Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Sjuka gravida diskrimineras av försäkringskassan

16 september 2009 (22:03) | graviditet, sjukdom | av: Ludmilla

Som gravid kan man få en mängd symptom som hänger samman med graviditeten som gör att man inte kan arbeta som vanligt. Det kan vara till exempel foglossning, dvs smärtor, som gör att man inte är lika rörlig längre.

Flera kvinnor har blivit sjukskrivna av sina läkare men sedan inte fått igenom sjukskrivningen hos försäkringskassan med hänvisningen att graviditet inte är en sjukdom.

Detta är samma typ av ologiska tänkande som att sorg inte är en sjukdom. Må så vara, men faktum är att både sorg och graviditet kan leda till funktionsnedsättning i arbetet. Då är det ju själva funktionsnedsättningen i relation till arbetsuppgifterna som är det intressanta, eller hur?

Nu har diskrimineringsombudsmannen tagit strid i frågan om gravidas rätt till sjukskrivning eftersom det är en könsrelaterad fråga. Vi får väl se hur det går med den saken.

När jag var gravid med Jonas och Oscar så var det också en sväng med sådant tänkande. Jag som läkare fick inte minska min arbetstid, fick inte heller låta bli att gå jourer. När jag var gravid med Jonas (-98) arbetade jag som AT-läkare på medicinkliniken på ett mindre sjukhus. Det handlade om att vara nattjour två till tre gånger i veckan och vara vaken hela natten och jobba dagen efter. Det var tidvis tungt eftersom det kunde vara återupplivningar (hjärtinfarkter eller liknande) och liknande arbetsuppgifter.

Det var helt absurt att jobba heltid + jourer när man dessutom inte mådde bra. Jag fick rådet att ta ut lite semester om jag inte orkade jobba…

Med denna graviditet är jag mycket tacksam över att jag har ett sådant flexibelt arbete att jag kan arbeta 100%, men att jag kan fördela arbetet som jag vill utifrån mina möjligheter. Jag kan sluta tidigare och vila på em för att jobba igen på kvällen till exempel. Men jag tycker verkligen synd om de som tvingas arbeta trots smärtor, trötthet och sammandragningar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer till inlägget

Pingback från Sjuk och gravid?
17 september, 2009 kl 17 september 2009 (7:32)

[…] till DO, för diskriminering. Kristin Jonsson´s fall kommer snart att tas upp i Tingsrätten. Ludmilla, som själv är läkare och just nu gravid, skriver också om sin syn på […]

Kommentar från Mezza
17 september, 2009 kl 17 september 2009 (10:32)

Hej!
jag har följt din blogg ett tag nu. Kollar in ett par ggr om dagen 🙂

Har länkat till dig på min blogg (under bloggar jag läser) Hoppes det e ok!
Kram!
.-= Mezza´s last blog ..Uppdaterat länkarna =-.

Kommentar från catarina
17 september, 2009 kl 17 september 2009 (20:17)

ja, hela sjuksystemet tycks ha spårat ur åt fel håll då även sjuka människor jagas som de vore villbråd. Helt galet! alla är ju olika o mår olika, man kan inte ha en mall att gå efter när det gäller sånt.

Skriv någonting