Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Över huvud taget? Överhuvudtaget? Över huvudtaget?

30 april 2013 (15:10) | språket | av: Ludmilla

FRÅGA: Måste dels alltid följas av ett till dels?

SVAR: Ja, ett dels ska alltid följas av minst ett till dels. Om det är två dels i meningen ska det vara ett kommatecken före det andra. Skriv alltså: ”Jag behöver dels en ny tröja, dels ett par nya byxor.” Om det är fler än två dels i meningen kan det vara ett och i stället för ett kommatecken före det sista: ”Mitt glada humör beror dels på löneförhöjningen, dels på det fina vädret och dels på mina snälla vänner.”

 

FRÅGA: Kan jag skriva ”Öppet mellan klockan 13 till 19”?

SVAR: Nej, här har du nog blandat ihop uttrycket mellan … och med från … till. Antingen får du skriva ”Öppet mellan klockan 13 och 19” eller ”Öppet från klockan 13 till 19”. Det går även bra att ersätta dem båda med tankstreck: ”Öppet 13–19”. Observera att det inte ska vara mellanrum kring tankstrecket här.

 

FRÅGA: Skriver man över huvud taget som ett, två eller tre ord?

SVAR: Vi rekommenderar att man skriver över huvud taget som tre ord. Det går också bra att skriva det som ett ord: överhuvudtaget. Men att skriva det som två ord är fel.

 

FRÅGA: Är det verkligen rätt att säga personal när man syftar på enskilda anställda, till exempel genom att säga ”vi är bara tre personal på plats den här veckan”?

SVAR: Ja, numera går det bra att säga så. Ordet personal är ett så kallat kollektivord som till formen är singular men som till sitt innehåll avser en mängd, i det här fallet anställda personer.

 

FRÅGA: Vad heter forum i plural?

SVAR: Vi rekommenderar oböjd plural, alltså forum, enligt det svenska böjningsmönstret. Jämför till exempel med ett rum, flera rum och ett album, flera album. Undvik att använda den latinska pluralformen fora som inte går att sätta i bestämd form. Med det svenska böjningsmönstret blir det lättare: flera forum, de där forumen.

 

FRÅGA: Ska jag skriva polisen med stor eller liten bokstav?

SVAR: Om du syftar på myndigheten skriver du med stor bokstav: ”Inom Polisen genomför man nu en stor satsning på kortare utredningstider”. Om du däremot menar samhällsfunktionen eller en enskild polis skriver du med liten bokstav: ”Vi såg en man bli rånad och ringde polisen” eller ”Vi pratade med polisen som kom först till platsen”.

FRÅGA: Heter det ett cv eller en cv? Skrivs förkortningen med små eller stora bokstäver?

SVAR: Skriv cv med små bokstäver eftersom förkortningen fungerar som ett eget ord. Det går bra att skriva både en cv och ett cv, men vi rekommenderar i första hand ett cv, cv:t, cv:n, cv:na.

Ur Klarspråkskollens nyhetsbrev april 2013. I dagarna släpper de även Klarspråkskollen för iPhone – Sveriges första mobilapp med språkråd och svar på vanliga språkfrågor!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Patrik
18 augusti, 2013 kl 18 augusti 2013 (16:56)

Vi använder oss också av ”ett” cv istället för en på vår hemsida, det låter mer korrekt.

Skriv någonting