Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Ingen riktig våldtäkt

4 maj 2012 (15:24) | media, sexuella övergrepp, självmord, tonåringar | av: Ludmilla

När tonåringar utsätts för sexuella övergrepp, så är gärningsmannen ofta en jämnårig. Men vågar man peka ut killen som man drömt om att ha sex med? Sara, 15 år, tänkte att ingen skulle tro på hennes version av det som hände på festen med skolkamraterna.

Vem har rätt till din kropp? Bara jag själv, skulle de flesta svara. Men på en fest med sina skolkamrater hamnade Sara, 15 år, i en situation där detta inte alls kändes lika självklart. I dokumentären ”Ingen riktig våldtäkt” berättar ungdomar om de oskrivna reglerna för gränslandet mellan sex och övergrepp.

Sara hade längtat efter att ha sex för första gången. Hon hade hört kompisar berätta och hon hade fantiserat om en kille på skolan. Men det blev inte alls som hon hade tänkt sig.
Sara beskriver hur han istället utsatte henne för ett sexuellt övergrepp.

– Jag skämdes så mycket efteråt och tyckte att allt var mitt eget fel, berättar Sara.
För henne blev händelsen början på en mardröm som präglat hela hennes liv sedan dess.

I ”Ingen riktig våldtäkt” berättar tonåringar om att pressas och övertalas till sex. Det är en dokumentär som försöker diskutera moral snarare än juridik. Vad får man egentligen göra mot varandra? Finns det situationer då man inte räknar med att kunna bestämma över sin kropp?

– Under arbetet med dokumentären har jag insett att många ungdomar har sina första sexuella erfarenheter i det här gränslandet mellan sex och övergrepp. Vuxenvärlden blundar och lämnar de unga helt ensamma med svåra frågor. Vi vet inte hur vi ska prata om något så känsligt. Så ska det såklart inte vara, säger Lisa Wahlbom, en av filmens producenter.

Sändningstider Dokument inifrån: Ingen riktig våldtäkt

SVT1 tor 10 maj kl 21.00
SVT1 fre 11 maj kl 12.30
SVT1 sön 13 maj kl 03.15
SVT1 tis 15 maj kl 01.45

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från catarina
4 maj, 2012 kl 4 maj 2012 (18:57)

Detta är verkligen ingen lätt grej. Vad är övergrepp och inte? När det gått över gränsen tror jag man känner det på ett speciellt sätt. Jag var 13 år så jag var på en dans på landet. Alla tonåringar gick på dans där på landet tidigt, det fanns inga åldersgränser så. Som nykläckt tonåring tyckte man att man var vuxen å killar var det enda intresset. Jag dansade med en kille lite äldre än mig som var super trevlig och vi dansade flera danser. Sen ville han ta en promenad och visst han var ju kanon trevlig. Under promenadens gång blev han som förbytt och ögonen svartnade. Jag blev släpad in i skogen, långt in där han påbörjade en våldtäkt. Han hade förbytts till en galning som men våld slet mina kläder i stycken och jag trodde på fullaste allvar att min stund var kommen. Jag trodde han skulle döda mig. När jag hörde mitt eget skelett skaka av fasa då han nästan nått sitt mål fick jag en kraft av dess like och bokstavligt talat kastade killen av mig. Kom upp på fötter och sprang för mitt liv.Men han fick tag i mig igen och då var han galen. Gjorde klart för mig ordagrant att han skulle ta det han ville. Jag fick upp en näve i greppet han höll om mig och drog den näven rätt i hans ansikte så hårt att det var med livet som insats. Jag kom loss och sprang och klarade mig faktiskt. Men väl hemma bestämde jag mig för att aldrig tala om detta för mina föräldrar eller nån för jag trodde at tjag skulle inte få gå på någon mer dans då. Morgonen efter hade detta aldrig hänt. Jag hade förträngt allt, det fanns inte. 7 år senare då jag träffade min pojkvän jag flyttade ihop med kom allt upp till ytan i fruktansvärd ångest då vi närmade oss just det sexuella. Jag kämpade alla år med minnena av denna händelse tills jag var långt över 30 år då jag fick hjälp att bearbeta detta helvete och kunde fungera som man ska i en relation. När man mår dåligt, när man påverkas av det som hänt på ett negativt sätt och när det känns fel i mag gropen, då man undviker sådana situationer och då minnet av händelsen gång på gång kommer upp till ytan då är det över gränsen även om det inte var fullbordat. Jag förträngde allt på en natt så pass att det aldrig hänt. Men förr eller senare kommer det tillbaka och man fixar inte bearbeta det själv hur mycket man än vill för att ingen ska få veta.

Skriv någonting