Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Idol-lördag i Gävle

5 april 2009 (11:16) | musik, tävling | av: Ludmilla

Klockan var 04.29 när Emelies SMS väckte mig:
-Är du vaken?

Det var fortfarande mörkt ute och huset sov djupt. Snabbt hoppade jag i alla varma kläder som jag lagt fram på fredagskvällen. Vattnet till termosen kokade upp och lite smått att äta plockades ned i väskan.

Emelie stog redo utanför sitt hem när jag körde fram kl 05.02. Söt och förväntansfull. Hon hade med sig sin kudde och somnade snabbt under den drygt timslånga resan till Gävle.

6.14 stegade vi upp utanför ”Gasklockorna” där det redan fanns en av sovsäcksburna ungdomar. Några hade varit där sedan kl 02… Somliga verkade tycka att det var värsta partyt och satt med ölburkar i händerna. Kallt!

Av någon konstig anledning känns inte köande lika långt som det är. Kanske är det förväntan eller det att man har så många spännande människor att iaktta.
-Hon kommer säkert att gå vidare… men han – så han ser ut…

En raggarbil körde fram och tillbaka längs med kön. Ölburkarna satt i ena handen och cigaretten i andra. Kl 7 på lördag morgon. Hu… Är jag gammal eller bara uppväxt i en skyddad verkstad? : )

Kl 8 öppnades grindarna in till en öppen plan framför en scen. Fortfarande utomhus. Nu var kön ca 1000 personer lång. Vi stog kanske på plats 150 eller liknande. Efter en stund påbörjades underhållning på scenen. Flera band spelade, Fredrik Svahn underhöll och sjöng och så allas vår Peter Jidhe förstås. Han gav ett mycket sympatiskt och engagerat intryck.

Hela Idol-produktionen är ju till för media. Och alla vi som köade är en del av TV 4as produktion. Vi fick information om hur vi skulle stå och vad vi skulle säga eller göra. Tagningarna gjordes om 3 gånger. Allt för TV.
-Titta upp mot kameran på taket. Jag säger: ”Mår ni bra Gävle” – då sträcker ni upp armarna mot himlen och ropar ”Jaaaa”….

Alice som blev 2a förra året dök upp. Hon kommer ju fårn Gävle. Hon gav lite tips och berättade att hon var nöjd med sin insats förra året. Hon sjöng också två av sina låtar.

Peter Jidhe och Alice

Peter Jidhe och Alice

Fredrik Svahn berättade om sin nya platta som han också kastade ut ex av till publiken. Han lärde oss också att man ”Hellre ska göra fel med övertygelse än rätt med tveksamhet”.

Innan de började släppa in till audition ca 1,5 timme senare än utlovat kom 2 personer från Korpen som försökte få kön att röra på sig. Jag vet inte hur det var tänkt för de hade ju packat kön så mycket som möjligt för att det skulle se bra ut på TV.

Emelie hade humöret uppe och var inte alls så nervös. Hon hade valt att sjunga So Sick av Ne-yo och kände sig väl förberedd.

Vi kom in ca 12.30 och Emelie fick en nummerlapp äntligen.

Äntligen inne

Äntligen inne

Nu gick det ganska fort. Ansökningshandlingarna skulle fyllas i där man skulle göra reklam för sig själv…

…och så ropades Emelies nummer upp och det blev dags att gå in…

Snart!

Snart!

Sen kom den värsta delen. Emelie försvann ned och jag och Emelies pojkvän Niclas och hans son André som också kommit dit under dagen, fick sitta och vara nervösa en halvtimme.

Man såg de som kom tillbaka med högre nummer än Emelie och de som hade lägre nummer än Emelie, men ingen Emelie. Vad betydde det?

I detta steg möter deltagarna en ”förjury” som sållar ut de bästa (och sämsta för TVs skull) så att juryn inte behöver träffa alla. På måndag träffar de som går vidare den ”riktiga” juryn.

Efter olidlig väntan kommer Emelie tillbaka och ser glad ut, men hon gick inte vidare… Typiskt! Nu var kl 14 och vi hade en lång dag bakom oss. För mig är hon i alla fall den bästa och jag vet att hon skulle bli en jättebra artist. Förutom hennes fantastiska röst så har hon ”det”. Synd att de inte såg det! ; )
Emelie tog det med ro och tyckte som jag att det varit en spännande dag!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Helena
5 april, 2009 kl 5 april 2009 (11:37)

Hejja Emeli!
Så söt tjej som desutom sjunger bra, enligt mamma…..men nog är det bra konstigt att de inte såg vilken idolämne som ju fanns där….
korkskallar!
Bara pröva igen…..de kommer ju upp till Umeå åxå…välkommen till Norrland!
kram Helena, Hannas mamma

Kommentar från Åsa
5 april, 2009 kl 5 april 2009 (13:07)

Roligt att läsa hur det går till vid uttagningarna.

Åsas senaste blogginlägg..Släcka lyset

Kommentar från Mamma Melissa
5 april, 2009 kl 5 april 2009 (14:21)

Åh, kan tänka mig att det var sådär oooolidligt spännande som Gunde Svan skulle ha sagt…tror att det var han som myntade det uttrycket i alla fall;.))

Mamma Melissas senaste blogginlägg..Inte så olika trots allt

Kommentar från Catarina
5 april, 2009 kl 5 april 2009 (14:59)

Vilken underbar dag ni haft. Å även om man inte går vidare är det ju hela grejen att få ha varit med och som jag brukar tänka…går de inte första gången ska man inte ge upp. De finns massa chanser. Tar man inte chansen att prova på kan man heller inget vinna.En dag kanske man lyckas men man ska aldrig ge upp sin dröm.
Jag tycker alla som prövar till detta med idol är grymt modiga…jösses att på några sekunder visa vad man går för i all nervositet, de är inte lätt. De är så stronga!!!
Hälsa din dotter de att gick det inte nu finns de nya och andra chanser och hon ska definitivt inte ge upp sin dröm!!En vacker dag så.

Catarinas senaste blogginlägg..Nu har jag lämnat av dotra inför den stora kvällen

Kommentar från mk
5 april, 2009 kl 5 april 2009 (16:54)

Vad trist att hon inte gick vidare, men det är ändå en jättebra erfarenhet att söka ju! Och att man inte går vidare betyder ju inte att man är dålig, utan bara att man inte var det som de letade efter just denna dag. Hoppas att hon inte ger upp utan att hon fortsätter sjunga!! Jag hade en lärare en gång som sa att man ska se varje motgång som en medgång, för att man lär sig av den! Inte så lätt alla gånger, men ändå..

mks senaste blogginlägg..Den bittra besvikelsen

Kommentar från Åsa Bonelli
5 april, 2009 kl 5 april 2009 (18:02)

Åh, vad synd att Emelie inte gick vidare.. Det gjorde inte Stephanie heller…

Kommentar från Gunilla
5 april, 2009 kl 5 april 2009 (18:38)

Måste ändå bli ett värdefullt minne att ta med sig. Och vem vet, nästa gång kanske?
Om du har möjlighet så se dokumentären ikväll 20.00.

Gunillas senaste blogginlägg..Trött, trött, trött

Kommentar från Emilia
5 april, 2009 kl 5 april 2009 (19:45)

Vad härligt med en mamma-Emelie dag 🙂 Roligt med Idol! Men tråkigt att hon inte gick vidare! Kramkram

Emilias senaste blogginlägg..Söndag

Kommentar från Ronja
5 april, 2009 kl 5 april 2009 (19:52)

Önskar Emelie bättre lycka nästa gång! Härligt att hon håller humöret uppe trots att ”förjuryn” sa nej. Det är trots allt väääldigt många som inte går vidare… Personligen skulle jag hellre hoppa bungyjump ned för niagarafallen (trots att jag är höjdrädd) än ställa mig framför Idoljuryn…*huh* Du har en modig dotter.

Kommentar från Patricia
5 april, 2009 kl 5 april 2009 (20:11)

Vilken fin blogg du har! Jag är också mamma till en underbar liten tjej! Spana in min blogg, där tipsar jag om olika produkter och billiga barnkläder! Jättefina bilder och videos på min prinsessa!

Kommentar från ulle
5 april, 2009 kl 5 april 2009 (20:46)

Vad synd att hon inte gick vidare! Men det kommer kanske fler chanser om detta är nåt hon verkligen vill göra. Huvudsaken är ju att ni hade en rolig dag ändå!

ulles senaste blogginlägg..Full rulle…

Kommentar från Tonårsmorsa
7 april, 2009 kl 7 april 2009 (20:15)

Men vilken rolig upplevelse!! Verkligen. Dessutom kanske hon skulle prova söka in nästa år igen, för nu har hon ju erfarenheten av hur det går till och slipper i alla fall vara nervös över det nästa gång i alla fall…!

Tonårsmorsas senaste blogginlägg..Musikglädje

Skriv någonting