Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Dyra simskolor

9 november 2013 (13:58) | babysim, barn | av: Ludmilla

Idag tar ekot upp att privata simskolor är dyra. Man hänvisar till Stockholm, Göteborg, Örebro, Västerås och Uppsala. Min simskola, Linnéas Simskola som funnits sedan 1993, finns i Stockholm, Uppsala, Västerås och Örebro så jag utgår ifrån att det bland annat handlar om oss. Man skriver att det är orimligt att simskolorna är så dyra så att man betalar ca 200 kr per lektion. Att det är så mycket billigare i föreningar. Det är pinsamt dålig research man gjort när man drar slutsatser om vinster i privata simskolor.

Samtidigt skriver man om den bristande simundervisningen i skolan trots att det ingår i skolplanen. Att det hänger på föräldrarna att se till att barnen får tidig simundervisning.

Att driva en simskola är inget man tjänar en massa pengar på. Är det det man är ute efter ska man nog ägna sig åt något annat. Det är ett mycket hårt jobb och ofta är det små egenföretagare (kvinnor) som kämpar av en enda anledning – att man brinner för att lära barn att simma! Man gör det för att det är så otroligt roligt och tacksamt – inte för att tjäna pengar. Oftast tar man inte ut en lön som står i proportion till all den tid man lägger ned på simundervisning, underhåll och administration. De flesta simskoleföretagen, liksom vi, har behövt komplettera verksamheten med andra delar som försäljning av simmaterial och kanske även instruktörsutbildningar.

Under de senaste 18 månaderna har vi i Linnéas Simskola kämpat emot den momshöjning som skatteverket krävt av oss. Vi har sedan 1993 betalat 6% moms på simskolan, vilket är det simskolor ska betala. Men våren 2012 gjordes en kontroll av skatteverket av en hel del privata simskolor som bestämde att det inte är simskola utan ”plask och lek” dvs rekreation och det ska beskattas med 25 %. Detta gjorde att vi var tvungna att höja avgifterna med 18 %. Vi gick ut i media då vilket man kan läsa här… och här.. och här… Det är fruktansvärt tycker jag, av en massa olika skäl.

Dels tycker jag att det är vansinnigt att det är olika regler för föreningar och privata simskolor eftersom det ger en ojämlik konkurrenssituation. Dels tycker jag att man ska värna om att barn tidigt grundlägger fysisk aktivitet, särskilt som det är idag med mycket stillasittande framför skärmar. Jag tycker också att man ska värna om att föräldrar gör aktiviteter med sina barn, i en värld där vi är alltför stressade. Sist men inte minst så är det de minsta barnen som har störst risk för drunkning och man måste därför komma in med vattensäkerhetskunskap och simundervisning så tidigt som möjligt.

Jag har ägnat mig åt att lära små barn att simma sedan 1989. Mitt företag har en gedigen kunskap om hur man undervisar på ett sådant sätt att barn (från 3 månader) lär sig att simma och klara sig själv vid en eventuell olyckssituation på ett lekfullt sätt samtidigt som föräldrarna ser tydligt vilken nytta undervisningen gör. Det är en särskilt pedagogik som krävs när man ska lära små barn att simma. Man måste använda sig av föräldrarna i undervisningen för bästa resultat.

I den ojämlika konkurrenssituation som varit mellan företag och föreningar har det ställt mycket höga kvalitetskrav på oss som har privata simskolor. Det måste ju vara värt att betala så mycket mer. Och det har tillräckligt många familjer tyckt att det varit. Men efter att vi har varit tvungna att betala 25 % moms och höja avgifterna har deltagandet sviktat. Jag förstår det. Det finns ju gränser för hur mycket en barnfamilj kan betala.

Det är inte bara Linnéas Simskola som har drabbats. Vi är många ambitiösa, högpresterande, hårt arbetande kvinnor bakom mycket professionella simskolor med kompetent personal som nu kraftigt minskar sin verksamhet till följd av den höjda momsen.

Vad vill man åstadkomma med att få bort de privata simskolorna?

Jag tycker att det enda rätta skulle vara att låta föreningar och simskolor konkurrera på samma villkor så att vi kan ge barn simundervisning med hög kvalitet så tidigt som möjligt. Om inte, är jag rädd att vi kommer att se en ökad andel drunkningar de närmaste åren.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Tricia
12 november, 2013 kl 12 november 2013 (21:25)

Jag nominerade dig till Sunshine Award.
Läs mer här: http://www.tricia.se/2013/11/sunshine-award.html

/Tricia

Kommentar från Delfinen
17 november, 2013 kl 17 november 2013 (15:20)

Tråkigt att mitt inlägg försvann om hur dyr LInneas simskolan är, jämfört men andra

Kommentar från Ludmilla
18 november, 2013 kl 18 november 2013 (21:38)

Hej ”Delfinen”! Jag har mailat dig men du verkar ha uppgett ett falskt namn och två olika mailadresser som jag inte heller vet om de stämmer så jag skriver även här.
Jag är verkligen ledsen över att ni har tyckt att det har varit dyrt att simma hos oss. Vi är bortskämda med att våra simmare är väldigt nöjda med verksamheten och att man tycker att det är värt pengarna. Jag skulle önska att ni hör av er till kontoret 018-18 28 30 för att se hur vi kan kompensera er för att ni inte fått det ni förväntat er.

Skriv någonting