Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Kroppen 2 veckor efter förlossningen

2 december 2009 (14:03) | Efter förlossningen, vikt | av: Ludmilla

Ja, nu har min kropp varit icke-gravid i två veckor.

Det är ju en mycket stor omställning som sker i kroppen i och med att barnet kommer ut. Hormonnivåer som byggts upp under 9 månaders tid sjunker plötsligt i och med att moderkakan lossnar från livmoderväggen och kommer ut. Nya hormoner ska ställas in och förbereda kroppen för att vara ammande istället för havande. Hormonerna åker upp och ned och gör en gråtmild och att man reagerar tidvis väldigt primitivt.
Kroppen har minsann ordnat det för sig.

Jag hade lite olika problem i slutet av graviditeten: foglossning, nästäppa, slembildning/hosta/kräkningar, sura uppstötningar, karpaltunnelsyndrom, svullna händer och fötter m.m. Det mesta försvann ganska omgående. Svullnaden har tagit lite mer tid på sig men nu börjar det märkas stor skillnad även där. I och med det har även karpaltunnelsyndromet lättat så smått.

När man har fött barn så är det ju ett sår i livmodern efter platsen där moderkakan har suttit. Därför blöder man ett antal veckor efter. Man kan också ha svårt att gå på toaletten pga av bristningar och svullnad i underlivet. För mig har den biten inte varit något problem som tur är. Knipövningar ska man vara noga med så att man slipper inkontinens och framfall. Särskilt när man som jag fött fem barn.

Brösten omvandlas ju till mjölkfabriker och får oanade storlekar. Ömhet och såriga bröstvårtor hör till vardagen. Bebisen ska ha rätt sugteknik för att det inte ska bli tok. Kan ta lite tid innan det ställer in sig ordentligt.

Och så är det ju magen… Ni som följt bloggen har ju sett att min mage har varit väldigt stor, väldigt tidigt. Det som en gång var magmuskler verkar ha försvunnit… Det tar tid innan man får en platt mage igen!
Jag kommer att göra yoga regelbundet för att få upp styrka och smidighet i kroppen igen. Men, jag räknar inte med att det går på ett kick.

Jag har gått upp över 30 kg under den här graviditeten.
Jag vägde 94 kilo före förlossningen.
Jag vägde 62 kg före graviditeten.

3 dagar efter förlossningen

3 dagar efter förlossningen

Tre dagar efter vägde jag 87 kg.

1 vecka efter förlossningen.

1 vecka efter förlossningen.

Nu två veckor senare väger jag 81 kg.

2 veckor efter förlossningen

2 veckor efter förlossningen

Jag ska ned under 65 kg igen. Det kommer jag att lyckas med till sommaren.
Jag kommer att ge kroppen 2 månader att återhämta sig och sedan kommer jag att gå tillbaka till den GI-kost som jag mådde mycket bra på före min graviditet.

Jag kommer att rapportera steg för steg hur det går att komma tillbaka efter fem graviditeter, 30 kg och 41 års ålder ; )

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Ika
2 december, 2009 kl 2 december 2009 (14:19)

Du! Jag är sjukt impad över hur ärlig du är. Otroligt modigt gjort och hoppas det går fortsatt bra för dig 🙂
.-= Ika´s last blog ..Nytt. =-.

Kommentar från catarina
2 december, 2009 kl 2 december 2009 (16:49)

Ja denna mage efter man fött barn!!! Har endast fött 1 och har bitar kvar än av den för 19 år sedan*fniss* Det konstiga var att man endast som jag gick upp 12 kg och dessa 12 var borta redan efter förlossningen och jag hade min vikt som före 58 då. Men MAGEN!!!! Men det gäller att äta rätt, träna på nått vis osv. Å än svårare är det väl när man kommer över 40 kan jag tro. Men tror du fixar det till sommaren. Mål är bra att ha!
Ja de som kom efter barnet var fött tycker jag var jobbigare än allt annat. Mjölkstockningar med 39 graders feber, det hade inte fått ut moderkakan rätt så efter en månad kom störtblödningar och gamla fosterhinnor som legat och ruttnat och det var ingen höjdare kan jag säga , så pinsamt då det bokstavligen stank ruttet . Ingen hade klämt på min mage inte så livmodern hade inte gått tillbaka utan innehöll massa blod. Fick åka skyttetrafik in och plocka plus massa mediciner. Näe hua för tiden efter säger jag. Å inte var det nån som informera att sådant kunde hända. Så som förstföderska trodde man ju att det var allt från framfall till stygn som gått upp. Allt sådant där tråkigt blir man ju inte upplyst om. Som att allt är över när bebisen kommer, mors säger jag *skratt*
Ska iallafall bli spännande att se hur det går för dig. Detta med GI tycker jag låter intressant men har inte riktigt kollat vad det är.
Lycka till säger jag och en försiktig puss på näsan till lilla bebis 🙂

Kommentar från Ingrid
2 december, 2009 kl 2 december 2009 (19:53)

Låter som du har en bra plan 😉

Lycka till!!!

Kommentar från Paulina
3 december, 2009 kl 3 december 2009 (17:20)

Jag kommer att följa dig med spänning när du går ner i vikt. Har du klarat det en gång så kommer du klara det igen. Kommer du att lägga upp tips på vägens gång? Skulle behöva. :-/

Grattis igen till en superfin flicka. Kram!
.-= Paulina´s last blog ..Life aquatic =-.

Kommentar från Ludmilla
3 december, 2009 kl 3 december 2009 (20:17)

Paulina: Om du följer mig ska jag absolut dela med mig! ; )

Skriv någonting