Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Säkra leksaker – vems ansvar?

21 januari 2009 (17:55) | allmänt, barn | av: Ludmilla

10 Februari i år träder en ny lag i kraft i USA som innebär att man inte får sälja leksaker som inte testats för bly och ftalater till barn under 12 år.

EU, som har andra lagar, har strängare regler t ex vad gäller storleken på leksaker (så att de inte fastnar i strupen) och vad gäller ljudnivån, medan USA har hårdare krav på andra saker. Den lag som idag gäller i Sverige är 1992:1327 Om Leksakers säkerhet. Här finns bland annat bestämmelser vad gäller kvalitetsmärkningen CE. Nu antar EU en ny lag som medlemsländerna har 18 månader på sig att anpassa sig till. Detta direktiv innebär i korthet:

Att man inte ska lägga hela ansvaret på föräldrarna att övervaka barnen, utan att leksakerna ska vara säkra i sig. Det är också bra att det nu finns en tydlig skrivning om att försiktighetsprincipen ska tillämpas när myndigheterna kontrollerar leksaker. Om en leksak har en egenskap som man vet innebär en klar risk ska man inte behöva vänta på olyckor eller dödsfall för att agera. Direktivet ställer högre krav på alla näringsidkare att kontrollera säkerheten på leksaker, bland annat genom egna riskvärderingar och slumpvis stickprov av tillverkningen som visar att inte bara en prototyp utan hela serietillverkningen av CE-märkta leksaker fyller kraven.

Detta säger Wanda Geisendorf på Konsumentverket. Frågan är nu bara hur detta kommer att kunna kontrolleras. Kritikerna menar att det är dumt att införa en lag innan man har ett bra system för att se att den efterföljs.

2004 antogs en ny lag gällande ämnet ftalater som är en slags mjukgörande ämne som man återfinner i mjuka leksaker och som kan frigöras när barnet suger på leksaken. Detta drabbade mitt företag till viss del eftersom ftalater är vanligt i t ex badleksaker. Som tur är så innehåller inte de badleksaker vi säljer några ftalater, men det tog ett tag innan testresultaten blev klara och alla blev jätteoroliga.

Visst är det väl så att vi ofta litar på att det som säljs redan är kontrollerat och godkänt? Hur tänker du? Tycker du att det är föräldrarna som ska vakta barnen eller ska ansvaret ligga på tillverkarna eller kanske på handeln?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Inget Namn
21 januari, 2009 kl 21 januari 2009 (18:08)

Aaa han har bott i thailand i ca 7 år.. så de känns lite jobbigt.. o sist jag såg han så va jag hos honom..
Men de kostar pengar o kunna se honom

Kommentar från Ingrid
21 januari, 2009 kl 21 januari 2009 (19:48)

Jag tror att det i första hand handlar om att vi i Sverige är så vana vid att produkter kontrolleras innan de säljs. Det var ju så innan vi gick med i EU. Idag är det andra regler som gäller och mera ansvar ligger på konsumenten. På gott och ont.
En del är mera noggranna när de handlar kanske beroende på medvetenhet. Andra är mindre noggranna och om det beror på att de är mindre upplysta eller om det beror på att dessa konsumenter fortfarande litar till kontrollorganets kontroller, ska jag låta vara osagt.

Personligen tycker jag att det ska finnas en innehållsförteckning på alla produkter och då menar jag alla. Då kan jag själv ta ansvar för vad jag vill få in i mitt hem. Däremot så ska producenterna fortfarande följa de lagar och regler som finns för att skydda individen mot skadliga ämnen såsom cancerframkallande ämnen.
Nya forskningsresultat skall följas upp och utifrån det ska producenter ta bort farliga produkter.

Kommentar från annika sandberg
21 januari, 2009 kl 21 januari 2009 (22:30)

Idag lossnade ett hyllplan inklusive fastskruvade konsoler på min förskola då ett barn hängde på kanten eller knuffade till den underifrån ( såg ej när det hände). Konsolerna, ny modell, lossnar förvånansvärt lätt, det gjorde inte den gamla modellen som fick ” krokas” , ej bara tryckas, på plats. Hyllplanet var av massivt trä och ganska tungt, lyckligtvis kom ingen till skada. Troligen finns dessa konsoler på många förskolor och skolor.

Annika

Skriv någonting