Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Hur bra är dina matvanor?

22 september 2012 (8:14) | Mat | av: Ludmilla

Livsmedelsverkets nationella matvaneundersökning bland vuxna i Sverige visar att de med sämst matvanor är unga vuxna. Generellt sett äter vi för mycket socker och för mycket av fel sorts fett.

Resultaten från undersökningen oroar experter på Livsmedelsverket.

-För mycket socker, salt och mättat fett och för lite frukt och grönt, fisk och fullkorn är matvanor som vi vet ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och vissa cancerformer. Därför är resultaten oroväckande, säger Anna Karin Lindroos, chef för livsmedelsdataenheten.

I undersökningen deltog 1800 personer mellan 18-80 år från hela landet. Unga vuxna mellan 18-30 år äter betydligt sämre än äldre och allra sämst matvanor har unga kvinnor.

På vissa områden har våra matvanor förbättrats under de senaste tjugo åren. Vi äter mer frukt och grönt, fisk och fullkorn – men trots att konsumtionen av dessa varor ökat så äter vi inte tillräckligt bra.

Hur ser dina matvanor ut? Undviker du fett och eller snabba kolhydrater? Får du i dig fullkorn, vegetabiliska fetter, grönsaker och frukt varje dag?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Assíduus
23 september, 2012 kl 23 september 2012 (18:08)

Även om jag själv föredrar att leva sunt vill jag dela med mig av en artikel jag läste i Svd i förra veckan (följ länken). I korta drag spelar livsstilen ingen roll, i vart fall om man vill bli över dryga 80 år. För att bli äldre än så krävs genetiska förutsättningar. De som har dessa ”lyckogener” kan leva relativt osunda liv men ändock nå hög ålder. Det verkar alltså vara lite av ett lotteri.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/for-att-na-100-kvittar-livsstil_7520432.svd

Skriv någonting