Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

V 28

18 augusti 2009 (20:43) | barn, graviditet, Mindfulness | av: Ludmilla

Vecka 28 (27+0)

Vecka 28 (27+0)

Du är på dag 190 av 280. (67,9%).
Du är i vecka 28.
Du har gått 27 fulla veckor och 0 fulla dagar (v27+0).
Du är i 7:e graviditetsmånaden
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Mån 16 nov 2009
Du har 90 dagar kvar till beräknad förlossning.

I förra veckan var jag på mitt andra mödravårdscentralsbesök. Jag berättade ju om det första (i april) som inte kändes bra. Jag bytte nu barnmorska till den som tog ut spiralen i augusti förra året. Det kändes bättre. Hon hade avsatt mycket tid. Johan var med och även Oscar (som inte ville vara hemma ensam).

Kontrollerna var bra. Blodvärdet hade sjuknit något sedan sist, så jag ska äta lite starkare järntabletter, men annars allt väl. Jag bad om att få ta en vikt. Jag vägde 62 kg före graviditeten (168 cm) och vid kontrollen i april vägde jag 70 kg (!).

Gissa vad jag vägde nu…?

86,5 kg!!!!!

Jag har alltså gått upp 14,5 kg och det är 3 månader kvar. Inte konstigt att man känner sig som en VAL!

-Men fy vad mycket jag har gått upp redan, sa jag.
-Hmm… sa barnmorskan. Du kan ju tänka på att inte ge dig hän allt du känner att du vill ha…
-Sååå mycket väger väl inte bebisen, sa Johan.

Nä. Bebis väger ca 1 kg.

Nåja. Jag äter inte ohämmat mycket. Jag äter inte en massa onyttigt heller. Jag har gått upp mellan 25 och 30 kg vid alla mina graviditeter så det är väl som det ska…

-Du går ned allt när du ammar, säger de som ”vet”.
-Nej, säger jag som vet. När jag ammar har jag samma typ av hormonpåslag, så det blir först därefter som det blir till att återgå till GI-kosten!

Annars kan jag skryta om fortsatta besvär med karpaltunnelsyndrom, fettkuddarna under hälarna har ännu inte läkt och så foglossning. Det blev säkert inte bättre av att jag tapetserade om i Oscars rum i helgen. Upp och ned på en pall och knixa med handlederna hela tiden. Inte så klokt kanske.

Bebis är väldigt aktivt och jag undrar om hon sover något alls över huvudtaget. Mest jobbar hon med att vända och vrida på sig och testa hur långt hon kan sträcka på armar och ben. Hickar gör hon mest hela tiden också. Det känns verkligen att det är en liten människa där inne!

Johan och jag har också påbörjat en profylaxkurs. Vid Johans tredje graviditet är det hans första kurs. Vid min femte graviditet är det min andra kurs. Förra gången var 23 år sedan. Jag lovar, det har hänt en del sedan dess! BabyZ i Danderyd drivs av en duktig barnmorska som använder blandannat mindfulness och acceptans som verktyg vid förlossningen. Mycket bra!

Lite kul var det att se de andra parens (förstagångsföräldrar) reaktion när jag berättade att det var min femte graviditet. De undrade vad jag gjorde där. För visst är man väl expert om man gjort det fyra gånger förut? ; ) Nä, faktum är att jag kan ta till mig kunskapen på ett helt annat sätt nu när jag vet vad det innebär att föda barn, få barn, ha barn och förlora barn. Det känns som att jag greppar vad det handlar om, på ett helt annat sätt än första gången då man väl egentligen trodde att det bara skulle komma ut luft och ingen människa… eller nåt!

(Fotnot: Plåstret på bebismagen är för att jag klämde mig när jag skulle sätta ihop dammsugarrören… Något var i vägen!)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Tizzel
19 augusti, 2009 kl 19 augusti 2009 (7:00)

Det känns roligt och spännande att följa dig i din graviditet!!
Du har en läcker mage!
Kram!
.-= Tizzel´s last blog .. =-.

Kommentar från Ronja
19 augusti, 2009 kl 19 augusti 2009 (7:44)

”Sååå mycket väger väl inte bebisen” haha

”Nej, men FOSTERVATTNET!!!” 😉

Kommentar från ulrica
19 augusti, 2009 kl 19 augusti 2009 (7:55)

hej!
Jag undrar från vilken hemsida du fått uträkningen precis hur många dagar som gått av graviditeten osv. Har letat men inte hittat…

För övrigt måste jag säga att jag tycker att sättet du skriver på är så fint, är ofta väldigt rörd när jag varit här inne o kikat!

Ha en bra dag!

Hälsn, ulrica

Kommentar från Maria Katarina
19 augusti, 2009 kl 19 augusti 2009 (12:24)

Under min andra graviditet gick oxå jag upp ca 25 kg, och allt var inte bebis och vatten. Ammade i två år utan att gå ner i vikt. Så även för mig fick det sedan bli GI o jag har nu gått ner 20 kg på ett år. Det nöjer jag mig med. Urfin mage du visar, lycka till i fortsättningen!

Kommentar från simone
19 augusti, 2009 kl 19 augusti 2009 (12:39)

Men gud så underbart, att sätta nytt liv till jorden 🙂
.-= simone´s last blog ..Facebook och det sociala livet? =-.

Kommentar från Dottern
19 augusti, 2009 kl 19 augusti 2009 (13:27)

Vad härligt! Visste inte att du var gravid. Gratulerar =)

Har skrivit om romantiseringen kring självmord idag. Kommentera gärna.
Http:nollsuicid.blogg.se
.-= Dottern´s last blog ..Glorifiering av självmord =-.

Kommentar från Gunilla
19 augusti, 2009 kl 19 augusti 2009 (17:04)

Kul att få se dina magbilder… 🙂
KRAM
.-= Gunilla´s last blog ..Yippee!!! =-.

Kommentar från Ludmilla
19 augusti, 2009 kl 19 augusti 2009 (19:19)

Ukrika: det är på Familjeliv.se

Kommentar från ulrica
20 augusti, 2009 kl 20 augusti 2009 (8:30)

Tack! =)

Kommentar från Martin Ström
20 augusti, 2009 kl 20 augusti 2009 (9:19)

Tänkte bara tips om en bra artikel om mindfulness i födandet som finns på Mindfulnessbloggen.
.-= Martin Ström´s last blog ..Lycka och mindfulness =-.

Kommentar från Eva
20 augusti, 2009 kl 20 augusti 2009 (20:11)

Vilken vacker mage du har.
=)

Jag fick också karpaltunnelsyndrom när jag väntade Bebisen.
Jag var till sjukgymnasten och fick skenor, hårda till natten och lite mjukare till dagen, och de hjälpte otroligt bra.
.-= Eva´s last blog ..Kvällens klo. =-.

Kommentar från Ludmilla
20 augusti, 2009 kl 20 augusti 2009 (20:48)

Eva: Tack! Jag har skenor och de hjälper en del på natten.

Kommentar från Trebarnsmamman
21 augusti, 2009 kl 21 augusti 2009 (16:50)

Vilken fin mage du har!!!! Tänk nu är det vara 12 veckor kvar, vad spännade!!!!!!

KRAM
.-= Trebarnsmamman´s last blog ..Och så lite husmorssemester… =-.

Kommentar från Carina
23 augusti, 2009 kl 23 augusti 2009 (11:55)

Du är bara för härlig Ludmilla, ops 14 kilo + gav mig ett gott skratt, och din mage ser så himla fin ut, tänk att man fortfarande trots att det är försent nu åldermässigt nästan känner lite avund när man ser en gravid kvinna som jag vill påstå är det vackraste som finns och stormande känslor när man ser de nyfödda.
Har ju bara en kille 22 idag, så får hoppas att han hittar rätt tjej och då blir jag farmor, det ska bli härligt.
Ha det så bra, kanon att boken blivit klar.

Pingback från Ludmillas Blogg » Syskon med på förlossningen?
7 november, 2009 kl 7 november 2009 (11:46)

[…] togs emot av Carina Rylander (BabyZ) och Nicole Silverstolpe som båda är fantastiska människor och tar så väl hand om oss […]

Skriv någonting