Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Kärleken till dig…

12 februari 2010 (11:52) | Cancern, död, livet, självmord, sjukdom, sorg&saknad, tröst&hopp | av: Ludmilla

Kärlek

Veckans bloggtema hos Mymlan är kärlek.
Hon uppmanar oss att skriva om kärlek:

”Och med anledning av Alla hjärtans dag tänkte jag att temat denna vecka ska vara kärlek.
Skriv en kärleksförklaring till någon, eller resonera kring begreppet kärlek.”

För mig blir det självklart att idag skriva om min kärlek till Johan (dessutom fyller han år på Alla Hjärtans Dag):

För mer än 14 år sedan (dec 1995) möttes våra blickar för första gången. Det var verkligen inte mer än blickar, samtidigt så var blickarna något av det mest intensiva jag upplevt. Du var läkare på avdelningen och jag var läkarkandidat på tillfälligt besök.

Jag var gift och hade två barn. Jag visste inget om dig.
Vi växlade aldrig några ord.
Men blickarna sög tag i mig och lämnade mig inte oberörd.

Några veckor senare när jag lämnat avdelningen och skulle tentaläsa, behövde jag få svar på några frågor och upptäckte då att du hade en mailadress. På den tiden hade inte så många, mailadresser… Jag skickade iväg ett mail och fick ett tillbaka. Du skrev om en massa andra saker, och jag förstod att du hade tänkt på mig mycket. Efter ett par mail hade vi bestämt att äta lunch tillsammans.

Jag rättfärdigade det hela för mig själv genom att intala mig att det var bra med kontakter på sjukhuset och att jag kunde få lite hjälp med studierna. Lunchen var ett underbart långt samtal om livet. Vilket samtal! Aldrig hade jag kunnat samtala med någon så.

Den första lunchen avlöstes av ytterligare en lunch någon vecka senare. Den avslutades med en kyss av dig.

Det var då jag blev rädd. Jag var ju gift.
Vad höll på att hända? Detta var ju fel!

Jag ringde min man och berättade vad som hänt. Vi pratade om det hela och kom fram till att jag skulle avsluta detta snarast.

Jag skrev ett mail och förklarade att det skulle aldrig att fungera melllan oss. Jag kunde inte bryta upp från min familj. Du svarade att du ville att vi träffades och prata om det. Efter några dagar gick jag med på det, och efter det var vi oskiljaktiga. Vi kunde inte vara ifrån varandra många millimeter under många år…

Min man flyttade ut efter ett par veckor. Det var fullständig kaos. Det gjorde så otroligt ont i mig att splittra familjen. Emelie var 9 år och Linnéa var 2 år. Det var så fel det jag gjorde. Men det kändes så rätt.

Och jag har aldrig ångrat det…

För livet med dig har förändrat mig från grunden.
Din trygghet, din omtänksamhet och ditt ständigt tålmodiga sätt gör livet med dig lätt även när det är mycket svårt.

Livet med dig har gjort mig till en bättre människa. Du har lärt mig vad som är viktigt i livet och vad som inte är lika viktigt. Att prioritera livet. Att tycka om mig själv.

Livet med dig har gjort att mina barn har fått en bättre uppväxt.
Du gick direkt in och var en pappa för mina barn. Linnéa älskade dig som sin far. Du fanns där hela tiden. Genom dig fick jag se mina barn på ett nytt sätt. Du älskar barn och respekterar dem som individer. Du ser dem som de personer de är, trots att de är väldigt små. Du prioriterar alltid barnen framför dig själv. Du ser ett stort värde i att få dela din enorma kunskap med de nyfikna små liven. Du delar med dig på ett pedagogiskt, sokratiskt och tålmodigt sätt.
Din kärlek till barnen är obegränsad!

Under de här 14 åren har vi gått igenom många saker. Först min skilsmässa, sedan födelsen av två barn ganska tätt (-98, -00). Vi gifte oss däremellan. Vi har utvecklat företag ihop, vi har gjort många underbara resor både med och utan barnen, vi har haft en stor familj med 4 barn i olika åldrar med allt vad det innebär, vi har förlorat en dotter, vi har fått en dotter och nu så går vi genom min cancersjukdom.

Oavsett vad som hänt så har du stått där; trygg, logisk, strukturerad, varm och kärleksfull.

Ditt stöd när Linnéa dog var det som gjorde att jag själv kunde överleva. Du är den som vridit rätt världsbilden åt mig när hela världen rämnat. Tålmodigt har du upprepat alla saker som handlar om att vi gjort det vi kunnat och att Linnéa var sjuk. Gång på gång har du funnits där när jag fallit.

Och nu när cancersjukdomen plötsligt tagit över vår vardag har du återigen varit den stora trygga famnen. Du ser det som självklart att sköta allt det praktiska, ta hand om barnen och att serva och stötta mig.

”Det är vårt gemensamma projekt, och vi ska klara det.” har du upprepat gång på gång.
Och när dödsångesten har tagit tag i mig så har du gång på gång upprepat de bra prognossiffrorna och hur bra jag svarar på behandlingen.

Mitt i kaoset, eländet och skräcken har du också ork över att visa din kärlek till mig. Att ge mig blommor, små söta kort och att se mig som kvinna och få mig att känna mig vacker (trots bristen på hår, kortisonsvullnad och grön illamåendes-ansiktsfärg).

Folk säger att jag är stark. Men styrkan den får jag av dig, min älskade. Det är du som ger mig kraft att orka mig igenom de olika hindren på vägen. Och under tiden kommer vi varandra så nära, så nära.

DU ÄR KÄRLEK JOHAN!

Tack för att jag får vara din!
Tack för att jag får dela livet med dig!

I nöd och lust.
Genom mörker och ljus.

Tillsammans!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Maritha
12 februari, 2010 kl 12 februari 2010 (12:01)

Så starkt, så gripande, så vackert, så mycke kärlek! Önskar dej/er allt gott, tack för du delar med dej! Kramar….

Kommentar från Erika
12 februari, 2010 kl 12 februari 2010 (13:11)

Jag ryser och blir alldeles tårögd!
Kram till er båda

Kommentar från Emy
12 februari, 2010 kl 12 februari 2010 (13:29)

vackert ! =D

Kommentar från Sara
12 februari, 2010 kl 12 februari 2010 (13:40)

Vilken stark, intensiv och varm kärlek du förmedlar!
Allt gott till er.

Kommentar från Jerry
12 februari, 2010 kl 12 februari 2010 (13:52)

Gud vad fint skrivet. Tårarna vill inte låta bli att komma, men de kommer av tacksamhet att få läsa det du skriver. Vilken karl du har! Kärlek!
Kram och fin helg till er båda!
.-= Jerry´s last blog ..19 år idag! Grattis! =-.

Kommentar från Ing-Britt
12 februari, 2010 kl 12 februari 2010 (14:11)

Så vackert.Finns bara ett ord KÄRLEK.

Kommentar från Tizzel
12 februari, 2010 kl 12 februari 2010 (14:30)

Kärlek!!!!! <3
.-= Tizzel´s last blog ..Ännu ett år… =-.

Kommentar från Catarina
12 februari, 2010 kl 12 februari 2010 (15:27)

Vilken härlig kärlekshistoria *ryser* Det är ju så där man vill att det ska bli att en blick tar tag i en och man sveps med i det ultimata vad kärlek är.
Helt UNDERBART!!!
.-= Catarina´s last blog ..Äntligen fredagsmys!!! =-.

Kommentar från Susanne
12 februari, 2010 kl 12 februari 2010 (16:25)

Ludmilla du skriver så otroligt vackert! Det ni har, som du beskriver så kärleksfullt är få förunnat tror jag. Att kunna nå varandra och stödja i mörkret samtidigt som man är det bästa ressällskapet i ljuset, det är kärlek med stort K för mig! Härligt att läsa…

Kommentar från Marie
12 februari, 2010 kl 12 februari 2010 (17:08)

Underbart!!!! går in i hela mig och värmer även mig när jag får ta del av din beskrivning av kärlekens uttryck…ovillkorligt möte mellan två empatiska kärleksfulla personer…tack:)
Trevlig helg

Kommentar från Lena
12 februari, 2010 kl 12 februari 2010 (17:52)

Så otroligt vackert skrivet. Vilken kärlek. Jag glömde nästan att andas.
Varma hälsningar från Lena

Kommentar från B
12 februari, 2010 kl 12 februari 2010 (18:44)

Tårar.
Fantastiskt.

Kram.

Kommentar från Ewa Svedmarker
12 februari, 2010 kl 12 februari 2010 (18:51)

Åhh så vackert. Jag står här i mitt kök alldeles gråtfärdig. Det är kärlek och alla borde få ha det så. Du är värd all lycka i världen. Varm kram

Kommentar från Susanne
12 februari, 2010 kl 12 februari 2010 (18:55)

Instämmer! Har också tårar i ögonen ju! Sååå fint! Och att du delar med dig ännu mer av dig själv o ert liv det är otroligt!

Till Johan: Keep up the good work!! 🙂 Du verkar vara en kanonkille!! Fortsätt bara vara du så kommer allt att lösa sig!

Kramar till er båda två!

Kommentar från Leena
12 februari, 2010 kl 12 februari 2010 (19:12)

Kärlek, det finns inget vackrare…och lyser igenom dina ord!
Det behövs inte Alla Hjärtans Dag med all kommersialism och reklam…Alla Hjärtans Dag är varje dag där kärlek finns!

Kramar
.-= Leena´s last blog ..Tänd ett ljus… =-.

Kommentar från exklusivvardag
12 februari, 2010 kl 12 februari 2010 (20:38)

Vill bara skicka en kram. Första gången jag kikade in hos dig!
.-= exklusivvardag´s last blog ..Registrera dig och turen kan vara hos dig! =-.

Kommentar från Lilla jag
12 februari, 2010 kl 12 februari 2010 (21:24)

Så vackert skrivet! Det är äkta kärlek!

Önskar att min sambo kunde stötta mig på detta sätt efter min brors suicid. Min sambo är psykisk sjuk och får ångest över att prata om att min bror har tagit sitt liv. Därför vägrar han prata med mig om det som hänt och han vill heller inte lyssna på mig. Så trots att vi är två har jag aldrig varit så ensam som nu. Tur jag har mina föräldrar och psykologen.

Kommentar från Ingrid
12 februari, 2010 kl 12 februari 2010 (21:58)

Jag ryser. Vilken kärleksförklaring 🙂

Bamsekram
.-= Ingrid´s last blog .."Smittoeffekt" =-.

Kommentar från Carina
12 februari, 2010 kl 12 februari 2010 (21:59)

Ludmilla, så underbart vackert skrivet till din man, vilken klippa han är.
Önskar er alla en fin alla hjärtans dag. Kram!

Kommentar från Ann
13 februari, 2010 kl 13 februari 2010 (10:02)

I dag blev det tårar av glädje när jag läste din underbara kärleksförklaring.Ska bli spännande att läsa vad den lilla får för namn,Liv kanske!? Hoppas ni får en bra helg.Kram Ann

Kommentar från Gunilla
13 februari, 2010 kl 13 februari 2010 (13:10)

Så fin kärleksförklaring!
Äktenskapet är verkligen i nöd och lust. Mer för somliga….
Ska bli spännande att få veta vad Lilla Söt får för namn till slut 🙂
Kram Gunilla
.-= Gunilla´s last blog ..Jag var vaken ett par timmar i natt =-.

Kommentar från Monica R
13 februari, 2010 kl 13 februari 2010 (14:00)

så otroligt vackert… styrkan av kärleken lyser igenom..

njut av varandra och kärleken..

kram Monica R

Kommentar från monika
13 februari, 2010 kl 13 februari 2010 (15:45)

fint skrivet! jag lever med kärleken till en älskad hund i mitt liv. Lika stort o lika fint o gör skillnad!

Kommentar från carolinhe med H
13 februari, 2010 kl 13 februari 2010 (17:23)

det där vill jag kalla äkta kärlek 🙂
.-= carolinhe med H´s last blog ..åhåå =-.

Kommentar från Lena
13 februari, 2010 kl 13 februari 2010 (20:13)

Åh, Ludmilla, tacka fina du för att du skriver detta. Har upplevt samma som du. När man finner sitt hjärtas kärlek så är det bara det som gäller. Jag fick ha min STORA kärlek med mig i arton år, då han togs ifrån mig i cancer. Men vi fick tre underbara barn som nu är 14 (tvillingar, pojke o flicka) och en flicka på 16 år. Din blogg har gett mig styrka, har hjälpt mig att se varningar om att barnen mår dåligt. Och nu detta med din och Johans kärlek, mycket fint. Hoppas ni får en fin dag i morgon.

Styrkekramar genom etern
Lena

Kommentar från J
14 februari, 2010 kl 14 februari 2010 (1:55)

Det är så vackert, det som kallas kärlek. Inga ord som finns är starka nog att beskriva det som man egentligen känner. Men du hittade verkligen ett vackert sätt att göra det på… vilket fint förhållande ni verkar ha och vad fina ni ser ut brevid varandra. Kärleken övervinner allt! Kram

Kommentar från Gene Forsberg
14 februari, 2010 kl 14 februari 2010 (8:51)

Jag blir så berörd när jag läser om er underbara gränslösa kärlek önskar er all lycka kram Gene från pajala

Pingback från valentines day « mymlan. the real.
14 februari, 2010 kl 14 februari 2010 (11:42)

[…] jag så väldigt gärna vill tro på den. Tvåsamheten. Kärlek vid första ögonkastet. Någon att dela allt med, två personer som blir ett, en enhet. Någon som väljer just mig, om och om igen. Som är stolt […]

Kommentar från karolin
14 februari, 2010 kl 14 februari 2010 (22:25)

Gudars, vilken kärleksförklaring och vilken kärlekshistoria! Jag blir alldeles tagen! Jag hoppas ni får bli gamla och grå med varandra och leva happy ever after, det förtjänar ni. Stor kram.
.-= karolin´s last blog ..dagens stora frågetecken? =-.

Kommentar från Kristina
15 februari, 2010 kl 15 februari 2010 (14:50)

Så fint du skildrar er kärlek och vad Johan betyder för dig. Kärleken i nöd och lust. Eftersom han ger så mkt så ger du nog lika mkt tillbaka. Fortsätt att vara rädda om varann Stor kram Kristina i umeå
.-= Kristina´s last blog ..Han följer mig även genom natten =-.

Kommentar från Cissi
17 februari, 2010 kl 17 februari 2010 (12:55)

Vackert! Kärlek när den är som finast!
Kämpa på tjejen, ni kommer lösa allt!
Peppningskramar!
.-= Cissi´s last blog ..Ska man unna sig något eller inte? =-.

Kommentar från Emilia
17 februari, 2010 kl 17 februari 2010 (21:44)

Vad fint Ludmilla, verkligen äkta kärlek!!
Kram
.-= Emilia´s last blog ..Vit, turkost, klart o alldeles ljummet =-.

Kommentar från Jennifer
18 februari, 2010 kl 18 februari 2010 (1:55)

Du skriver så vackert och gripande att jag får tårar i ögonen. Du är en otroligt stark och beundransvärd kvinna och du får mig att tro att allt är möjligt. En tanke och en kram sänder jag till dig 🙂

Kommentar från Helena
5 mars, 2010 kl 5 mars 2010 (0:59)

Så vackert, vilken kärlek.
Varma kramar

Kommentar från Anna
1 augusti, 2010 kl 1 augusti 2010 (15:06)

Även jag får tårar i ögonen! Helt fanastiskt! Glad för din skull!

Skriv någonting