Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

24 – 26 april 2008

25 april 2009 (19:08) | allmänt | av: Ludmilla

Den 24 – 26 april höll jag instruktörsutbildning för babysiminstruktörer. Det var en full utbildning med 18 deltagare från hela landet som kom till Uppsala för utbildningen. Jag är ju inte utbytbar i de lägena. Jag måste liksom vara där.

Torsdagen den 24 april började utbildningen kl 13.00 så jag hann hälsa på Linnéa på förmiddagen och även följa med Emelie till kirurgmottagningen.

På kvällen kommer jag och ska hämta Linnéa för att åka hem på permission. Det är då lite uppståndelse för att det har varit en ”incident” på avdelningen. Personalen säger att Linnéa och en till tjej har smugglat in rakblad på avdelningen och har fifflat med detta bakom personalens rygg. Linnéa förklarar för mig att detta inte alls stämmer utan att hon endast har sagt åt den andra tjejen att lämna in en kniv till personalen. Det hela resulterar i att det ska göras en noggrann visitation av både Linnéa och hennes rum. Sedan får Linnéa åka på permission hem. Hemma i hennes säng hittar jag en skärva av en spegel. Hon blir sur på mig när jag undrar vad den gör i hennes säng och säger att hon använder den för att plocka sina ögonbryn med. Det kändes inte särskilt trovärdigt samtidigt som jag alltid litade på vad Linnéa sa till mig. Det fanns inte i min värld att hon skulle ljuga. Jag var rädd, orolig och osäker på hur jag skulle hantera situationen. När jag blev upprörd över att jag hittade spegeln blev linnéa besviken på mig och ville tillbaka till avdelningen.

I journalen från den 25 april kan man läsa att Linnéa är med emotionellt och intellektuellt närvarande och har tillgång till sitt tänkande och resonerande. Hon känner dock själv att hon inte är närvarande och att hon inte kan tänka vilket dock inte syns från utsidan. Hon beskriver ett ”tryck” som tolkas som ångest. Hon menade att det sätt som hon nu betedde sig stämde inte ihop med bilden av henne själv. Den bild som andra har av henne t ex i skolan vill hon att de ska behålla. Hon vill hellre dö än att komplettera bilden med andra sidor. Det står också att hon tror att mammans (min) personlighet kan ha bidragit till att hon blivit som hon blivit eftersom mamman (jag) hade en bild av henne som hon (jag) föredrog. Hon vill inte vara någon som klagar eller skyller på andra. Så lågt ville hon inte hamna.

Mormor kom på besök och de var ute och åt middag. På kvällen kom Ulrika, en vän till vår familj, till Linnéa. De hade haft en väldigt fin kväll ihop. Ulrika hade med sig ett armband till Linnéa ”Frälsarkransen”. Linnéa var inte troende men hon uppskattade detta armband och läste den tillhörande boken som berättade om symboliken för de olika pärlorna. Linnéa döpte om pärlorna som t ex ”Gudspärlan” blev ”Jagpärlan”. Hon tyckte om symboliken och att även den svarta pärlan fanns med, fast den var bara en bland många andra pärlor. Ulrika gav även Linnéa massage vilket var det första enligt Linnéa som hade gjort att det kändes lite lättare.

Lördagen den 26 april var sista utbildningsdagen. Jag hälsade på Linnéa en stund.
Senare på kvällen kom Johan på besök och de tittade på Life of Brian tillsammans.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Helena
26 april, 2009 kl 26 april 2009 (19:08)

Det är så otroligt likt……dessa lögner och de mest otroliga förklaringar till varför de gjort som de gjort….hur kan man plocka ögonbryn med en glasskärva???? ja…men det lät trovärdigt när hon sa det, och eftersom man litat så stenhårt på dem, så vill man ju inte ifrågasätta deras svar för det innebär ju att man anklagar dem för att ljuga……vilket man ju trodde att de inte gjorde…eller hur?
Jag var ju åxå den där mamman som rådde för att Hanna mådde som hon gjorde för att jag hade en annan bild av henne som jag hellre föredrog….(I Hannas värld) dock inte i min..
ja Gud vilken soppa,hon vände allt man sa först ett varv, och sen minst 180 grader åt andra hållet, så till slut fattade jag inte vad jag hade sagt…egentligen…
/Helena, Hannas mamma

Kommentar från Paulina
26 april, 2009 kl 26 april 2009 (20:18)

🙁 Lilla Linnéa…

En fråga: Vad gjorde Linnéa med rakbladen och glasbiten? Försökte hon ta livet av sig varje gång hon lyckats smuggla in något vasst eller skar hon sig också lite ”mindre djupt” för att döva ångesten?

Paulinas senaste blogginlägg..En hyllning till Ann-Charlotte

Kommentar från Ludmilla
26 april, 2009 kl 26 april 2009 (20:23)

Helena: Spegelbiten var nog för att titta i samtidigt som hon plockade ögonbrynen.
Paulina: Vid ett tillfälle skar hon sig i armen och det tolkades inte som ett suicidförsök.

Kommentar från Tonårsmorsa
27 april, 2009 kl 27 april 2009 (13:13)

Man skapar sig en bild, när man läser en text. När man läser en text där skribenten skriver bra, så blir bilden starkare. Jag kan inte säga om min bild av Linneá stämmer överens med verklighetens Linneá, men jag kan säga att bilden när jag läser dina texter, blir väldigt tydlig.

Jag tror dels att det beror på att jag tycker du är en väldigt duktig skribent, men jag tror också att det beror på att du beskriver någon som du älskar så högt som du älskar Linneá. Det lyser igenom texten och jag har tagit Linneá till mig så starkt, trots att jag aldrig träffade henne (vad jag vet). Det är en otrolig förmåga du besitter, ta tillvara på den, min vän.

Jag förstår också att dessa texter måste vara mycket tunga att skriva, särskilt där Linneá ”kritiserar” dig. Samtidigt tror jag att de är en tröst och stryka i det långa loppet. Men det är bara vad jag tror.

Tack i alla fall, Ludmilla, för att du delar med dig, som jag skrivit många gånger förut; Du gör skillnad!! ♥♥♥

Pingback från Ludmillas Blogg » Söndagen den 4 maj 2008
4 maj, 2009 kl 4 maj 2009 (19:11)

[…] här dagen tog jag med Linnéa på Shiatsu. Det är en massageform som min vän Ulrika tipsade mig om. Det ska kunna ge energi och hjälpa även vid psykiska problem. Jag tänkte det […]

Skriv någonting