Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Viktigt att ge patienten hopp

12 januari 2009 (11:28) | depression, död, döden, psykiatri, psykos, självmord, sjukvård, tonåringar | av: Ludmilla

En ny studie om suicid har gjorts på Karolinska Institutet:

”Även om självmorden totalt sett minskat i Sverige gäller inte detta i samma utsträckning antalet självmordsförsök. I synnerhet inte bland unga kvinnor. Att det är färre som tar sitt liv kan delvis bero på att man inom vården blivit mer uppmärksam och bättre på att bedöma om en person befinner sig i riskzonen. Och att man i högre utsträckning än tidigare behandlar depressioner.

Bo Runeson, professor i psykiatri, har ägnat en stor del av sin forskning åt varför unga människor begår självmord. Upptakten var en studie, som omfattade alla självmord bland personer i åldrarna 15 29 år i Göteborg under en treårsperiod, totalt 58 självmord. Studien byggde på inträngande intervjuer med närstående en kort tid efter självmordet, för övrigt den första studien med denna inriktning och metod gjord bland unga i Europa.

– En nyhet var att så många av dessa unga varit deprimerade och hade gjort tidigare försök att ta sitt liv. Självmordet var alltså inte en följd av en akut uppkommen situation, vilket vi snarare hade förväntat oss. Personerna hade inte heller haft kontakt med sjukvården i samma utsträckning som något äldre patienter oftast har, berättar Bo Runeson.”

Läs hela studien här…
Lyssna på Bo Runesson här…

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från
12 januari, 2009 kl 12 januari 2009 (17:07)

hej. beklagar verkligen sorgen!!
tyvärr vet jag nästan ingenting alls då det inte var en särskillt nära släkting, det var min pappas kusin. Det enda jag vet är att hon hoppade framför tåget på sin permission och att hon var inlagd någonstans i/nära göteborgsområdet… ledsen att jag inte kunde hjälpa mer.

kram!

Skriv någonting