Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Blyghet – normalt eller social fobi?

15 mars 2012 (19:22) | psykiatri, relationer | av: Ludmilla

Här är ett program som på ett mycket fint sätt speglar den extremt vanliga problematiken ”blyghet”. Gränsen för vad som är ”normalt” har flyttats de senaste åren. Normal blyghet kan i vissa kulturer klassas som diagnosen Social Fobi och medicineras.

Vad är normalt och vad är sjukdom?

Titta på programmet här…

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Jenny
16 mars, 2012 kl 16 mars 2012 (11:48)

När jag var liten var jag blyg, nu har jag social fobi. Det är värst i skolan, när lärarna säger ”äsch, alla är nervösa för att prata i klassen”. Det är ju inte det det handlar om, att man är ”lite nervös”….

Kommentar från Susanne
16 mars, 2012 kl 16 mars 2012 (19:02)

Tror det är individuellt var gränsen går egentligen. Personligen tycker jag att det övergår till ”social fobi” när ”blygheten” blir ett problem. När man verkligen inte _kan_ gå till affären, inte kan prata framför klassen, inte kan gå ner på stan o.s.v.

Kommentar från Yolanda
16 mars, 2012 kl 16 mars 2012 (21:30)

Bra program! Det är viktigt att se skillnad på vad som är ens personlighet och vad som kan klassas som social fobi.

Kommentar från elsi
16 mars, 2012 kl 16 mars 2012 (23:05)

Här i USA pågår debatten om introverts-extroverts också.
Time Magazine hade en stor artikel om The upside of Being an introvert i februari http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,2105432,00.html

se också: Susan Cain ”The power of introverts” TEDx föreläsning
http://www.ted.com/talks/susan_cain_the_power_of_introverts.html

Kommentar från catarina
17 mars, 2012 kl 17 mars 2012 (13:01)

Själv var jag galet blyg i vissa sammanhang under hela min uppväxt. Speciellt när man träffade nya människor och även det som många fasar för att prata inför en större folkmassa. Men jag var alltid social och befann mig alltid där det hände saker även om man inte var den som pratade mest. Jag fick lära mig för bara nån månad sedan via en träff jag var på som anhörig till när och kär med tvångshandlingar att när blygheten eller saker man kollar, undviker etc blir ett mönster som tar mer och mer tid från en då har man en fobi, tvångshandling, etc. Sedan i mer eller mindre form då vissa utvecklar den till sin vardag kanske och andra behärskar den hyfsat och får livet att rulla på endå. Min blyghet har jag hela min uppväxt provocerat till max för att övervinna genom att ständigt utsätt mig för att hamna där jag måste prata så att säga.Men visst det finns vissa stunder man skulle vilja knäppa med fingrarna och bara försvina men det tror jag nästan alla har nån gång? Men som vuxen i dag övervinner jag det oftast . Men facinerande tycker jag då jag har en svår spyfobi sedan barns ben, utvecklad av händelser jag var med om som barn och det går inte att bearbeta denna fobi då jag verkligen försökt. Den sitter i märgen på nått vis. Svårt att veta om man har benägenheten att utveckla mer bara för att man har en grej? Eller om det är en ”normal” händelseutlöst grej som gjort fobin som jag tro med spyfobin? Tycker att jag genom händelser i vuxen ålder fått lite skräck för sjukhus då det oftast varit tråkiga saker som hänt. Om man då har en benägenhet att utveckla fobi mer än vad som är normalt? Jag lider ju inte av det i min vardag varje dag men i vissa lägen. Men just spy fobin..vet du Ludmilla hur man kommer åt en sådan för den är jobbig periodvis?

Kommentar från Ludmilla
17 mars, 2012 kl 17 mars 2012 (14:46)

Catarina: Emetofobi är inte alls ovanligt. Läs mer här: http://www.hypnosmetodik.com/pdf/emetofobi.pdf

Kommentar från catarina
17 mars, 2012 kl 17 mars 2012 (18:40)

Tack för bra länk! Har frågat en psykolog om detta om jag kan få någon behandling mot det men hon visste ärligt talat inte hur det skulle gå till. Men står ju klart och tydligt KBT i länken men att man inte kan provoceras av det , att se en spya eller kräkas odyl. Jag skämtade då med att gå upp på infektion när det går vinterkräk och hon stirrade på mig som jag inte var klok. Men det handlar ju om att gå in i tanken och känna vrida och vända. Men skönt att se att om man bara har det att det då är lättare än om man har flera olika fobier, ångest mm. Det har ju inte jag. Men vinterhalvåret är en plåga och än mer när media blåst upp just detta med vinterkräk HU! Har aldrig kunnat hjälpa mitt barn när hon var liten när hon kräkts och det har jag lidit av..då var det så pass at tjag inte gick i närheten nästan, det var på liv och död verkligen. En spya på marken innebär att gå flera hundra meter runt och sedan må illa av det nån dag efter nästan. Att nån i telefon säger att den är magsjuk så mår jag illa och träffar definitivt inte den personen på en vecka. Ja minst sagt en vidrig fobi. Men då ska jag ta tag i detta och kanske kan få hjälpen via KBT =)

Kommentar från Øyvind
11 maj, 2012 kl 11 maj 2012 (16:54)

Mange har blitt hjulpet av tankefeltteknikk med tanke på frykt/angst/fobi. Søke på youtube på TFT/EFT for enkelt teste det ut. Lykke til!

Kommentar från Helena
1 juni, 2012 kl 1 juni 2012 (21:35)

Jag tycker detta program från UR var väldigt bra på så sätt att det gav nya perspektiv på blygsel, något jag verkligen anser behövs! Vårt samhälle är idag väldigt fokuserat på att den blyge ska ändra på sig istället för att se det positiva med detta personlighetsdrag. Blyga människor behöver få höra att deras sätt är bra och fint, något som skapar en respekt för den egna personen och en självkänsla, något som i sin tur gör att en problematisk blygsel, som gör en begränsad blir lättare att jobba med. Jag driver en hemsida om just detta ämne som ni gärna får kika in! http://www.blygamyran.se 🙂 Allt gott, Helena

Kommentar från Malin
15 december, 2014 kl 15 december 2014 (15:10)

Hej! Jag undrar om det är någon som har haft social fobi som skulle kunna ställa upp i en intervju? Intervjun kommer eventuellt användas i ett skolarbete. Mycket tacksam för svar, bara att mejla!

Med vänlig hälsning Malin
malin.n_96@hotmail.com

Skriv någonting