är fullt ut.
DU finns, precis som många andra, och du har rätt att göra din röst hörd!
Och sjukvården har i detta fall som många begåt ett fatalt misstag, och det ska uppmärksammas. För vi måste bli bättre på att ta hand om varandra!
Jag tycker du är stark och modig!
Kram!

Sandras senaste blogginlägg..Vår värld mår inte bra

Kommentar från storasyster
16 december, 2008 kl 16 december 2008 (18:50)

Jag blir så ledsen av att läsa dina blogginlägg samt artiklarna om suicid, känner igen mig så mycket…min brors död lex maria anmäldes oxå till socialstyrelsen. Mina föräldrar har fått resultatet. Svaret eller vad det nu kallas…det var ingen rolig läsning. Så formellt.

Att psykvården gång på gång på gång släpper ut våra psykiskt sjuka anhöriga OBEVAKADE trots att vi anhöriga förtvivlat signalerar till dem ”HA KOLL! SLÄPP INTE UT DEM ENSAMMA!” och vad gör psykiatrin?? Släpper ut dem vind för våg ändå! Borde de inte ha läst i sina böcker att en suicidbenägen människa ibland säger att de mår bra fast de i själva verket planerar att ta sitt liv? Min bror sa till mig ”jag dör snart. Du har snart ingen bror” varpå jag ringde psyk o berättade, krävde att de nu måste ha superkoll på min bror. Vad händer? De pratar med min bror o han säger till dem ”det är ingen fara, jag mår bättre” o en vecka senare släpper de ut honom, trots LPT, på permis 2 timmar. Han körde sin bil 10 mil till vårt lantställe o tog sitt liv….VARFÖR lyssnar de inte på oss anhöriga? Det är ju till oss, som de är trygga med, de kan säga det innersta. Jag läser så ofta att psyk INTE lyssnar på de anhöriga. Därmed lyckas många då ta sitt liv. Är det en fråga om prestige undrar jag? Att psyk inte kan med att vi anhöriga kanske i vissa lägen har mer koll på hur det verkligen är med våra anhöriga än vad de, de proffesionella, kan o vet….

Tänder ljus för alla våra änglar ikväll.

storasysters senaste blogginlägg..Mina funderingar just nu…

Kommentar från Camilla
16 december, 2008 kl 16 december 2008 (20:50)

Du gör skillnad.

Kommentar från anna
21 december, 2008 kl 21 december 2008 (23:36)

Hej, du har fått mig att tänka väldigt mycket, tack.

Jag har tänt länge på att ta mitt liv har varit väldigt nära flera gånger men backat….

Du får mig att tänka på min mamma att jag aldrig skulle vilja göra henne så ledsen hon är det bästa jag har ;___; Efter jag läst detta så vill jag inte dö… men jag är rädd att snart kommer känna igen att jag inte vill leva…. men tänk om jag ångrar mig när tåget kommer… jag vill inte dö men är rädd för det jag kan göra när jag får panik och ångest….

annas senaste blogginlägg..ångest

Skriv någonting