Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Oönskad sexualitet – När sex skapar ångest som dämpas med sex

5 maj 2012 (8:03) | att hjälpa andra, sexuella övergrepp, tröst&hopp | av: Ludmilla

Upplever du att du tappat kontrollen över din sexualitet? Känner du oro för tankar och handlingar eller är rädd att göra dig själv eller andra illa.

Nu finns det en hjälplinje (020-66 77 88) där du kan få möjlighet att prata anonymt med någon som har stor erfarenhet av dessa frågor. Någon som kan ge dig stöd och råd, och sedan hjälpa dig vidare till behandling om du vill och behöver.

Det är inte fel att ha en sexualitet – tvärtom det är viktigt för alla, men riktning och omfattning kan vara ibland vara problematisk. Målet med behandlingen är inte att du ska sluta ha sex, utan att du ska ha en sexualitet som är i balans, som du har kontroll över och som inte skadar dig själv eller andra.

När du ringer kommer du att få prata med sjukvårdsutbildad personal som har stor erfarenhet och vana att ta emot samtal som berör det sexuella området. Vi som svarar kommer att ställa en del standardfrågor som vi ställer till alla som ringer. Vi kommer att be dig beskriva vad det är som gör att du ringer till oss, hur just ditt sexuella problem ser ut. Utifrån dina svar gör vi sedan en bedömning av hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt. Vi utför ingen behandling över telefonen, men vi kan ge stöd, och om det behövs, hänvisa dig till annan vård beroende på var du bor och vad för slags problem du har.

Även du som är anhörig eller bara har frågor om sexuellt problembeteende, är förstås också varmt välkommen att ringa till PrevenTell.

Kom ihåg att man inte kan göra något åt det som hänt, men man kan alltid ta ansvar för framtiden!

Bakom PrevenTell står CASM- Centrum för Andrologi och Sexualmedicin på Karolinska Sjukhuset.

020-66 77 88

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Vilja
6 maj, 2012 kl 6 maj 2012 (9:15)

Det här beteendet har jag sett främst hos vänner som blivit utsatta för övergrepp och i samband med det tappat känslan av självvärde. De har då dämpat ångesten genom att ha sexuella relationer som skadat dem – för så fort de behandlade sig själv bra, och självkänslan började stiga, så gjorde det för ont.

Vad bra med en sån här hjälplinje. Att prata om det kan säkert vara en hjälp till att få ut ångesten och så kanske man kan bli vägledd till bra stöd i ens kommun.

Kommentar från Anonym
6 maj, 2012 kl 6 maj 2012 (11:23)

Hej Ludmilla. Jag är en 20 åring som startade en blogg för drygt en vecka sedan. Är deprimerad och jävlig. Försöker att komma ut ur detta hål och detta är mitt andningshål där jag skriver det jag inte vågar säga. Helt anonymt.

Du är en fantastisk människa. Glöm aldrig det!

Skriv någonting