Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Lite ”stötande”…

6 oktober 2009 (18:13) | graviditet, sjukvård | av: Ludmilla

Karpaltunneln och medianusnerven

Karpaltunneln och medianusnerven

Idag fick jag komma på neurofysiologisk undersökning av mina händer.
Först fick jag fylla i en symptomkarta där man ritar med olika färger beroende på om det är myrkrypningar, smärtor eller känselnedsättning. Sedan fick jag sitta i en stol där man skickade svag ström in i de olika nerverna vid handleden för att mäta hastigheten och styrkan i nervimpulserna. För mig kändes det som en svag stöt och olika fingrar i handen drog ihop sig. Inte jätteskönt men det var helt ok.

Undersökningen gav svar på vilken diagnos det var och hur mycket: Uttalat Karpaltunnelsyndrom i båda händerna. Det är alltså N Medianus som ligger i kläm inne i karpaltunneln. Medianusnerven försörjer tummen, pekfingret, långfingret och halva ringfingret. Läs mer om Karpaltunnelsyndrom här…

Därefter fick jag träffa en ny handkirurg. Jag behövde bara vänta i 15 min idag (jämfört med 1 h och 35 min i fredags). Det var en mycket sympatisk kvinnlig läkare som jag träffade. Hon undersökte mig noga och informerade om de olika alternativen. Läkaren i fredags tyckte att jag skulle opereras i god tid före förlossningen så att jag hade läkt ihop till dess, därav hans åsikt att jag skulle opereras den här veckan. Dagens läkare tyckte inte att jag skulle opereras i förebyggande syfte. Hon tyckte att jag skulle höra av mig om det blev väldigt besvärligt i vardagen och svåra smärtor. Det tyckte jag med!

Som det är nu fixar jag ju ändå vardagen utan problem. Den svaghet och de domningar jag har är ju begränsande men inte så att jag inte kan leva med det. Jag fortsätter med mina handledsstöd helt enkelt!

Handledsstöd och en svullen hand

Handledsstöd och en svullen hand

Väldigt skönt att slippa opereras just nu i alla fall!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från annika
6 oktober, 2009 kl 6 oktober 2009 (18:29)

Jag känner en kvinna som opererat sitt karpaltunnelsyndrom, också förvärrat i samband med graviditet, om jag minns rätt.
Operationen gick bra, hon är själv läkare, liksom du.

Men det är klart att man inte vill bli opererad om man kan hantera symtomen.

Annika

Kommentar från Soulsister
6 oktober, 2009 kl 6 oktober 2009 (18:33)

Känner igen mig…hade också de förbenade skenorna…usch, känner med dig!

Vilken länk funkar inte? Sms länken eller den till att donera via internet?

http://www.cancerfonden.se/sv/Rosabandet/Stod-oss/Olika-satt-att-ge/Starta-en-insamling/Insamlingar/?collection=1368

KRAM
.-= Soulsister´s last blog ..Skogstokigt julkort och rosa bandet =-.

Kommentar från Eva
6 oktober, 2009 kl 6 oktober 2009 (19:14)

Jag vet att jag har skrivit det förut………
Jag fick också Karpaltunnelsyndrom i slutet av graviditeten och blev otroligt hjälpt av skenor. Hårda till natten och mjuka på dagen.
Symptomen försvann i samma ögonblick som Bebisen kom ut.
Inte en stickning, inte en smärta och inte en krypning efter förlossningen.
Mitt tips är att vänta till efter förlossningen för förhoppningsvis försvinner alla symtom så fort det nya miraklet bestämmer sig för att det är dags att komma ut.
🙂
.-= Eva´s last blog ..Ytterligare en milstolpe. =-.

Kommentar från Catarina
6 oktober, 2009 kl 6 oktober 2009 (20:57)

Näe hu för operationer om man inte nödvändigt behöver dem. Finns inga garantier att det blir bra och som min ortopedläkare alltid sagt, oskuret är bäst! Har man väl skurit finns ingen återvändo och det ligger mycket i det . Kan kanske vara värre nu när du är gravid också att det sväller och trycker på. Bara hoppas det lättar efter du fött

Kommentar från Daniel
6 oktober, 2009 kl 6 oktober 2009 (22:15)

Med friska armtag går du framåt!!
.-= Daniel´s last blog ..Ha den äran käre Daniel! =-.

Kommentar från Susanne
7 oktober, 2009 kl 7 oktober 2009 (12:47)

Hej Ludmilla!
Är detta någor du haft ont av förut eller har det kommit nu genom graviditeten? Låter skumt om det kan bli så av att vara gravid men det kanske går.
Har själv brutit ena handen just där.Fick operera om den efter några år då det forf gjorde ont och handen inte var så rak som den skulle.Var jättjobbigt o få gips igen!Och sedan så blev det ett jättefult ärr på insidan handleden och en insjuknad (heter det så tro….). Värken är just nu äntligen borta för det mesta men det gör ont ofta t ex om man ska hacka/skiva grönsaker mm. Men om du klarar dig utan operation så är det ju jättebra för dig.Skönt o slippa det om man inte måste.
Kram o lycka till med allt!

Kommentar från Gudlaug Kristjansdottir
7 oktober, 2009 kl 7 oktober 2009 (13:02)

Hej Ludmilla, jag har följt din blogg sedan innan jag deltog i Babysim-kursen i början av året. Tack för sist och tack för din ärlighet och öppenhet, jag håller med dig att man bör inte tysta ner olyckshändelser som har med psykiska sjukdomar att göra, desto mer man öppnar debatten, desto fler kommer att söka sig hjälp tycker jag.
Jag ville inte försöka påverka ditt beslut angående carpal tunnel operationen, men nu när du fått din ”second opinion” ville jag ge dig ett ”tips”. När carpal tunnel sx drabbar båda händer (oavsett om det har med graviditet att göra) kan man ofta hitta orsaken (eller del av orsaken) mera proximalt, dvs i axlarna och halsen. Nu byter jag till engelska eftersom jag inte hittar rätta ord… Muscle tightness and shortness in the pectoral area (p. minor especially) can prevent blood- and lymph-flow from the hands. Body posture also has an effect, where protracted shoulders and forward position of head/neck contribute to tightness in the thoracic outlet. So: postural adjustment, opening the pectoral area w/stretching can help lessen the accumulation of fluids in the hands.
Som mamma-vattengympa tränare kan jag också rekommendera rörelse i vatten, vattnet är ju som en total-body- pressure stocking och bara att stå i vatten hjälper mot edema. Vattnets rörelse och kontakt med huden liknar ju lymphatic massage, som tillsammans med trycket gör att man inom en kort stund in bassängen blir kissnödig…
Sen hade jag en annan fråga; du har ju varit så duktig att söka stöd inför förlossningen, jag undrar om du kollat med post-partum stöd som prevention mot baby-blues. Att föda ett barn är ju en lycklig händelse, men med alla förändringar i kroppen runt förlossningen och allt du varit med om under det sista dryga året kunde det ju finnas en ökad risk där. Bara en tanke, hoppas jag inte låter för pessimistisk 🙂
Mina bästa hälsningar här från Island, lycka till med lilla dottern.
Gudlaug Kristjansdottir.

Kommentar från Ludmilla
7 oktober, 2009 kl 7 oktober 2009 (15:28)

Tack för alla goda råd och peppande! Jag behöver det!
Susanne: Det är helt nytt för mig sedan grav.vecka 25. Det är inte ovanligt just vid graviditet eftersom hormonförändringen kan göra att man samlar på sig vätska.
Gudlaug: Tack för att du följer mig från Island! Hoppas att det går bra med simningen för dig trots ekonomisk kris! Neurofysiologin kontrollerade även om det satt högre upp, vilket det inte verkar göra. Jag önskar att jag hade kraft och ork att förflytta mig ned i bassängen… Borde göra det! Du har helt rätt i att jag bör vara beredd på olika typer av känslor när lillasyster kommer…

Kommentar från Dottern
9 oktober, 2009 kl 9 oktober 2009 (7:16)

Har funderat mycket på en symbol (likt rosabandet) till förmån för sucidprevention och för att öka medvetenheten kring suicid.
Tänkte höra om du hade några förslag.
Kramar Anna
.-= Dottern´s last blog ..En symbol för suicidprevention =-.

Pingback från Ludmillas Blogg » Kroppen 2 veckor efter förlossningen
2 december, 2009 kl 2 december 2009 (14:03)

[…] av graviditeten: foglossning, nästäppa, slembildning/hosta/kräkningar, sura uppstötningar, karpaltunnelsyndrom, svullna händer och fötter m.m. Det mesta försvann ganska omgående. Svullnaden har tagit lite […]

Skriv någonting