Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Snart finns förbandslådor för psykisk hälsa

28 september 2012 (10:39) | att hjälpa andra, självmord | av: Ludmilla

En förbandslåda för att upptäcka psykisk ohälsa på jobbet kan vara en verklighet inom något år. Tre av fyra personer i Sverige har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen egen eller som närstående. Ändå finns många negativa föreställningar och stor okunskap. Kampanjen Hjärnkoll hoppas att förbandslådan ska öppna upp för fler samtal kring psykisk hälsa på våra arbetsplatser.

Konceptet till den psykiska förbandslådan har tagits fram av tre studenter inom design och beteendevetenskap på uppdrag av kampanjen Hjärnkoll. Förslaget ser ut som en vanlig förbandslåda men innehåller konkret vägledning om hur vi kan agera när vi upptäcker tidiga tecken på psykisk ohälsa hos oss själva eller en kollega.

– Vår förstudie visade att när människor utvecklat psykisk ohälsa går man ofta in i en förnekelsefas. Förbandslådan blir då ett stöd till kollegor att agera. Eller att den blir en varningsklocka som gör att man själv söker hjälp i tid, berättar Maria Björklund, en av studenterna bakom konceptlösningen.

Förslaget tas emot med öppna armar av kampanjen Hjärnkoll och förbandslådan kompletterar chefens ansvar och roll i det psykosociala arbetsmiljöarbetet. Hjärnkoll söker nu samarbetspartners med målet att utveckla idén och möjliggöra att förbandslådan sprids till arbetsplatser runt om landet.

– Trots att det är så vanligt med psykisk ohälsa är tystnaden ofta kompakt på våra arbetsplatser. Det här ser vi som en enkel början för fler än bara chefen att agera på våra arbetsplatser, förklarar Rickard Bracken, projektledare på Hjärnkoll.

Förbandslådan har tagits fram under sju sommarveckor i samarbete mellan studenterna Maria Björklund, Disa Reutersvärd, Max Unestål-Ortlieb och Hjärnkoll och Previa inom ramen för Stiftelsen Svensk industridesigns ”Sommardesignkontor”.

Mer information hittar du på Hjärnkolls hemsida…

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Elisabeth
28 september, 2012 kl 28 september 2012 (11:02)

Fantastiskt bra initiativ! Viktigt att kunskap sprids =)

Skriv någonting